De ce să refuz dacă oricum sunt mort? De ce să nu ajut o viață? Problema e că uneori sunt oameni care se cred a fi morți și își revin, dar sunt cazuri rare.
Sincer, chiar nu imi pasa ce se intampla cu organele mele dupa ce mor, deci as accepta legea.
M-am gândit și eu la asta. Evident că nu m-aș trece pe lista celor care refuză, dacă s-ar da legea de care zici.
Am întrebat acum câțiva ani în contextul completării cardului de sănătate (știi tu, blasfemia aia din plastic care îți aduce diavolul în casă, 666, ocultisme etc) dacă pot deveni oficial donator. Mi s-a spus că doar prin act făcut la notar, degeaba completez acolo în "setările" cardului că da; nu se ia în considerare (atunci de ce mai există întrebarea, dacă răspunsul nu se ia în considerare? În fine...) N-aveam timp de umblat prin notari atunci și am zis că mă mai interesez, după ce mi-am bătut familia la cap că Doamne ferește în caz de... să fie de acord, ca să salveze o viață sau mai multe.
După aia am mai discutat cu câteva persoane care au zis că în momentul în care devii donator oficial și apari cumva într-o bază de date, în situația în care te-ai afla în pericol cumva nu se mai ocupă ăia de la spital de tine sau chiar te "ajută" să mori ca să fie salvate persoanele cu relații și bani pe "mușchii" și organele tale.
Ar ajunge oare oamenii atâta de departe, chiar după ce au depus minunea aia de jurământ a lui Hipocrate? M-ar întrista să știu că da.
Legea asta exista in Franta, adica daca nu declari oficial ca nu esti de acord sa donezi organe se considera ca ai fi fost de acord si chiar si asa e o diferenta mare intre cat ar fi nevoie si cate sunt.
Ei, la noi e nevoie de vizite la notar, confirmări scrise și ștampilate, legalizate, ultra-legalizate, copii la toate actele pe care le posezi (și alea tot legalizate) ca să fie acolo la dosar și un timbru fiscal care nu știu ce rol are (deși am înțeles că ăla s-a desființat de curând). Na, trebuie să mai facă și notarii un ban de pe spatele nostru, care suntem sătui de birocrație și prostie până peste cap. La noi lucrul cu bazele de date încă nu există. Trebuie să ne complicăm cât mai mult. Și eventual când un om are un accident mortal să nu poată fi prevalate organele la timp pentru că nu ajunge familia suficient de repede la spital să dea acordul sau nu se găsesc documentele necesare etc și să rămâi fără pentru că nu le-ai "recoltat" în intervalul în care erau viabile.
Să înțeleg că locuiești în Franța? Mult mai logic e să fie lucrurile cum spui tu, dar aici e România și multe lucruri sunt lipsite de logică și anapoda. Din păcate.