| sweetangels a întrebat:

Daca un pachet de biscuiti are 65 g glucide si 5 g zaharuri...e rau pentru glicemie? Ce favorizeaza diabetul, glucidele (carbohidratii) sau zaharurile?

5 răspunsuri:
| mudokins78 a răspuns:

Exista mai multe tipuri de diabet (ex: zaharat, bronzat), produse, in mare, prin dezechilibre hormonale. ma voi concentra asupra diabetului zaharat.

o definitie mai simpla diabetului zaharat ar fi: inregistrarea de valori constant peste 110 mg/dL ale glicemiei (glucoza, o glucida simpla, prezenta in sange), dimineata pe nemancate, chiar si fara a exista un exces alimentar (exemplu de exces: dupa o noapte in club unde ai baut vodca si suc de mere, si ti-ai mai luat si o shaorma dupa).

glicemia scade in principal prin patrunderea glucozei in celule, si utilizarea ei ca substrat in producerea de energie (glicoliza) sau depozitarea acesteia (sub forma de glicogen, in muschi si ficat). glucoza este principala sursa de energie pentru creier (in celulele caruia patrunde fara ajutorul insulinei), si ficat si muschi (in care patrunde cu ajutorul insulinei, care actioneaza pe niste receptori). insulina este un hormon secretat in sange de anumite celule din pancreasul endocrin (celule beta-pancreatice), ce ajuta astfel in metabolizarea glucozei.

diabetul zaharat apare cand:

1. fie insulina produsa si secretata nu este in cantitate suficient de mare (pancreasul endocrin a fost distrus, de exemplu dupa un episod de pancreatita, ce afecteaza atat componenta endo- cat si pe cea exocrina; sau rezervele de insulina au fost epuizate, sau maximul de insulina posibil secretabila de o celula a fost atins). acesta se mai cheama diabet zaharat insulino-dependent, sau juvenil;

2. fie receptorii pentru insulina de la nivelul tesuturilor insulino-dependente nu o mai recunosc (sunt distrusi, ori modificati in vreun fel, din cauze genetice sau dobandite). acesta se mai cheama diabet zaharat insulino-independent, sau cu rezistenta la insulina, sau adult;

in acest de-al doilea caz se poate afla cunostinta ta.

mai exista si diabetul zaharat al gravidelor, care poate precede aparitia unui diabet zaharat tip 2.

asadar:

cauze mai intalnite:

dieta cu exces glucidic (carbohidrati lenti/complecsi: paine, paste, cereale, dar si rapizi/simpli: zahar, dulciuri, fructe), pancreatita care distruge partea secretanta de insulina a pancreasului pentru 1;

defecte genetice (din familie, caz in care diabetul poate aparea si la varste foarte mici: 4-5 ani) sau dobandite (interactiuni medicamentoase?) pentru 2;

pentru a evita:

ai grija cu dulciurile, dar si cu celelalte alimente care pot stimula excesiv secretia pancreatica (necesara pentru a digera proteine si lipide: carnuri grase, organe, in principiu orice cu grasime), sau pe cea biliara (mai exact, contractia veziculei biliare; muraturi, varza)

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Diabetul nu se face de la zahar, așa că nu te agita degeaba.

| sweetangels explică (pentru anonim_4396):

De la ce se face? asta intreb

| anonim_4396 a răspuns (pentru sweetangels):

Este mai degrabă o boala a stresului. Am o prietenă care are diabet de la 11 ani, iar acum are 19.
Când avea 11 ani tatăl ei s-a înnecat in Olt, iar la aflarea adevărului a avut un soc. Ceva timp stările de rău au continuat până într-o zi când a leșinat pe strada și a intrat în coma diabetica.
Fata asta mânca zahar din an in Paște, când eram mici și ne dădea cineva ceva, toți ne bateam pe o bucățică, numai ea era pe din afară și totuși are diabet și face insulina de 3 ori pe zi.
După ani de investigații a aflat că moartea tatălui i-a declanșat boala.
Eu care mănânc zahar in exces, am avut o perioada pe la 13 14 ani când mâncam 2 ciocolati una după alta, chiar mă declar dependenta de zahar pentru că eu daca nu mănânc ceva dulce într-o zi fac urat, eu nu am nimic, deși bunica din partea tatălui suferă de diabet, deci as fi avut de unde sa moștenesc, insa nu am nicio problemă. Unde mai pui că prietena asta a mea făcea înot de performanta, avea un stil de viață sănătos și totuși, e bolnava.

| sweetangels explică (pentru anonim_4396):

Da, cred ca depinde de noroc, nici nu mai stii ce sa crezi. totusi, sunt de parere ca un stil de viata sanatos previne bolile, de aceea voiam sa stiu cate grame dintr-un aliment cu zahar sunt indicate. multumesc

Întrebări similare