O intrebare foarte buna!
Sarutam din nevoia de apropiere,din nevoia de comunicare,sarutul e modul in care cunoastem si recunoastem oameni,persoane iubite,e cel mai usor mod de a cere o scuza,de a spune un "te iubesc",de a acoperi un lapsus,o intimidare sau o lipsa de inspiratie!
Sarutam pentru a da si a primi afectiune,incredere,curaj, speranta, sarutam pentru a ne exprima, cand cuvintele n-o mai pot face.
Cercetatoarea Sheril Krishenbaum de la Universitatea Austin din Texas a scris o carte pe tema asta "The Science of Kissing: What Our Lips Are Telling Us"(Stiinta sarutului: Ce ne spun buzele despre noi).
Am citit articolul urmator:
http://www.garbo.ro/articol/Lifestyle/6707/Ce-spune-sarutul-despre-noi.html
in care ea vorbeste despre cartea ei si despre sarut, o sa-ti placa:
"• De ce suntem atat de atrasi de buze?
Exista cateva teorii, spune Sheril. Psihologii va vor spune de exemplu ca rosul atrage atentia. Stand de vorba cu un neurobiolog insa, am aflat ca el este de parere ca atractia noastra pentru rosu ar avea legatura cu stramosii nostri ce cautau fructe coapte. Cei care puteau detecta culoarea rosie, puteau sa gaseasca hrana mult mai repede si aveau un avantaj; ei supravietuiau pentru a-si transmite mai departe genele.
In acelasi timp, rosul a devenit mai evident in anumite parti ale trupului, iar cu timpul a devenit o ancora sexuala. Anumite parti din anatomia femeii, in timpuri ancestrale, devenisera mai evidente prin culoarea rosiatica. Acesta era un indice al faptului ca femela era pregatita pentru reproducere. Pe masura ce stramosii nostri au inceput sa mearga pe verticala, masculii au inceput sa fie atrasi de sani si de buze, mai mult decat de posteriorul femelelor – ceea ce se numeste "ecou al genitalului".
In zilele noastre, intr-un studiu despre culoarea buzelor, s-a aratat ca barbatii sunt de parere ca femeile ce poarta cea mai stralucitoare nuanta de rosu pe buze, sunt si cele mai atragatoare.
• Exista o conexiune intre sarut si alaptat
Alaptarea este o activitate placuta. Buzele sunt foarte sensibile la stimuli; in acel moment se elibereaza hormonul oxitocina care are un rol important in stabilirea legaturilor sociale si atasamentului; hormonal este stimulat in corpul mamei si al bebelusului, in timpul alaptarii. Incepem sa asociem acest tip de legatura cu placerea atingerii buzelor. Ca adulti, cand ne sarutam, exista aceasta crestere a nivelului de oxitocina care este foarte importanta la inceputul relatiilor si pentru pastrarea acestor relatii. Iar alaptatul este foarte important pentru ca pune la locul lor, aceste obiceiuri neuronale. Cand ne sarutam, mai tarziu in timpul maturitatii, exista aceste asociatii cu experiente traite la inceputul vietii.
Sarutul este un mijloc foarte puternic prin care poti sa te exprimi pe tine insuti. Toate simturile noastre sunt angajate in comportamentul nostru. Intimpuri trecute, parfumul era important pentru recunoasterea membrilor familiei si a prietenilor. In timpuri preistorice, oamenii foloseau parfumul pentru a se recunoaste unul pe celalalt si pentru a evalua sanatatea cuiva. Sarutul social probabil ca a evoluat de la aceasta mirosire a celuilalt, la sarutul pe obraz. Si este unul dintre cele mai puternice gesturi pe care putem sa le facem, pentru a intra in contact cu o persoana.
• Sarutul variaza de la o cultura la alta
Sarutul pe gura, pe care il recunoastem cu totii, nu este singurul stil de sarut universal. In mod traditional, in multe culturi din intreaga lume, oamenii nu se sarutau pe gura. Cu siguranta nu era aceeasi experienta pe care o avem acum, sarutand "cu limba". Am parcurs relatarile unor exploratori scrise pe la 1800, majoritatea exploratori europeni. Si este o anecdota tare haioasa povestita de un explorator care s-a dus in Africa si s-a indragostit de fiica unui rege African. Intr-o noapte indrazneste sa o sarute pe fata. Ea a reactionat cu urlete si a fugit din camera. A inteles mai tarziu ca fata a crezut ca el planuia sa o manance, povesteste cercetatoarea, pentru publicatia americana.
• S-a schimbat mult sarutul de-a lungul timpului? Sunt unele stiluri de sarut, acum, la moda?
Imi place povestea asta a sarutului frantuzesc. Atunci cand americanii calatoreau in Europa, se intorceau cu ideea asta ca frantuzoaicele sunt mult mai afectuoase. Se spunea: "In Franta, gaseste-ti o fata si te saruta!", ceea ce a evoluat in: "Saruta-te frantuzeste!". Dar in Franta, ei numesc asa acest tip de sarut, ei ii spun "sarut cu limba" sau "sarut de suflet", fiindca se presupune ca trebuie sa simti cum doua suflete se contopesc.
• Ce se intampla din punct de vedere fiziologic atunci cand ne sarutam?
Foarte multe. Dar depinde despre ce fel de sarut este vorba, desigur. Daca vorbim despre un sarut bun, ne creste pulsul, ni se dilata pleoapele, iar acesta este probabil motivul pentru care inchidem ochii in timp ce ne sarutam. De asemenea, se inregistreaza o crestere a nivelului de dopamine, substanta care este responsabila pentru senzatia aceea de "abia astept sa fiu cu tine". Dopamina este stimulata si de anumite droguri cum este cocaina; dar sarutul este un drog natural. Atunci cand visam foarte mult la o persoana, pentru ca mai apoi sa reusim sa o avem langa noi, dopamina intra in actiune.
Serotonina cauzeaza sentimente obsesive pentru cineva. Este acelasi neuro-transmitator care are legatura cu perturbarile obsesiv compulsive de care sufera unii oameni. Seamana putin cu simptomele indragostitului. Tuturor ne place sa vorbim despre sex, dar sarutul este probabil, cea mai intima activitate in care ne putem implica alaturi de cineva. Uitati-va la istoria prostitutiei – prostituatele nu isi saruta clientii fiindca nu vor sa se implice emotional.
• Barbatii si femeile percep sarutul in moduri foarte diferite
Exista o adanca separare de gen in privinta felului in care femeile si barbatii percep sarutul. In urma unui studiu am descoperit ca exista niste paternuri foarte puternice: Femeile se plang de "prea multa limba" in timp ce barbatii spun: "Imi plac saruturile umede, cu multa saliva!". In acelasi timp, barbatii sunt de obicei gata sa treaca la sex, fara sarutari prealabile, in timp ce putine femei sunt dispuse sa faca acelasi lucru. Femeile pun mai mult pret pe respiratia si aspectul dintilor unei persoane. Spre deosebire de femei, barbatii au tendinta sa spuna ca vor continua o relatie abia inceputa, doar fiindca acel cineva saruta bine.
In genere, sarutul are o mai mare importanta pentu femei decat pentru barbati. Femeile incearca sa descifreze ce inseamna sarutul in relatia lor, ce spune acesta despre sentimentele partenerului fata de ele.
Pentru ca descoperirile acestui studiu i s-au parut foarte stereotipe, Sheril Kirshenbaum a mai initiat o cercetare pentru a proba cele spuse mai sus. Ea a fost socata sa vada ca si rezultatele acestui nou studiu se incadrau aceluias model, marturisete Sheril, publicatieiei online Salon.
Totusi, daca te uiti la strategiile reproductive, totul incepe sa capate sens: O femeie investeste mult mai mult in deciziile de natura sexuala pe care le face, fiindca este fertila pe o perioada mult mai scurta de timp decat un barbat (n.r. de-alungul unui ciclu lunar, si pe intreaga durata a vietii) in timp ce un barbat, in mod teoretic poate sa insemineze nenumarate femei pe tot parcursul vietii. Femeile sunt mult mai sensibile fata de miros si gust, ceea ce poate spune foarte multe despre sanatatatea partenerului si despre capacitatile sale reproductive.
Exista un studiu excelent care analizeaza atractivitatea sexuala in functie de parfumul personal, explica cercetatoarea. S-a dovedit ca femeile sunt capabile sa ii detecteze pe barbatii care au un cod genetic foarte diferit de al lor si tind sa fie mult mai atrase de astfel de barbati, pentru ca in final, daca vor forma un cuplu, copiii lor vor fi mai sanatosi si mai puternici.
Cat se poate de interesant, in cazul femeilor care iau pilule contraceptive, simturile lor par sa reactioneze exact in sens contrar. Ele sunt atrase de barbati care au imunitati genetice similare cu ale lor. Incepi sa te intrebi ce provoaca toti acesti hormoni in corpul nostru si daca nu cumva, acestia mascheaza semnalele pe care le-am dezvoltat natural, timp de mii de ani. Am mai intalint problematici de genul: "Este posibil ca in cazul unor cupluri, divortul sa fie provocat de faptul ca femeia nu mai produce hormoni, simtindu-se din senin mai putin atrasa de partenerul ei?". Si aceasta este cu siguranta, o intrebare foarte importanta pe care trebuie sa ne-o punem.
• Cum ne vom saruta in viitor?
Roboticienii au inceput sa creeze roboti care au aceasta capacitate de a se saruta. In termeni de realitate virtuala, e posibil sa ajungem la momentul in care vom putea sa ne sarutam cu partenerul ideal sau starul pe care il idolatrizam.
Cat despre intalnirile online…
Zburam pe orbeste atunci cand ne intalnim online. Nu putem sa vedem decat o imagine aleasa cu atentie pentru profil. Poti sa investesti foarte mult timp pentru a cunoaste pe cineva iar in momentul in care te vei afla cu acea persoana in aceeasi incapere, poate ca vei simti, in mod absolut evident ca relatia nu ar functiona si ca poate ai trecut pe langa cineva care doar parea a fi ideal. Un sarut iti spune cu mult mai multe decat un "poke" sau "un like"- sau orice altceva. Eu numesc asta, ultimul "testul turnesol" al naturii. Intr-un interviu pentru MSNBC, Sheril Kirshenbaum spune ca sarutul este si o modalitate de a testa compatibilitate cu cineva, un mod de a afla daca alaturi de acea persoana poti avea un viitor, fiindca in acele momente sunt angajate toate simturile tale."
Sunt explicatii si studii care ne pot lamuri si explica cauzele si motivele pentru care sarutam.
Dar,indiferent de ele,tuturor ne place si ne va place intotdeauna acest mod de exprimare lipsit de semne de punctuatie si ortografie, atat de simplu si direct!
Ai nevoie de explicatii zici...e simplu.
Puteam posta doar link-ul articolului, dar postand intregul articol, poate inteleg si invata ceva in plus cei neinitiati care vin cu intrebari de genul "cum sa sarut","cum a fost primul vostru sarut", pentru ca motivul pentru care si tu si eu avem cont aici, ti-l amintesti? Este sa ajutam...
Așa am fost creati de Dumnezeu, cu dorința de a iubii si a fii iubiți.
Din nevoia de intimitate si pasiune. Sarutul este ceva intim care apropie doua persoane mai mult decat alte tipuri de activitati.
Sexul este un preludiu, la care se ajunge la sex, cum simtim nevoia sa punem mana pe fund, sau pe sani la fete, asa simtin si nevoia de a ne saruta
anonim_4396 întreabă: