Pai nu poti lua pensie vreodata daca nu contribui la casa de pensii, poti face contract de contributie si sa platesti lunar sau anual pe tot anul, de ex la sal minim platesti 25 % din el adica din sal min brut.
Daca e 3300 lei, 825 lei lunar.
Daca vrei poti plati mai mult si daca ai, stagiu minim de cotizare pentru a primi pensia minima e de 15 ani, dar poti contribui si mai mult.
Pe caz de boala e mai greu, trebuie sa te ai bine cu un medic. Daca te ai bine cu un medic poti, insa si atunci trebuie sa ai minim o luna lucrata cum s-ar zice pana sa primesti decizia de pensionare de la comisie, altfel casa pensiei nu da pensia.
Contributia aia de mai sus nu conteaza.
Se face fictiv o angajare undeva cu plata toate taxele si aia e. Pensia acum este 1100 lei.
Insa si fara poti primi handicap, ca ala nu il da casa pensiei. Ala e 450-600 lei lunar. Asta se ia ca nu ai venituri, deci nu e problema. Mai primesti 125 lei lunar pentru alimente si eventual si suplimentul de 250 lei lunar dar ala vine sau nu vine, cand au ei bani.
Ignora-i pe cei ce te condamna, multi nu stiu decat sa arate cu degetul (ce ar mai sta si ei liberi daca ar avea bani sau alte surse, ca dovada ca multi care castiga la loto se retrag de la munca).
E corect sa raspunda la intrebare sau sa se abtina zic eu.
Lasa-i in pm pe unii in general, ca altii fura miliarde si nimeni nu zice nimic.
Asta e personalitatea ta, nu e problema.
Asa ca ai informatiile acum. La ajutor social fara boala nu stiu in ce conditii se da.
Fara boala contribui ani si vei lua ceva abia la 65 ani sau cand se iese la pensie, pe boala iei acum.
Treaba lui daca incearca sau nu, dar aia e solutia. Eu zic ca este si o depresie ca urmare a schizo, se numesc simptome negative ale schizo, cu apatie, lene, anhedonie (nu mai simti placere din una si alta), indiferenta, lipsa energie, retras si nu vreai sa ai contact cu oamenii, anxietate sociala.
Simptomele pozitive sunt psihozele. Dar din pacate nu prea e trat pentru simptome negative! Chiar multi bolnavi se plang ca au scapat de psihoze dar au dat in negative de la tratament.
Asa ca, cu atat mai mult este cam inapt de una si alta.
Zic ei ca unele antipsihotice ajuta pe simt negative dar mai greu.
Esti depresiv si ai probleme. Sau pur si simplu esti troll. Mergi si tu la un psiholog si nu te mai plange atat