Deoarece acolo este mai frig si ca sa isi mentina proteinele le trebuie caldura.
Da, e o problema de fizica. Pai uite de ce: cu totii stim ca temperatura de fierbere a apei este de 100gradeC. Dar nu multi stim ca aceasta temperatura este valabila doar la nivelul marii, adica la 0m altitudine. Cu cat urcam mai sus, cu atat apa fierbe la o temperatura mai mica, si invers. E logic. La munte presiunea e mai mica, deci apa fierbe mai repede. De exemplu instalatiile de racire la masini sau alte utilaje sunt sub presiune, pentru ca apa sa nu fiarba la 100gradeC, ci sa fiarba la 200 sau chiar mai mult. Daca ar fierbe, atunci ar exploda furtunele. Sau, alt exemplu: costumele astronautilor sunt sub presiune, deoarece in spatiu, sau pe Luna, de exemplu, nu exista atmosfera, deci nu este presiune atmosferica. Acest lucru ar face ca astronautilor sa le fiarba sangele din vene la temperatura corpului uman, ceea ce le-ar provoca o moarte sigura. Acum sa ne intoarcem la legumele noastre... concluzia, la munte trebuie fierte mai mult timp legumele, pentru ca apa nu reuseste sa atinga 100gradeC(Celsius) inainte sa se evapore, din cauza presiunii scazute. E ca si cum la nivelul marii ai tine legumele in apa la o temperatura de 90 de grade la 0m atitudine. Normal ca trebuie tinute mai mult timp pentru a deveni moi. Sper ca ai inteles ce am vrut sa spun, si sper sa iau si eu o fondita:D. In caz ca nu ai inteles ceva, trimite un mesaj privat si iti explic mai detaliat acolo ok? pana atunci, toate cele bune... si spor la fiert legume:). http://alldbseries.blogspot.com/ dati si voi un click aici va rog:D. mersi mult. papa!:-h
Din cauza presiunii. E mai mica.De aceea, poate ai observat, daca mergi la munte si vrei de ex. sa gatesti o supa, pui capac la oala pentru ca legumele sa se fiarba in mod normal.
Recunosc enuntul, e si in cartea mea de fizica. Oricum, raspunsul este ca acolo presiunea e mai mica, iar temperatura de fierbere depinde de presiune.