| Meme10Meme a întrebat:

Dar de ce ziua nationala este pe 1 decembrie? Nu ar trebui sa fie pe data de 24 decembrie? Ca atunci a semnat Ferdinand decretul privind unirea provincilor eliberate cu Romania [adica Bucoina,Basarabia, Ardealul].

20 răspunsuri:
| NunuNini a răspuns:

Wikipedia!
Alegerea zilei de 1 Decembrie, deși neexplicit, a făcut trimitere la Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România în 1918, respectiv la Proclamația de la Alba Iulia, care a avut loc la 1 decembrie 1918.

Ziua națională a României a fost între 1861-1866 ziua de 24 ianuarie, între 1869-1947 ziua de 10 mai, apoi, între 1948-1989, ziua de 23 august.

| Meme10Meme explică (pentru NunuNini):

Da,lucruri pe care deja le stiam. Eu vreau sa zic ca ziua de 24 decembrie ar trebui sa fie ziua nationala deoarece atunci a fost decisa facerea Romaniei "Mari".

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru Meme10Meme):

Un act poate fi emis anterior sau ulterior evenimentului. Unirea s-a facut prin vointa poporului, nu pe baza unui decret. Decretul doar a consfintit-o.

| goguPatent a răspuns:

Vrei sa inneci si ziua Romaniei in birocratie? Nu e suficient ca e inghitita viata de zi cu zi?

| Meme10Meme explică (pentru goguPatent):

Adica? =]]] Dar ziua de 1 decembrie nu este birocratie? Ca tot niste politicieni au votat unirea cu Ardealul.

| Meme10Meme explică (pentru CodrutElian1990):

Pe 1 decembrie [si in toate celelalte dati in care ne-am unit cu celelalte bucati] nu a fost vointa poporului [ma refer ca nu a votat populatia civila, ci au votat niste politicieni. Logic ca romanii doreau unirea cu tara mama]. Si mai am un motiv care sustine data de 24 decembrie: Atunci a fost decretata unirea cu toate celelalte bucati, nu doar cu Ardealul.

| goguPatent a răspuns (pentru Meme10Meme):

Pe 1 s-a intamplat efectiv. In popor. Restul, birocrație

| Meme10Meme explică (pentru goguPatent):

Nu,au votat niste politicieni, nu poporul. Plus ca includea doar Ardealul.

| NunuNini a răspuns (pentru Meme10Meme):

Altii pot spune 23 august, cand a fost eliberat teritoriul.
Unde ti-e "Romania mare", Romania dodoloață, azi?

| Meme10Meme explică (pentru NunuNini):

Unde este? Adevarat, Basarabia nu mai este la noi. Dar Bucovina este. Si ea nu s-o unit cu noi pe 1 decembrie. Deci o lasam pe dinafara?

| NunuNini a răspuns (pentru Meme10Meme):

Bucovina? Vaaaai geografie. O parte minuscula din sudul Bucovinei este la noi.

| Meme10Meme explică (pentru NunuNini):

Minuscula? Mai exact jumatate dar este. Da, din pacate javra bolsevica de Stalin a furat Bucovina miseleste. De aia merita *** in mormant.

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru Meme10Meme):

Adunarea de la lba Iulia ce a fost? O adunatura de politicieni? Chiar acolo am ajuns cu intelegerea istoriei?
Decretul regelui este un act care a fost consfintit de adunarea de la Alba Iulia.
Stau si ma intreb: oare mai sunt multi indivizi care se cred mai istorici decat marii istorici ai neamului? Daca poporul nu actiona si apoi in 1918 armata, nu actionau putea regele sa dea decretul? Sau chiar daca il dadea, ce efect avea.
Este adevarat ca poporul are nevoie si de conducatori, dar asta nu inseamna ca unirea din 1918 au facut-o ei. Asa cum nici unirea principatelor nu a fost facuta de politicieni.

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru CodrutElian1990):

Scuze: armata a actionat in 1919.

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru Meme10Meme):

In decembrie 1989 a votat poporul?

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru Meme10Meme):

Cat de putin intelegi istoria! Nu am sa-mi mai spun parerea referitor la cele afirmate de tine, ca imi tocesc degetele degeaba pe tastatura. Fiecare cu intelegerea lui, dupa cunostintele acumulate.

| Meme10Meme explică (pentru CodrutElian1990):

A fost o adunatura de politicieni. Nu neg ceea ce a facut armata, ba chiar apreciez si stimez dar cred ca poti realiza si tu ca la Alba-Iulia nu a votat poporul, ci niste deputati [mai exact 1200]. Logic, au votat ceea ce voia poporul. A fost facuta de armata, dar pe 1 decembrie unirea nu a fost votata de popor. Chiar nu-ti inteleg logica.

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru Meme10Meme):

Am zis ca a fost votata? Alungarea lui Ceausescu de la putere a fost votata de popor? Sper sa intelegi ca istoria nu se faureste doar prin vot.
Decretul regelui a fost votata, chiar si doar de politicieni?
Tu nu stii ce-i acela politician. Confunzi politicienii cu reprezentantii. E totusi o mica-mare diferenta, desi se zice ca si politicienii fac politica poporului. Dar intai o fac pe cea a partidului. Mai exact erau 1228 de delegați oficiali - nu deputati, reprezentând toate cele 130 de cercuri electorale din cele 27 comitate românești, apoi episcopii, delegații consilierilor, ai societăților culturale românești, ai școlilor medii și institutelor pedagogice, ai reuniunilor de meseriași, ai Partidului Social-Democrat Român, ai organizațiilor militare și ai tinerimii universitare. Toate păturile sociale, toate interesele și toate ramurile de activitate românească erau reprezentate.
Adunarea delegatilor reprezentanti de la Alba Iulia a fost desfasurata in prezenta a peste 100.000 de oameni, ceea ce a dat Adunarii înfățișarea unui mare plebiscit popular, ca era influența poporului.
Basarabenii si bucovinienii au avut aprioric si ei adunari. Nu de amploarea celei de la Alba Iulia. Cea de la Alba Iulia a fost foarte importanta, deoarece consfintea terminarea actului de intregire a neamului.
Desigur, nu se pot prezenta aici toate argumentele, actiunile si demersurile facute. Este necesara o studiere mai amanuntita a scrisurilor pentru intelegerea acelor evenimente.
Cand m-am referit la armata, ma refeream in special la cele trei roluri pe care le-a avut: eliberarea Transilvaniei de trupele ungare, mentinerea ordinii si disciplinei in Ardeal si respingerea contraatacurilor armatei "revolutionare" ungare.
Doar studiind evenimentele desfasurate in acea vreme putem intelege complexitatea aciunilor la care a fost supusa armata romana.

| NunuNini a răspuns (pentru Meme10Meme):

Pai la noi a ramas nici cat 1/2 din judetul Suceava. Partea mare este in Ucraina.

| Meme10Meme explică (pentru NunuNini):

Stiu,Stalin nu merita mure in mormant. Jivina aia merita sa fie scoasa din mormant si sa fie incinerata ca Hitler.