Ba da, dar nimeni nu vrea "pasnic", nu este economic viabil. Mereu trebuie sa fie o competitie despre ceva, pentru ca restul populatiei este atrasa si se bucura cand exista competitie, vor sa compare optiunile, sa parieze, si sa aleaga castigatorii, si investesc tot mai multi bani, timp, si energie in acele optiuni, pentru ca rezultatul final are un profit mult mai mare, teoretic, in schimbul unei dureri, pierderi de vieti umane si animale, de vegetatie, etc; in paralel, exista investitii sa readuca aceste lucruri la viata, sau sa le imbunatateasca, cel putin... dar la final de linie, nimic nu este constant, nici nu se vrea constant, nimanui nu-i pasa de constant.
In Africa au motive mai concrete pentru razboaie: foamea si setea. Daca da o seceta si tribul vecin inca are vaci: mor ei sau murim noi.
Da, dar multi dintre noi, mai moderni si mai educati, stiu ca relatiile dintre oameni ("relatiile internationale", mai precis), nu se rezolva astfel.
De ce? Este profitabil pentru ei.Razboaiele au fost create datorita prostilor. Daca popoarele lumii erau educate, capabile de o gandire critica, astazi nu mai existau razboaie.Si eu imi pun intrebari multe cum ar fi, de ce o mana de oameni controleaza toata populatia lumii.Sau un General in armata cu mainile goale, coordoneaza sute de mii de soldati cu arme in mana?
Pentru ca oamenii sunt rai si lacomi. Si plus ca exista conflicte religioase.
Conflicte au existat din epoca de piatră. Așadar, niciodată nu va exista pace. Întotdeauna va exista o situație conflictuală, întotdeauna vor exista persoane care vor profita de astfel de situații.
Conflictul este in natura noastra si nu numai, conflicte exista si in randul animalelor (concurenta sexuala, teritoriu, hrana, etc.)
liviu00 întreabă: