Se spune asta pentru că cei înțelepți și elevați spiritual înțeleg că răzbunarea și pourtarea de ranchiună sunt emoții negative care pot avea un impact negativ asupra lor și asupra relațiilor lor cu ceilalți. Înțelepciunea spirituală presupune acceptarea faptului că toți oamenii fac greșeli și că este mai important să înțelegem și să învățăm din greșelile noastre decât să le răzbunăm. De asemenea, poarta de ranchiună poate avea un impact negativ asupra stării noastre mentale și emoționale, de aceea cei înțelepți și elevați spiritual înțeleg că este mai important să învețe să lase și să se concentreze pe lucrurile pozitive din viață.
Nu se spune doar,este exact ceea ce fac.
Un om intelept si elevat spiritual intelege si frustrarea si micimea unuia mai putin elevat decat el si,efectiv, ii da timp sa ajunga si acela la nivelul lui...
Si, mai ales, sfera sa de interes cuprinde o multitudine de alte lucruri care nu au nici o legatura cu micimea sufleteasca, ranchiurna sau razbunarea.Isi consuma neuronii pe teme constructiv-progresive, de fapt.
Pentru ca stiu sa-si stapaneasca emotiile, sa nu reactioneze la cald, sa gandeasca mai intai, sa incerce sa inteleaga mai intai situatia si abia apoi sa revina cu un feed-back, iar acela controlat, pentru a evita conflicte, a nu risca sa se puna in pericol.
E cel mai simpluuuu.
Un om educat știe că violența de orice fel nu echilibrează pacea în univers,din contra, plătești tu și pentru el.
Sa luam un caz concret,doi se iau la bătaie și cel ce a fost băgat în spital,după recuperare se răzbuna pe ăl care l-o bătut măr și cel mai sigur face o nefăcută și doamne feri, îl omoară, ce a câștigat? A meritat să-și strice viitorul pentru asta? NU SI NU!
Un om educat știe că există o forță în univers care nu lasă nimic neachitat și cu timpul, atunci când îi e lumea mai draga agresorului, i se va întoarce poate și înzecit ceea ce a făcut în trecut...și apoi se mai întreabă cu ce a greșit ...pai sa tragă un ochi in al său trecut și apoi să realizeze ce a făcut.
Un om educat știe că indiferența e singura cale de evitare a unui conflict pentru că indiferența îl enervează pe agresor și se va plictisi de tine la un moment dat, lăsându-te in pace.
Numai bine!
Pentru ca razbunarea nu a ajutat niciodata pe nimeni. Cine s-a razbunat s-a simtit mai prost dupa aceea. In plus razbunarea poate provoca persoana pe care te-ai razbunat sa-ti faca si mai mult rau.
Fiindcă nu prea pune la suflet și fiindcă înțelege ca oamenii care i au greșit atât pot, sunt limitați și singuri se vor pedepsi mai devreme sau mai tarziu datorita prostiei lor
Nu numai ca se spune eu chiar ca nu ma razbun si nu port ranchiuna pe nimeni eventual ma izolez de cei care simt ca nu-mi fac bine.De ce nu ma razbun? pentru ca ma incarc negativ emotional cu astfel de sentimente si pana la urma cel mai mare rau imi fac chiar mie.
Cum să nu se spună așa dacă înțelepciunea însăși ne-a zis: "Nu vă împotriviţi celui rău; iar cui te loveşte peste obrazul drept, întoarce-i şi pe celălalt. Celui ce voieşte să se judece cu tine şi să-ţi ia haina, lasă-i şi cămaşa. Iar de te va sili cineva să mergi o milă, mergi cu el două. Celui care cere de la tine, dă-i; şi de la cel ce voieşte să se împrumute de la tine, nu întoarce faţa ta."
Ranchiura naste mai multa ranchiura, sa lupti impotriva unui om cu ranchiura! teoretic, nu faci decat sa i alimentezi furia (va cauta minciuna in cea mai mare dreptate care ai zis o(de exemplu), dar pe scurt ranchiura hraneste inamicul cu sete de razbunare). Daca ii raspunzi invers, si ii arati obrazul, cel mai probabil, ii va parea rau din cauza presiunii morale(cum ar lovii pe cineva unul care e prietenos si darnic in loc de dusmanos si infumurat, probabil un psihopat ar fi in stare sa loveasca sau sa poarte ranchiura unei astfel de persoane (prietenoase si bunaa la suflet)).