Erau alte vremuri. Atunci cand ieseai de pe bancile scolii imediat te bagau in servici, nu ca acum majoritatea tineretului stau la poarta si taie frinza la caini, asteapta la parinti si bunici sa ii ajute.
Atunci cu un salariu de baza traiai toata luna ca boierul, acum cu un salariu de abia iti achiti facturile.
Mersii mult pentru raspuns si pentru faptul ca nu m ai jignit, funda e a ta. mersi.
Cu placere!
Traiai ca boierul? Deci un boier statea ore intregi la cozi, era sclavul partidului, nu avea curent electric si cablu tv decat cateva ore pe zi?
Si acum daca ai de toate si nu ai dreptate, la ce folos? Ti se pare ca exista legi bine puse la punct in Romania? Daca ar fi avut de munca, ar mai fi plecat oamenii sa munceasca in alte tari? Oricum era, aveai banul tau iti ajungea sa cumperi ce voiai.
Da, ar fi plecat, asa e firea noastra, nu ne multumim niciodat acu ce avem. Nu zic ca acum este nemaipomenit de bine, dar in orice caz, este mai ok. Ai mai multa libertate, in special de exprimare, ca nu te asculta nimeni e alta problema.
La ce folos ca ai libertate de exprimare daca ai portofelul gol?
Romania nu o sa-si revina niciodata, avem politicieni cu dosare penale, toate parasutele suferind de vedetism, iar un sistem comunist mai modern in tara asta! Cat tupeu pot avea ochelaristii grasi din partid bagand taxe/amenzi/legi pentru " prostime", iar ei fiind smecheri nu vor putea fi afectati! Hotii striga hotii!
Ca pe atunci aveai multi bani. Erati manipulati, nu stiati pe ce lumea va aflati, nu aveati voie sa faceti nimic. Macar acum te descarci. Repet, nu zic ca e prea bine, dar in orice caz este mai ok decat inainte.
Exact! Eu daca dau drumul la tv ma apuca nervii. Toate crizatele si analfabetele la emisiuni. Total neinteresant pentru populatie. Nu mai e nimic educativ. Eu platesc cablu pentru doua canale: TLC si Discovery Investigation.
Nu aveai multi bani, dar pe atunci banul avea valoare mai mare decat cel de acum. Du-te la magazin si vezi ce poti cumpara cu 100 de ron.
Asa si eu, platesc cablul pentru 2 posturi de filme, si pentru 5-6 de sport, unde fireste urmaresc fotbalul, atat! Ma doare sub talpa de politica si de Capatanosu' si show-ul cu botoasele!
Nu te contrazic. Si eu am renuntat sa ma mai uit la televizor de cativa ani. In orice caz, in viitor pozitia noastra geografica ne va ajuta putin. Tot raul inspre bine. Pacat de conducatorii astia hapsani pe care ii avem. Dupa cum zicea si Mark Twain, daca am fi putut schimba ceva prin vot, nu am mai fi avut acest drept. Mergem la vot sa alegem raul mai mic. Asta e realitatea, nu este doar la noi in tara.
Pai nu ai cum sa ma contrazici ca am dreptate. Asta e adevarul, trist dar asta e.
Da. Sunt pline de operatii estetice si ele se considera frumoase. Daca le pui sa faca o inmultire sau impartire sunt blana. Sincer, as pleca undeva departe unde sa am un viitor promitator. Nu as vrea sa imi termin studiile si sa nu am unde sa imi gasesc un job ca lumea, sa stau cu diploma in vitrina.
Nu cunosc toate aceste detalii, parintii mei nu au primit nimic de la stat si eu una nu cunosc pe nimeni care a primit apartament sau reduceri de la stat pentru achizitionarea de locuinta pe vremea comunismului.
In fine, ideea pe care eu o trag citind aceste comenturi e ca oamenii sunt incredibil de ieftini si pot fi cumparati si manipulati si cu o simpla iluzie de bine. Ma asteptam la asta de la generatia 40+, nu de la niste tineri! ''Traiai ca boierul'', ''la ce iti trebuie libertate daca oricum nu te asculta nimeni''... Pe bune?
Eu nu stiu de prin ce parti ale tarii se trag parintii vostri si nici ce experiente ati avut voi/parintii vostri cu sistemul comunist, dar realitatea nu a fost aceiasi pentru toti! Poate ca iti permiteai mai multe cu bani putini, dar de fapt nu prea aveai ce sa cumperi. Fiecare vorba/miscare era urmarita. Voi de detinuti politici ati auzit? Nu va intreb daca ati citit Fenomenul Pitesti, dar macar stirile le cititi? Ca s-au descris atatea orori de cand cu Visinescu...
Te bagau in servici : muncitor pe banda in general. Scoala puteam face doar unii, iar conditia esentiala era pedigreeul curat!
Aveai bani sa mergi anual in concediu: in tara, ca afara nu prea paseai!
Nu era guta si nici loredana chivu la tv, dar era Ceausescu. Si erau doar doua programe, deci nu aveai posibilitatea de a alege, cum o ai acum. Nu iti place ce se da la tv? Schimba programul! Sunt cu zecile!
Nu ai parte de dreptate si nu te baga nimeni in seama? De ce traiti voi cu impresia ca atunci era altfel?
Conducatorii sunt asa si pe dincolo, iar legile sunt idioate? Si voi ce ati facut pentru a schimba asta? In afara faptului ca probabil ati vrut sau chiar ati iesit la vesnicele proteste? Acum avem totusi posibilitatea sa ii schimbam, putem macar sa vedem alternativa. Putem face propuneri, daca avem ceva de spus putem incerca sa spunem. Atunci alternativa lui Ceausescu era tot Ceausescu!
Atunci era administratia si oamenii erau mai buni? Oamenii aia mai buni te tradau pentru nimicuri. O fac si acum, dar consecinta tradarii lor pe vremea aia era drumul spre tortura si moarte!
Nu am trait in comunism, dar au trait parintii mei. Si am mai si citit una, alta. Daca e ceva la care nu as renunta e libertatea mea! Cu atat mai putin pentru o iluzie...
Ce rost are sa vorbesti despre trecut daca nu te ajuta cu nimic in cazul de fata?
Apartamentele si garsonierele sunt scumpe din mai multe motive : suprafata, cartierul, zona, orasul, criza financiara ( inca mai suntem in recesiune chiar daca s-a stabilizat situatia. Nu suntem inca in boom economic. ) si din cauza unor legi ale economiei.
E normal ca pretul sa fie ceva mai crescut atata timp cat cererea e scazuta.
Atunci țara noastră nu avea probleme cu celelalte. Atunci de 1 leu îți puteai lua o cafea, mergeai la film și aveai bani și de autobuz. Atunci, nu erau magazinele pline ca ale noastre. Dulciurile copilăriei erau nucile cu zahăr. Acum, totul e diferit. Președinții ne manipulează și ne fură banii. Ne trebuie administrație.
anonim_4396 întreabă: