| lalalallalala a întrebat:

De ce lumea e asa rea? Cum sa nu iti pese si sa nu te consumi? Cum se simte sa nu iti pese? Cand cineva te jigneste si vrea sa te enerveze cum reactionezi ca sa nu ii dai satisfactie?

4 răspunsuri:
| Andreeush a răspuns:

Nu îi bagi în seamă.

| MademoiselleCosmina a răspuns:

Ii ignor. Nu ma afecteaza deloc. Persoanele care fac asta, ori n-au educatie, ori au avut probleme de acelasi gen si isi varsa supararea pe noi.

| Delcatty a răspuns:

O sa iau pe rand ca sunt niste intrebari mai interesante decat ar parea la prima vedere.
1. Lumea este rea, in principiu, pentru ca oamenii rai adopta legea junglei si simt ca cresc in clasament cand isi stabilesc dominanta fata de cineva. Pentru ei nu conteaza ca omul ala e slab sau mult mai slab decat ei. Din contra, vad slabiciunea ca pe ceva ce trebuie eradicat si ridiculizat. Astfel, ei se ridica peste "cadavrele" altuia si isi zic sinelui "da, sunt bun! El e slab! Sunt peste el!". Ironia in cazul asta e ca rautatea ascunde slabiciune fiindca oamenii de genul nu realizeaza ca un om sensibil poate fi dominat de oricine si il considera suficient de puternic sa merite provocarea, eventual un egal.
1b. Rautatea este buna uneori. O sa explic oximoronul. Prin injosire, unii oameni isi dau seama cand fac ceva gresit. De exemplu, in unele cazuri (atentie, nu toate), daca strig dupa cineva care arunca o sticla de suc pe jos si nu la gunoi invective, poate se va simti prost si va arunca gunoiul la pubela.
Rautatile pot stabili ce e decent sa faci in societate. Rautatea poate fi o consecinta cand faci ceva periculos pentru altii sau pentru sine.
Punctul acesta nu se aplica pentru oamenii care nu fac nimic gresit si au nevoie doar de ajutor, dar, pe unii, ii poate intari un tratament neplacut.
2. Cum sa nu iti mai pese?
As vrea sa iti raspund la asta cu adevarat eficient stiind ca si eu sunt la fel ca tine, dar poate tu poti aplica teoria mai bine decat mine: prin iubirea de sine.
Ai gresit? Nu e un capat de tara. Esti constient, accepti in sinea ta, cauti sa repari ce se poate repara si nu mai repeti. Ce zice lumea e doar zgomot de fundal care trebuie ignorat.
In plus, ia aminte ce am scris la punctul 1: oamenii aia au si ei slabiciunile lor, experienta lor de viata, au un motiv pentru care au devenit asa si trebuie vazut acest fapt ca pe o consecinta nefericita de parca ei ar fi victimele propriilor complexe, griji si concluzii trase pripit.
De exemplu, sa zicem ca Xulescu rade de tine fiindca ai ochelari.
Tu trebuie sa te gandesti ca saracul de el e prea lipsit de minte sa realizeze ca un motiv adecvat de rautate era sa nu te tratezi desi puteai si ca, de fapt, esti un om demn de apreciat ca ai grija de ochii tai suportand neplacerile pe care niste ochelari le aduc.
Mai gandeste-te, cine nu a facut o boacana niciodata? Ei clar nu-s atotputernici sau atotstiutori. Nimeni nu e perfect si cine e fara de pacat sa arunce primul piatra.
3. Am patit ceva foarte urat acum putina vreme si pentru prima data am putut ignora complet prostiile pe care le zic oamenii. Se simte de parca ai un scut, de parca acele cuvinte debitate nici nu exista. Trec prim timpanul tau si nu simti nevoia sa le dai niciun raspuns. Nu ii ignori ca iti propui, ci fiindca nu ai ce le zice. Ai un sentiment de siguranta de-asemenea.
4. Daca nu poti ignora deloc, cu tact, calm si sarcasm. Ii dai replica inapoi absolut calm si, preferabil, folosind subtilitati.
Sa luam ca exemplu un schimb de replici ca asta:
- Bai, puti! Nu iti permiti sapun, sarantocule? E inadmisibil asa ceva! Eu nu as fi iesit din casa in locul tau!
- Da, da... astea-s cuvinte mari pentru cineva care foloseste deodorant ca sa acopere transpiratia zilnic
- Taci, ma, fraiere!
- "Fraierul" de mine tace doar daca imi promiti ca folosesti deodorantul doar daca ai subtioara curata
... si asa mai departe.
Capul sus!

| IAR a răspuns:

Mai sunt si oameni buni pe lumea asta, nu dispera, ca sa nu te afecteze incearca sa-i ignori pe oamenii care iti vor raul, altceva nu prea ai ce sa faci.