Fiecare parinte vrea pentru copilul sau ce e mai bun in lume, in asa felfel ei isi invata copii sa se tine departe de romi, insa nu iau in consideratie ca romii sunt diferiti
Iti spun o chestie pentru care cel mai probabil voi fi judecata : sunt rasista. Nu, nu suport rromii. Am avut intamplari nefericite in legatura cu ei si sincer, nu dau vina pe etnia lor, dar toti cei pe care i-am intalnit s-au incadrat in aceeasi categorie: hoti. Poate nu am intalnit eu rromul cinstit, curat (aici vorbim strict despre cei din satra). Chiar si-asa, daca e sa-i luam si pe cei mai "cultivati". In anul I la facultate, un coleg de etnie rroma mi-a furat portmoneul lasat pe banca pentru cateva minute. In tren, acum 6 ani, un rrom a vrut sa-mi fure telefonul. Nu mai vorbesc de cocalarul cu lantul de 10 kg contrafacut, cu burta cat Casa Poporului si atitudinea specifica, injurand, scuipand seminte, fluierand femei sau chiar agasandu-le. Plus ca in strainatate, majoritatea celor care fac infractiuni sunt rromi, de-aici si eticheta "Romania, the grypsy country". Da, sunt si romani care fura (un procent mai mic), dar dupa cum ai spus si tu, o fac cu stil.
Nu stiu de ce, dar nu-mi inspira incredere si nu sunt obligata sa ii accept, atata timp cat imi fac rau. Probabil cei care nu au avut niciodata de-aface, nu sunt deranjati de ei, ii accepta, si pe buna dreptate.
Poate daca ar fi trimisi la scoala si lasati sa o termine, daca ar exista si in modul lor de viata reguli, norme ale bunului simt si un minim de civilizare, daca ar munci ( aici vorbim de lenesi care prefera sa fure decat sa munceasca), poate ca nu ar mai fi dati la o parte, si implicit, nici copiii lor.
Fiindca majoritatea oamenilor au prejudecati. Am auzit de nenumarate ori chestia asta, chiar si mie mi-a fost spusa, insa nu de ai mei, ci de bunica-mea. Tare aiurea, de parca nu am fi cu totii oameni. Ai mei, din fericire, nu mi-au impus astfel de chestii, dar ii mai aud cum fac misto de astfel de persoane, si chiar ma enerveaza, si daca spun ceva, imi zic ca tin cu ei, sau ceva de genul. Nu pot sa cred ca oamenii sunt atat de incuiati incat nu ii pot accepta decat pe cei care sunt ca ei, si aici sunt mai multe criterii, nu numai rasiale. E trist, dar nu prea avem ce sa facem, nu putem sa schimbam mentalitatea si ideile unor persoane, mai ales daca asa au fost invatate si ele, la randul lor. Putem decat sa nu fim noi insine asa, plini de prejudecati si de idei preconcepute, care nu fac altceva decat sa marginalizeze alte persoane...
@Emeraude, si in clasa mea s-a furat un telefon care a fost lasat pe masa. Nu avem romi.
Si eu am avut neplaceri cu romi... dar nu aceia care poarta camasi, se imbraca elegant si la femei baticul si fusta e sfanta.
Dar nu inteleg ce vina au saracii copii, nu poti judeca un om dupa semenii sai.
Din moment ce respectivii copii traiesc in acel mediu, in cele mai multe cazuri copiaza comportamentul parintilor. De aici tragi tu concluziile.
E bine de stiut insa ca invatul are si dezvat.
Si-n plus, nu stiu de ce ar trebui sa imi schimb eu, ca si cetatean roman, in primul rand conceptia asupra lor, atata timp cat ei nu dau semne ca vor sa se schimbe? E normal sa avem o anume reticenta.
Emeraude are foarte mare dreptate pana la un punct unde ati vrea sa munceasca daca nimeni nu-i primeste la munca pentru ca sunt rromi normal ca atuncea in loc sa moara de foame aleg cersitu si furtul si sunt uni romi care muncesc pe bani de nimic numai pentru o paine la copi asa ca numai ii judecati pe toti in fiecare padure exista si uscaturi!
Se numeste; sa stea in banca lor, n-am nici-o problema cu romii dar am avut experiente neplacute, batai. furturi, sunt needucati, deci romii cu romii si romanii cu romanii ca si asa ne fac de rusine tara
XXXAlinXXX69 întreabă: