Si cu padurile cum ramane? ce anume face mai mult rau o padure taiata sau o un animal omorat?
Nu înțeleg întrebarea ta. Ce legătura au pădurile aici?
Pai ce se taie pentru agricultura?
Sorry, mi-a luat vreo 5 minute să îmi dau seama unde bați. Fructele și nucile cresc deja în copaci. Legumele ies din pământ. Păi, ce? Au nevoie de un adăpost unde să fie hrănite ca și animalele? Din contră, defrișăm pădurile pentru a construi padocuri pentru: bovine, ovine, caprine, leporide, cabaline, animale de blană, animale pentru montă și așa mai departe. Nu mai zic de abatoare, alimentele vegetale sunt culese direct și doar transportate spre magazine. Nu au nevoie de condiții speciale de transport cum este în cazul cărnii. Carnea dacă nu stă la frig, se strică. Fructele și legumele așa cum le bagi în mașină, așa le scoți.
Carnea nu se vinde la "vrac" ca și în cazul produselor vegetale, deci trebuie ambalată. Bine, mai sunt excepții când le iei din congelatoare de la nenea ăla măcelar dar foarte rar. Dacă te duci prin magazin, multă lume cumpără vegetale din grămezi. Folosesc doar pungulițele alea care sunt gratis și nu au nici măcar un gram.
Stai așa? Câte kg de furaje consumă o vacă?
Informația este pe internet:
• 1-1, 5 kg SU/100 kg greutate corporală
• 0, 4-0, 5 kg SU/litru lapte
Deci la o vacă cu greutatea corporală de 600 kg şi o producţie de 20 l lapte trebuie să se asigure un consum zilnic de cca 16, 5 kg SU.
Așadar? 16, 5 kg de iarbă pentru o vacă doar într-o zi. Ia o coasă în mână și du-te pe un teren unde este lucernă. Taie acolo iarba până ajungi la această greutate și vezi cât loc ai lăsat liber.
Asta doar la o vacă de lapte, nu mai spun la cele pentru carne care ajung la o tonă. Sincer, cea mai mică fermă pe care am văzut-o în România avea 50 de vaci și în jur de 45 de viței. Iar, cea mai mare în jur de 800 de vaci, vițeii nu îi știu la număr.
Câte terenuri agricole avem ca să hrănim vacile? Multe.
Câți copaci tăiem ca să construim adăposturi și abatoare pentru animale? Cu sutele.
Nu mai spun de prețuri. Eu iau 100 gr soia care are eticheta "Nemodificată Genetic" cu doar 1, 49 lei. În prețul ăsta intră și ambalajul de plastic. Are în jur de 49 gr proteine și vreo 380 calorii. Soia se crește cel mai ușor dintre toate, de asta este ieftină. Mai mult dai bani în pesticide și nu se merită.
Pe 100 gr de sălămior dai vreo 4-6 lei, dacă este de calitate chiar BIO prețul urcă și la 10 lei.
Revenind la vaci, dânsa nu poate da lapte decât dacă face un vițel. Deci trebuie însămânțată. Vacile intă în călduri de la 9 luni în sus. Până atunci este ținută degeaba și hrănită cu furaje. În loc să ne cultivăm propria noastră, o dăm la vaci.
Organizațiile astea care spun că protejează animalele ar trebui să-i învețe pe adepți și în ce constă creșterea unei plante. Din câte observ, tu crezi că trebuie doar să arunci sămânța pe pământ, în câmp deschis, și s-o lași acolo până crezi că a început să producă ceva ca apoi să mergi cu plăsuța să culegi. Crede-mă că cineva care vrea să producă în cantități mari pe o perioadă cât mai lungă de timp n-o să rămână la nivelul de grădinar începător care-și crește roșii pe balcon.
Din nou, statisticile cu câtă iarbă trebuie să mănânce o vacă pe zi sunt valabile doar dacă e la nivel foarte mic, nu la nivel de ferme cu sute, mii de capete unde se folosesc diferite metode pentru a crește producția, nu doar lucerna de pe câmp, pentru că nu e rentabil.
Și am dubii legate de cât de "bio" și "nemodificat genetic" mănânci dacă susții că un fruct/o legumă poate să stea oricât pe drumuri, în căldură, în frig, și fără să pățească nimic, în condițiile în care sunt coapte.
Măi, ai și tu într-un fel dreptate. Oricum, fructele de cele mai multe ori se culeg necoapte. Eu le las 2-3 zile până să le consum. Dar nu trebuie ținute în congelatoare care consumă destul de multă energie. Eu merg pe fructele noastre de sezon, nu aduse din alte țări. Legumele le crești mult mai ușor față de o vacă. Nu prea mai fac profit vânzătorii ăștia din cauza că oamenii preferă lactatele și ouăle. În medie din câte am auzit, un om consumă 4 kg de fructe/săptămână cam cât mănânc eu într-o zi.
Mai periculoși sunt hormonii ăștia din industria cărnii decât pesticidele. Și bunica folosește pesticide și nu prea să merită să dai bani pe ele din moment ce alimentele vegetale sunt ieftine.
De exemplu, carnea tratată cu substanțe este mai scumpă decât cea netratată. La fructe sunt invers, cu cât un fruct este mai ieftin cu atât este mai sănătos. Dacă fructele sunt aduse de prin apropriere, automat prețul transportului scade și nu este nevoie să fie stropite ca să reziste prin magazine un timp mai lung.
Nu intru în amănunte aici, nu sunt bine documentată despre agricultură.
Tocmai pentru transport se culeg necoapte, dar nici verzi nu pot sta intacte un timp îndelungat în orice condiții, la asta mă refeream.
Prețurile țin și de cererea la un anumit moment și cât de "bio" se consideră a fi produsul (am auzit că unii ar adăuga că e bio doar ca să scoată mai mult profit). Dar oricum, n-am stat să studiez prea mult problema asta și nu vreau să fac comparații fără o bază.
Povestea cu pesticidele, hormonii (ambele fiind periculoase în cantități mari) și de unde sunt aduse produsele (și carne, și fructe/legume) e destul de relativă pentru că nu poți avea certitudinea că produsul X chiar a fost crescut cu un minim de substanțe chimice sau chiar deloc decât dacă nu cunoști producătorul sau cum operează.
Aici intervine protecția consumatorului, doar nu este legal să vinzi carne de cal sub eticheta pe care scrie carne de vită.
Eu consider că decât să ocupe atâta loc pentru nişte vaci care oricum apar pe cale artificială de cele mai multe ori, să ne extindem cu agricultura. Este stupid că multe alimente se strică pe raft, iar multă lume moare de foame.
Este mai scump să hrăneşti nişte oameni amărâți cu nişte carne decât cu cereale.
Bine, evident că nu e legal, dar funcționează un timp.
Cred că dacă fiecare om ar avea acces la toate produsele, tot ar rămâne să se strice pe raft, din cauza supraproducției. Companiile nu se prea interesează de ce fac oamenii atâta timp cât nu se plâng sau nu îi acuză de diferite chestii și ei câștigă cât mai mult.
Până la urmă (să dau și un răspuns întrebării inițiale), și dacă se trece la creșterea plantelor, tot va fi poluare pentru că nimeni nu va renunța la îngrășământul chimic și extinderea terenurilor agricole tot va afecta mediul și solul. Iar omului, povestea bine-cunoscută, îi vor lipsi substanțele luate din carne.
Nimic nu mai este sanatos, toata mancarea este otravita,, suferim de-o moarte lenta, dar sigura.
Şi a cui este vina? Nu tot a noastră? Nu ne interesează ce punem pe farfurie atâta timp cât este gustos.
Acelasi argument cum ca noi am trai mai sanatos,, de parca nu putem sa crapam daca toata viata nu punem gura pe carne, oua, lapte si la coltul strazii sa dea masina peste tine, e chiar irelevant s-o dam pe calea sanatatii.
Si daca ne-am hrani doar din plante, crezi ca ar fi suficient ca populatia sa fie hranita? Ce facem cu oamenii,, ii lasam sa moara de foame de tot pentru ca protejam prea mult animalele? Sa-ti zic o chestie, orice e in jurul nostru, constituie o lume vie, plantele crezi ca sunt suficiente pentru toti? Eu sunt de acord cu diminuarea mancarii nesanatoase si a unui stil de viata mai bun, mai sanatos,, cum a zis @syd, fara excese in nimic!
Păi, plantele se cresc mai uşor. De obicei, vacile de lapte sunt duse la abator după minim 3 ani pentru că nu mai sunt aşa productive. Ea mănâncă în jur de 10 kg de furaje pe zi. Mă refer în general, câte legume am produce în loc să hrănim vaca în fiecare zi cu 10 kg de iarbă? Nu exagerez, am făcut nutriție şi cam atât mananca. Oaia undeva la 2-3 kg de furaje pe zi.
Am avea de unde să hrănim populația săracă din Africa. Dar, omul este lacom de felul lui. Mulți ar ajuta, dar nici ei nu ştiu cum.
Egoismul care e prezent in fiecare dintre noi e mai mare decat vointa noastra, asta este singurul lucru plauzibil.
Ma uit la sarmanii oameni care s-au nascut bolnavi si in plina saracie, ei sunt singurii indreptatiti sa zica ca au avut ghinion toata viata lor, nu noi pentru ca nu ne merge un singur lucru bine...
Bun răspuns şi ai dreptate. Ne plângem de nişte banalități care de cele mai multe ori sunt inutile. Mereu va exista cineva mai fericit şi mai puțin fericit decât noi.
Pe mine nu ma intereseaza sa fiu putred de bogat si sa am nelinisti sufletesti cum o au toti sportivii bogati sau toate personalitatile care intorc banii cu lopata, pe mine ma intereseaza sa fiu sanatos si sa ma bucur de aceea ce am,, fericirea e relativa si scurta, fericirea e oarecum determinata de multe.
Eu am renuntat la carne de mult timp, dar la oua si lactate inca nu am putut sa renunt, poate in viitor o sa se intample si asta, dar nu se va observa nici o schimbare la nivel planetar daca doar o persoana sau un grup mic de persoane renunta la asta. Dar daca toti oamenii de pe planeta vor renunta la asta, bineinteles ca se vor observa schimbari, dar nu stiu daca planeta va avea de castigat ceva din asta, in afara de cateva sute de milioane de animale care vor trai mai mult timp.
Felicitări pentru inițiativă în primul rând! Sunt sute de documentare despre subiectul ăsta. Eu le-am descoperit cam târziu. Nici eu nu mă aștept la o schimbare în masă. Grupurile astea mici se vor extinde din ce în ce mai mult. În România au început să apară multe varietăți pe piață.
Sunt şi ele animale. Dacă tu vezi câinele ca pe un prieten şi vaca ca pe un aliment, asta este doar atitudinea ta.
Păi, să o luăm logic. Nu toți oamenii iubesc câinii şi mulți îi abandonează. De asta merg în haită pe străzi, supraviețuiesc cum pot. După părerea mea, dacă am elibera vacile multe nu ar supraviețui pentru că au fost crescute toată viața în adăpost şi suntem vinovați că şi-au pierdut instinctul de supraviețuire. Dar, sigur măcar o parte s-ar adapta şi ar reusi să se integreze în natură.
Au devenit specii crescute pentru carne, din cauza ca oamenii le-au facut sa fie asa. Crezi ca inainte ca omul sa apara pe planeta, animalele erau si atunci specii crescute pentru carne? Ma faci sa rad. Acum, omul are magazine la fiecare colt de strada, nu trebuie sa se duca in padure sa-si vaneze prada, suntem in secolul 21, nu mai suntem in epoca de piatra. Plus ca s-au inventat atat de multe alimente inlocuitoare de carne, facute din soia, si din alte lucruri vegetale. Te rog sa te asiguri ca ai conectat si creierul, atunci ca dai un raspuns.
Animalele care sunt crescute de oameni, au fost imblanzite acum milioane de ani tot de oameni. Ele nu au fost domestice din totdeauna. Au fost salbatice inainte sa fie imblanzite si crescute de oameni. Deci tot vina oamenilor este. Orice ai spune, mereu o sa vin cu un contraatac, pentru ca stiu ca am dreptate.
Eu spun ca speciile crescute pentru carne ar disparea daca nu s-ar mai consuma carne, ca raspuns la afirmatia ca animalele ar trai mai mult daca nu s-ar consuma carne, iar tu spui ca oamenii le-au facut sa fie asa, parca s-ar indoi cineva de asta. Nu are legatura raspunsul tau cu ce am spus eu.
Nu, gandes-te cate suprafete agricole noi ar trebui create pentru a putea hrani toata populatia. Si cum se pot face aceste suprafete agricole - distrugand paduri.
E o prostie sa renunti la orice iti cere organismul. Daca vrei sa renunti la ceva, renunta la aerul pe care zilnic il respiri pe strada! Restul sunt doar copilarii.
Dupa cum am citit pe internet numai vacile aduc pagube enorme
http://www.ziare.com/......ele-441337 cu restul animalelor nu e problema.Eu am problema numai cu fumatul nu suport mirosul si e foarte scirbos si mizeria ce lasa in urma fumatorii.
Mulțumesc pentru link, am citit articolul.
Este clar ca am avea cu totii de castigat.
Vitele acaparează numai ele singure 60% din producţia mondială de cereale şi cea mai mare parte din resursele de apa, si produc 18% din emisiile de gaz cu efect de seră.
Cum spunea Viorica din Clejani: "Să trăiască grasele!"
Iti recomand cartea "Studiul China", este o carte facuta la comanda fostului prim-ministru chinez care a murit de cancer in urma cu peste 30 de ani. Omul nu este facut sa fie carnivor(dovada este sistemul nostru digestiv foarte asemanator cu cel al animalelor ierbivore si complet diferit de cel al carnivorelor+ dintii nostri). Pe langa asta carnea si produsele lactate(proteina animala) sunt principalii vinovati pentru Cancer, Leucemie, Diabet, etc etc. Iti mai recomand sa vizionezi pe Youtube documentariile Dr-ului Calin Marginean si emisiunea Istoria Medicinei de pe Nasul TV. O zi faina in continuare!
Studiul China arata ca aia care mancau moderat carne erau cei mai sanatosi (nici prea multa carne, nici deloc).
Noi creem toate terenurile agricole si plantam legume. Insa unele nu. Dumnezeu a creat oamenii, a creat animalele, pentru a ne hrani, plantele pentru a oxigena planeta pentru a nu muri noi. Toate sunt pentru noi. Totusi este intr-un fel pacat sa mananci animale mai ales la post Animalele ne dau hrana, relaxare, paza si unele haine. Vaca ne da lapte sau alte animale. Si puiul ei are nevoie de lapte, dar si noi.Gaina ne da oua. sunt sanatoase. Noi nu prea am avea de castigat pentru ca este nevoie si de carnita in alimentatie si lactate dar animalele se pot inmulti, macar sa nu ucidem multe.
Carnea mancata ponderat aduce numai beneficii.
Orice lucru facut fara exces aduce numai beneficii, exceptie shaorma =]
Daca ai incisivi si canini in gura o fi un motiv, nu? Altfel cand se vorbeste de castigul planetei, este vorba de multa manipulare: http://www.reikido.ro/cum-sa-eviti-manipularea/
Nu. Omul este omnivor de multa vreme. Planeta ar avea de castigat daca am disparea toti . In rest nu prea