| insomnia a întrebat:

Dau funda pentru raspuns! 3 oameni se duc la un hotel. Receptionerul le spune ca o camera costa 30 lei. Fiecare scoate 10 lei si platesc camera. Dupa ce ajung in camera, receptionerul observa ca a gresit la calcul si ca de fapt pe ei i-a costat 25 lei. Scoate 5 lei si ii inmaneaza baiatului cu bagaje sa ii returneze. Insa baiatul cu bagaje se hotaraste sa pastreze 2 lei pentru el si le inapoiaza doar 3 lei, 1 leu pentru fiecare. Asta inseamna ca ei au platit 9 lei fiecare daca au primit cate un leu inapoi. 3*9 lei face 27 lei si cu 2 lei de la ala din buzunar face 29 lei. Unde e un leu?

25 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Sa pierduthappy

Răspuns utilizator avertizat
| Lady a răspuns:

La receptioner?thinking

| Barajag a răspuns:

25 costuri efective + 2 baiat bagaje + 3 x 1 leu fiecare = 30 leibig grin

| Lady.Love a răspuns:

Camera costa 25 de lei, deci restul ii de 5 lei (cum ai zis tu). Baiatu pastreaza 2 lei si 3 lei le da inapoi. Deci is 30 de lei in total. Nu lipseste niciun leu.

| DeeDee28 a răspuns:

Ei s-au gandit ca daca au primit cate un leu inapoi i-a costat 9 lei pe fiecare, dar de fapt i-a costat 9. 33 lei pe fiecare pentru ca 9. 33*3=28 ...si doi lei sunt la baiatul cu bagajele.

| ForeignO a răspuns:

WowlaughingCe tare este. Nu stiu Q"

Ne spui tu raspunsul?:XTe rugam frumos

| Zăppă a răspuns:

Ei nu au platit 9 lei fiecare au platit 9,(3)
asa ca...mai calculeaza o datatongue

| alexaalexandra a răspuns:

L`a pastrat receptinerul zic

| Barajag a răspuns:

1 leu lipsa, este in rotunjire ( in zecimale), astfel
25 lei / 3 pers = 8. 33333333 + 3 lei inapoiat de la baiat bagaje = 28 lei + 2 lei spaga oprita = 30 leibig grinPoate zici ca nu e corect, iti dau na nahee hee

| insomnia explică:

Funda a luat-o DeeDee!
Momentan, nu stiu de ce nu imi apare funda in dreptul ei. cand o sa apara, i-o dau!

| Hombre a răspuns:

25lei pretul camerei +3 lei returnati +2 lei baiatul cu bagaje=30 lei

| →ღ♥•þί†ίк•♥ღ←_5819 a răspuns:

Leul este la cei care a inchiriat camera...

| kanajambe a răspuns:

In savanaahee hee

HepHap
| HepHap a răspuns:

Multi vad ca au gasit rationamentul, dar totusi ramane intrebarea: unde a ramas banul?

Vorbim de numere intregi, de 30 de monede/bancnote. Presupunand ca cei trei ar fi aflat pretul corect de la inceput, ei nu ar fi putut sa plateasca egal, pentru ca monedele nu se pot imparti fizic in zecimale. Astfel, in fata pretului de 25 de lei, unul dintre cei 3 ar fi trebuit sa lase de la el cu un leu in plus fata de ceilalti. Adica doi ar fi platit 8 lei si unul 9 lei. Pentru ca baiatul isi ia si el partea, 2 lei, toti platesc in final 9 lei, convinsi fiind ca pretul a fost 27 de lei. Banul nu se pierde, ramane receptionerului, in contul celor 25 de lei. Ca sa rezolvi problema in mod politicos, reformuleaza asa: unul dintre cei 3 a platit un leu in plus receptionerului iar ceilalti doi au lasat fiecare bacsis cate un leu baiatului cu bagaje. La final, fiecare a platit 9 lei, deci 27 in total, dintre care 2 lei sunt la baiat si 1 leu...la receptioner.

| unu a răspuns:

Cum sa fie 9.(3), ma? rolling on the floor Daca in realitate au platit 9.(3) lei de fiecare si apoi au primit si cate un leu de fiecare inapoi, inseamna ca la inceput au platit 10.(3) de fiecare?
Cei 2 lei sunt inclusi in cei 27 de lei, nu trebuie sa aduni iar. Ca sa te lamuresti trebuie sa-ti pui urmatoarea intrebare in diferite momente: "cat au cheltuit clientii cu hotelul?"
La inceput au dat 30 de lei si s-au dus in camera. Daca in camera s-au apucat clientii de calcule si s-au intrebat "ba, cat am cheltuit noi cu hotelul asta?", raspunsul firesc este "30 de lei", nu?
Dupa 5 minute urca borfasul ala de baiat si le aduce 3 lei inapoi, zicand ca idiotul de receptioner nu e doar idiot, ci e si chior. Clientii iau cei 3 lei bucurosi ca le-a mai ramas si lor de o bere. In noua situatie, daca unul mai greu de cap i-ar intreba pe ceilalti doi "ba, deci pana la urma cat am cheltuit noi cu hotelul asta?", am putea sa rapundem "30 de lei"? NU! Au primit 3 lei inapoi, deci raspunsul firesc la intrebare este "27 de lei am cheltuit pe hotel". Cum au fost cheltuiti cei 27 de lei? Ei cred ca i-au dat pe toti 27 de lei pentru camera (deci 9 lei de caciula), dar in realitate pe camera au dat doar 25 de lei (8. 33 de lei de caciula), si de 2 lei (0. 66 lei de caciula) i-a jecmanit borfasul ala de baiat.

| Brigitta a răspuns:

Http://palarie1.wordpress.com/2010/02/26/unde-i-logica/

Care-i faza? Ca tot nu-i aia cu zecimalele :))

| waXonwaXoff a răspuns:

Hephap a zis bine./

| sweetale12 a răspuns:

Pai poate baiatul cu bagaje si-a mai luat inca un leu...hee hee

S-au poate au cazut pe joshee hee

| waXonwaXoff a răspuns:

Sau daca 25 de lei e pretul corect, cum spune si HepHap, doi au platit 8 lei si unu noua lei, le mai da baiatul cu bagaje cate un leu la fiecare, inseamna ca 2 platisera 9 lei si unu 10, 9+9+10=28 +2 bani care sunt la baiat e 30.adica pentru. suma de 30 lei fiecare a platit 10 lei fiecare, 9+9+10+2 (bani opriti), 1 leu pentru. primul cu 9 lei egal 10, un le pentru. al doilea cu 9 lei egal 10, iar al treilea avea zece, rezulta ca fiecare a dat 10 lei pentru pretul gresit, iar pentru pretul corect (25lei) au dat unu 8, altu 8, si unu 9=25.nu au primit 5 lei ci trei, pe care i-au impartit un leu de caciula! si doi au ramas la baiatul ala.

nu cred ca ati inteles, ca poate nu am explicat bine, dar dat. ajutorului lui hephap am inteles problema, deci rezulta ca el merita funda!

| JustMusic a răspuns:

Pai is toti fiecare primeste cate un leu si cu aia doi de la tipu' cu bagajele fac 5 si 5+25=30tongue

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Camera a costat 25 lei adica 8. 33 de fiecare + inca un leu de fiecare da 9. 33. Daca restul de 2 lei care l-a pastrat baiatul cu bagajele ar fi fost impartit la cei 3 ar fi dat 0, 66. 9. 33+0. 66 da 10.

| mjanette1970 a răspuns:

Rezultat al relativitatii contabile. e prost socotit.confuzie/amestec de perspective.
perspectiva absoluta: hotel: 25[receptie] + 2[auto bacsis] = 27; rest 3 lei.care se intorc la clienti.
perspectiva client: hotel: 3*9=27 care acopera exact 25 hotel si 2 autobacsis.