Întrebare recomandată | 334499 a întrebat:

De ce sa nu ma sinucid? De la 13ani am inceput sa ma inchid foarte mult in mine.Eram timid pana atunci dar incepusem sa prind curaj.Am avut un moment de cadere care a tinut pana am terminat scoala.In tot acest timp am avut numai ganduri negative si o lipsa aproape totala de motivatie. Dupa ce am irosit atatia ani din viata incercand sa fac o facultate alegand informatica desi nu stiam ce sa fac si pe care am abandonat o din primul an ca mai apoi sa aleg iarasi aiurea o facultate de ecologie pe care am abandonat o din nou dupa 3 ani stau si ma uit cum viata mea nu mai are nici un sens.Am un diagnostic de schizofrenie paranoida cu ramolire progresiva in remisie de 2 luni iar diagnosticul de schizofrenie paranoida il am de. 2 ani.Mi e rusine de ai mei ca au mai avut incredere in mine facand in asa fel sa mi gaseasca un loc de munca ca receptioner dar la care am renuntat ieri dupa 11 zile de munca motivul fiind tensiunea cumulata si oboseala mentala care m au impiedicat si sa mai incerc sa fac ce trebuia sa fac. Cred ca sunt depasit dar totusi regret ca n am vrut nici macar sa incerc chiar si in starea in care eram.Acum dupa 2 zile in care am citit despre sinucidere incep sa mi revin dar nu stiu daca nu o voi face.Ce ar trebui sa fac? Ar mai fii foarte multe de spus

47 răspunsuri:
| AnimeKing a răspuns:

Știi ce ar trebui să faci? Să nu te sinucizi, fiindcă nu se va șterge automat trecutul (poate doar din mintea ta). Și să începi să gândești mai pozitiv. Așa îți vei reface viața.

| MaDaLyNa144 a răspuns:

Buna.
Nu trebuie sa te mai gandesti la negativ. Eu gandesc negativul mereu. Si imi face rau. De exemplu eu fac nu-mai prostii. Mama si tatal vitreg au avut incredere in mine dar, dupa ce am inceput... s-a terminat totul. De 3 ani nu am mai trecut clasa si era naspa pentru ca invatasem. Prima data am invatat in limba Romana, dupa aia in limba Franceza si sigur si anul acesta la limba Belgiana ( Nederlands). E complicat, ei ma iubesc, dar cred mereu negativul. Gangesc negativ. Dar incearca sa nu te mai gandesti negativ, gandeste pozitiv happy

| xLonelyStoner a răspuns:

Te duci frumos intr-o tara civilizata si faci frumos tratament cu CBD. Industria farmaceutica e o mare afacere. Cazul teu e destul de nefericit insa ai putea duce o viata foarte buna. De altfel gasirea unui partener poate fi un factor radical in viata ta.

| Anytta99 a răspuns:

Toate problemele tale se vor rezolva daca ai incredere in tine si in Dumnezeu, bineinteles. Sinuiderea nu e o solutie.Chiar daca nu iti dai seama cei apropiati tie, vor regreta gestul tau. Vrei sa ii faci sa sufere? Iti spun eu, ca daca tu nu-ti dai seama de ceea ce e in jurul tau, atunci ar trebui sa o faci. Priveste lucrurile din alt punct de vedere! Uita-te la tine! Unde iti e zambetul? Toti trecem prin momente aiurea, dar nu alegem ca soutie sinucidrea.Stiu ca nu ma cunosti, dar vreau sa te ajut.Nu te cunosc, dar stiu ca esti un om bun. Gandeste-te bine, inainte sa faci ceva. orice. Meriti sa traiesti, sa fii fericit, mereu cu zambetul pe buze si nu uita ca din greseli inveti!winking P.S. Doar oamenilor buni, li se intampla lucruri rele! :*

| 334499 explică (pentru xLonelyStoner):

Si cum as putea face asta? cum? sad

| colibaba a răspuns:

Pai si eu aveam aceeasi parere despre viata adica si eu vream sa ma sinucid dar m-am gandit si acum am un vis pe care vreau sal indeplinesc adica sa ma fac garda de corp eu as spune sa stai sa te gandesti foarte bine pentru ca sunt sigura ca ai multe persoane dragi pe pamant care te iubesc si daca te-ai sinucide lear parea foarte rau gandeste-te la un post de munca care sa-ti placa si lasa gandurile negre sa iasa din tine eu ca sa scap de gandurile negre ma duc tot timpul pe o pajiste si stau ma gandesc si dupa trag o concluzie si concluzia mea e ca am pentru ce sa traiesc si pentru cine sa traiesc eu am o motivatie de a deveni garda de corp gaseti si tu motivatia ta. Sper ca ti-am fost de folos si deacum inainte gandeste-te inainte de a comite o mare greseala happy.

| Zyzz777 a răspuns:

Sunt oameni pe lumea asta cu probleme mult mai grave decat tine si totusi continua sa lupte in fiecare zi. Problema ta este maturizarea. Inca te consideri un copil care nu stie ce sa faca cu viata lui, daca sa se joaca sau daca sa isi faca temele asa ca incearca sa le faca pe ambele si nu reuseste. Desigur asta este doar o figura de stil. Ai capacitatea decizionala foarte slab dezvoltata. Iti propun sa urmaresti niste videoclipuri cu dezvoltare personala sau pentru marirea stimei de sine. Daca te sinucizi nu rezolvi nimic, crezi ca toate se vor termina daca faci asta? Te inseli.

| B3B3NI a răspuns:

Frate cu toti avem momente proaste in viata dar crede-ma e imposibil sa nu existe si momente de fericire in viata unui om.Tu ai mai multe proaste dar asta nu inseamna ca viata s-a terminat.Tu vrei sa te sinucizi?
Pai gandeste-te daca esti singur la parinti cum naiba mai duci tu mai departe numele tau de familie cand vei avea o sotie.
TU VREI SA PUI PUNCT NEAMULUI TAU AICI?

| andreivip2011 a răspuns:

The world ain't all sunshine and rainbows.

https://www.youtube.com/watch?v=D_Vg4uyYwEk

Omule, daca viata e grea, fa ceea ce simti ca sa o faci usoara si nu ii lasa pe altii sa stea in calea ta. Uita trecutul. Si pentru mie mi-a fost greu si inca imi e dar stiu ca totul va fi bine.

| Admunssen a răspuns:

Hmm!

| DomnulKat a răspuns:

Fă ce vrei frate.

| KillMePlease a răspuns:

nu ar trebui sa te sinucizi pentru ca esti puternic si nu te lasi asa usor
sa vezi ce bucuros vei fi cand vei vedea ca ai trecut peste asta si ai ramas tare
dar, vrei sa vorbesti cu cineva?

| Elisabitaaa a răspuns:

Consultă un psiholog

| AvalohAlyn a răspuns:

Sinuciderea NU e o solutie in oricare caz.Cand te sinucizi nu rezolvi nimic, ba mai mult iei cu tine necazurile si dupa moarte..cineva spunea intr-o carte, ca dupa moarte, cel ce se sinucide nu se elibereaza de probleme, ci le cara cu el dupa, sufera mereu.Sa nu uitam ca si Biserica nu recomanda si nu accepta sinuciderea.
Sufletul nu se linisteste niciodata si nu se poate inalta la cer din cate am auzit..Si pana la urma,asteapta,lupta, spera, va aparea soarele si pe strada ta, dar daca nu, nu rezolvi nimic prin sinucidere..Iti faci si mai rau.
In toate spiritualitatile mondiale se spune ca sinuciderea aduce si mai rau.
Bucura-te de micile placeri ale vietii, bucura-te cand mananci o ciocolata sau cand privesti un apus de soare... bucura-te cand vezi o floare frumoasa.dar nu renunta lupta...niciodata.Te inteleg cum e, si eu am trecut prin greutati si inca trec dar am ajuns la concluzia ca daca ma sinucid nu rezolv nimic happy Si ma gandeam ca doar o viata pe Terra amhappy Eu ma incred in Dumnezeu, asta imi da putere si tarie chiar daca cateodata ma mai chinuie unele probleme.
Sanatate multa si bucura-te de micile placeri ale vietii, spera si gandeste-te ca sinuciderea nu rezolva nimic...gandeste-te la Dumnezeu sau la cei dragi care ar suferi, gaseste-ti o ocupatie pasionanta de exemplu cititul, si continua sa speri, sa lupti,
Sanatate multa.

| blablabla66 a răspuns:

Bai baiatule nu te mai gandi la tin. La ai tai nu te gandesti? Au investit timp bani si iubire ca sa te creasca. Ce te tot dramatizezi atat? Se poate trai linistit si lucid chiar si cu schizofrenie daca iti iei tratamentul. Iti plangi de mila degeaba. Esti un om norocos fata de copii cu autism sau imobilizati in scaune cu rotile. Poti face atatea lucruri si tu iti bati joc de propria viata. Fa bine si reia facultatea pe care o doresti sau angajazate la un loc de munca stabil. Ai demisionat din cauza tensiunii si oboselii? Sa-ti fie rusine. Sunt oameni care muncesc mult mai mult si au meserii care ii consuma fizic si psihic. Nu mai plange ca un copil. Ia-ti viata in propriile maini. Fa-i mandri pe parintii tai si vei avea si tu avantaje. Mai ai o viata in fata si tu desconsideri orice drum spre fericire.

| Xpressurself a răspuns:

Buna. Nu stiu ce stil de viata ai insa sper sa intelegi cat de important este sa iti dezvolti autodisciplina. Aceasta este de o importanta foarte mare pentru a reusi. Fara o autodisciplina pe care sa urmaresti sa ti-o dezvolti prin efort si perseverenta reusita in viata este un vis greu de atins. Dupa cum poate ai observat de la varste mici unii au inceput sa isi stabileasca o rutina zilnica fie ca a insemnat sa invete la scoala, fie ca a insemnat sa faca un sport si sa munceasca din greu pana ajung la performantele dorite. Aminteste-ti de colegi cu rezultate deosebite la invatatura: matematica, chimie samd, sau in sport: handball, fotbal, gimnastica, karate, aikido etc. Lista poate continua, fiecare avand preocupari diferite. Ce va trebui sa faci tu este sa incepi gradat, incet dar sigur sa iti dezvolti o rutina zilnica la care sa nu renunti orce motiv ar apare. Este la fel ca rutina de dimineata dupa ce te trezesti: mergi la baie si te speli pe fata, pe dinti, te razi etc.
Eu iti fac o recomandare. Daca incepi si te tii, vei vedea ca functioneaza. Premergator trebuie sa intelegi ca pe primul loc ca importanta este sa faci ceva zilnic, indiferent daca iti place sau nu. Ma refer la o rutina zilnica obligatorie.
Alege-ti cateva exercitii fizice pe care le poti face fie ca esti acasa fie ca esti altundeva. Sa nu depinzi de nimic decat de propria vointa. Fara haltere, fara aparate. Sa nu existe nici un motiv pentru care sa nu duci la bun sfarsit ce ti-ai propus. Ai nevoie doar de corpul tau, o carte si un caiet eventual.
Incepe cu doua minute in care, zilnic, sa simti o stare de incredere in tine, ambitie si hotararea de a duce la sfarsit ce incepi. Inchide ochii si simte ca poti, ca vrei si ca este foarte usor.
Apoi incepi cateva miscari de bazin pentru a face ca toate organele sa intre in functiune. Aplecari in fata urmate de aplecari putin pe spate si lateral, rotiri catre stanga si dreapta. cateva genoflexiuni, cateva abdomene, cateva flotari, eventual niste miscari de gimnastica aerobica. Vezi si "salutul soarelui", este foarte bine daca vei incepe cu trei executii complete si sa cresti gradat pana la 15 pe zi.
Sa luam un exemplu concret.
Presupunem ca ai stat, te-ai gandit si ai ales urmatorul set de exercitii pe care le-ai scris pe o foaie si pe care le vei face zilnic de acum inainte, pentru inceput iti propui un program de 21 de zile si 5 zile pauza. Mai tarziu le poti schimba si creste gradul de dificultate insa nu la inceput. Atentie. Nu te ambitiona prea tare la inceput ca vei renunta. Incepi intotdeauna cu partea stanga si apoi dreapta deoarece intotdeauna partea stanga este mai slaba iar cea dreapta poate tine pasul.
Inainte sa scrii pe hartie incerci sa vezi cate poti face (de obicei cele mai grele, ca flotarile)
Ia un caiet sau o agenda pe care sa le folosesti numai pentru aceasta, un fel de jurnal. agendele sunt excelente.
1. Inchizi ochii si iti imaginezi ca esti binedispus, fericit, ambitios, perseverent. Simti o stare de bine si de relaxare.
2. Miscari de bazin in toate partile.
-cinci aplecari in fata si flexari pe spate
-cinci aplecari pe stanga
-cinci pe dreapta
-cinci rotiri de trunchi de 360 de grade spre stanga
-cinci spre dreapta
3. zece genoflexiuni
4. zece abdomene
5. zece flotari
6. aseaza-te pe un scaun si simte-te bine, implinit, fericit, ambitios, relaxat. Relaxeaza-te gradat urmarind sa simti fiecare grupa de muschi cum este relaxata si destinsa. Incepe cu partea stanga, de la piciorul stang, apoi cel drept, mana stanga, dreapta, spatele, fesele, zona genitala, abdomenul, pieptul, gatul, maxilarele, limba, obrajii, fruntea ceafa, pielea capului. Ramai apoi putin simtindu-te detasat de corp si de ganduri, relaxat si fericit.
7. I-a o carte si citeste zilnic 10 pagini.
8. Aminteste-ti ce ai citit incepe cu inceputul si apoi urmareste sa construiesti o sinteza a celor zece pagini.
9. Fa in minte un plan a celor mai importante activitati pe care le ai de facut in cursul zilei de azi daca este dimineata, sau maine daca este deja seara.
10. Scrie-le in agenda, noteaza-ti in doua trei randuri impresiile pe care le ai.
Gata.

Cu siguranta pare prea simplu, vei vedea insa ca la inceput nu este si ca va fi greu sa termini cele 21 de zile.
cel mai important este sa faci zilnic. este esential. Daca nu faci zilnic degeaba faci ceea ce faci. De fapt acesta este scopul exercitiului.
In timpul zilei, cand si, ti ca incepi sa te simti deprimat, obosit, fa salutul soarelui pe care il gasesti pe google. creste gradat pana la 10-15 executii, apoi aseaza-te si relaxeaza-te cum am descris mai sus. La final imagineaza-ti, tot ca mai sus, o stare de fericire, implinire, multumire.
Noteaza-ti ce iti propu sa faci pentru ca in urmatoarele zile daca uiti sa iti poti aminti si sa faci la fel zilnic.
Urmeaza apoi cu strictete pas cu pas fara scuze.

Dupa ce termini de vreo trei patru ori seriile pe care ti le propui, schimba-le, marete putin gradul de dificultate.
In final vei vedea ca poti sa tremini si o facultate cu 10 daca vrei si cand vei deveni perseverent si ambitios viata nu va mai fi la fel.
trebuie sa incepi, sa te tii si sa termini ce ai inceput.
La sfarsit sarbatoreste-ti reusita.

Succes.

| AalLeExX02 a răspuns:

Fa ceea ce iti place sa faci, gaseste-ti un hobby, ofera-te voluntar, ajuta pe cei care sunt in suferinta mai mare decat tine..incearca sa te gandesti pozitiv. Astfel de ganduri cred ca au trecut prim mintea fiecarei persoane, dar intr-un final gasesti acel fir de care sa te agheti si sa crezi in ceva..viata merita traita oricat de grea ar fi.