Normal. Tonul vocii și intonația pot influența modul în care sunt receptate cuvintele. Comunicarea afecteaza toate relațiile din jurul nostru. Deși mesajul poate fi același, modul în care este transmis, face o diferență semnificativă în felul în care este perceput.
Este important să acorzi atenție atât conținutului mesajului, cât și modului în care îl transmiți.
Nu as spune ca comunicare este o arta, mai repede as spune ca-i o unealta pe care o folosesti ca sa te exprimi, ca sa spui ce gandesti, doresti, ce faci, sau sa transmiti anumite ordine angajatilor si alaturi de o educatie serioasa si de bun simt, se pot transmit mesaje si comenzi fara sa ridici tonul si fara sa jignesti.
As spune ca oamenii inteligenti au acest dar sa inteleaga de ce nu se ridica vocea, chiar daca este o autoritate, incercand sa convinga anumiti oamnei sa munceasca.
Sunt de parere ca vorba dulce, mult aduce si angajatii muncesc de 2 ori mai bine si mai mult, daca in loc sa tipi la ei, ii rogi sa termine treaba mai repede.
Atitudinea calma si politicoasa a unui sef fata de subaltern este intotdeauna un atu pentru compania respectiva, pentru ca acestai sunta devaratii lideri care duc compania spre prosperitate.
Daca vrei respect, atuncii fii pregatit sa-l oferi primul.
Tu intrebi daca intonatia conteaza.
Tot tu ne raspunzi ca da.
Care mai e intrebarea?
Pentru ca suntem oameni si reactionam la stimulii din jur, ba chiar poti spune ca depindem preponderent de simtul vazului si al auzului, pe langa celelalte.Comunicarea nu poate exista doar prin scris pentru majoritatea dintre noi (exceptand persoanele cu dizabilitati), deci tonul e definitoriu pentru cursul unei conversatii, in procent chiar foarte mare. Daca am auzi toti doar cuvintele spuse de un robot, ar fi cat se poate de dubios, nu s-ar intelege mesajul vorbirii la fel de bine.Tonul, intonatia si alegerea atenta a cuvintelor folosite precum si altele conteaza enorm.
De exemplu, cred ca putem identifica relativ usor pe cineva care vorbeste la radio sau pe cineva care prezinta stirile, doar auzind ce se spune.Sigur ca aici se deosebesc si claritatea plus alti factori importanti, ca doar nu baga nimeni pe fir balbaiti/balbaite, dar intelegi ideea din spate.
Mai mult de atat, nu ar trebui nimeni sa suporte un tratament nesimtit, jegos numai pentru salariu, deoarece pot exista repercursiuni psihologice destul de urate.
"Crezi tu că poți face asta?", "Vrei să faci asta?" nu sunt mustrari, ci sugestii neutre.
Comunicarea reala ar trebui predata la limba romana, poate chiar sa existe ore separate pentru asa ceva, astfel incat sa nu mai latre toata lumea in momente mai mult sau mai putin tensionate.Da, poti spune despre comunicarea eficienta(!) ca e o arta, mai ales ca ai nevoie de echilibru interior pentru a nu-ti arata emotiile negative prin cuvinte si/sau a nu proiecta emotii negative, esecul etc. asupra altora din jur.
Nu stiu daca se poate numi arta, dar cu siguranta comunicarea este totul in viata. Si tonul mai ales, conteaza foarte mult, dupa cum ai putut observa cu ochii tai.
Chiar daca ambele persoane au intentii bune, modul lor de exprimare diferit, le da celor din jur alte impresii.
Trebuie pus la calcul totusi si respectul la mijloc. Chiar daca ai o tonalitate calma si ai intentii bune, tu ca persoana poti fi calcata in picioare de altii cu o personalitate mai puternica, si ca lider, e groaznic sa patesti asta. Pentru ca ai nevoie de abilitati de conducere, nu de pres.
Asa ca multi aleg sa fie mai aspri si fermi la tonalitate pentru a inspira autoritate, abilitate ce este esentiala unui lider. El fiind in acest caz respectat, pentru ca nimeni nu poate distruge echipa, daca e condusa ferm de un lider competent.
Intr-o echipa e important ca liderul sa nu poata fi constrans, ridiculizat, sau mai slab intelectual decat ceilalti membri de echipa, pentru ca echipa va alege in timp in mod natural, un lider mai competent in cel mai bun caz. ( In cel mai rau caz, echipa respectiva se va dezbina ).
Pe langa comunicare bineinteles ca vin in calcul si faptele. Degeaba ai cuvintele la tine si esti carismatic, daca tu efectiv nu produci nimic cu fapta. Asta oricum nu e nevoie sa explic pentru ca stim cu totii.
anonim_4396 întreabă: