Tind sa cred ca esti un copil mic dupa cum pui intrebarile, fiindca nu ai habar ce se intampla in lumea sportului si nici cat castiga statul de pe urma acestor sportivi.
Pentru ca sportul tine de divertisment, ceea ce inseamna consumerism? Asta va exista mereu, deal with it. Vrea cineva sa vada la tv si pe nu stiu unde, in online, cum munceste cineva in fabrica? Nu.
Nici eu nu suport nimic ce are legatura cu jocurile de noroc, dar in acelasi timp nu putem sa trecem cu vederea munca adevaratilor sportivi care nu au de ales decat sa tolereze mediul din jur, asta daca vor sa ajunga unde si-au propus, evident.
"Marea întrebare este: cu ce contribuie un sportiv la bunăstarea societății?"
Privești problema greșit. Atunci când vorbim despre justificarea veniturilor sale, marea întrebare este "câți bani poate produce acel sportiv pentru cei care-l plătesc (cluburi, sponsori, rețele de televiziune, rețele sociale, etc)?"
Iar un sportiv de top produce multe miliarde pentru cei care-l plătesc: umple stadioane, vinde produse, aduce miliarde de oameni în fața ecranelor.
Deci este complet justificat să fie la rândul lui plătit mai mult decât un muncitor.
Iar despre partea cu industria pariurilor, mă îndoiesc că deții niște dovezi palpabile că ar fi complet aranjată. Vezi tu, industria pariurilor nici măcar nu are nevoie de meciuri măsluite ca să câștige bani de pe urma fraierilor. Are nevoie doar să facă regulile în așa fel încât statistic vorbind să fie imposibil să piardă. Și exact asta face.
Dacă tot spui că vrei să "schimbi societatea din temelie" poate ar fi util să înțelegi corect cum funcționează cea curentă.
"Societatea trebuie schimbată din temelie dacă vrem o societate care să prospere." - fix mentalitatea asta a dus la dezastru de fiecare data cand a fost incercata
In primul rand, nu compara veniturile celor din top 0.1% intr-un sport cu cele ale muncitorului de rand. Vasta majoritate a celor care practica un sport, chiar si profesionist, trebuie sa aiba un job pe langa ca sa se poata intretine si o fac doar din pasiune. Strict cei mai buni din lume sunt cei ce-si pot permite sa se imbogateasca din asta, lucru care mi se pare perfect cinstit. Care e diferenta intre un muncitor impecabil la fabrica si unul de rand? Pe terenul de fotbal, impactul e enorm, face diferenta dintre a castiga un meci sau a-l pierde.
In al doilea rand, la ce te referi cand spui ca acestia nu contribuie cu nimic societatii? Ce intelegi tu prin "contributie"? In primul rand, acei muncitori carora vrei tu sa le iei apararea ar lua-o razna fara acces la divertisment, si foarte multi din ei aleg sa se distreze urmarindu-si atletii sau echipa preferata, lucru foarte rezonabil. Ok, mai sunt seriale, jocuri video, muzica etc. (desi presimt ca si salarile celor ce fac performanta aici ti se par exagerate), dar cum ramane cu cei ce, pur si simplu, nu sunt atrasi de astea? Nu au si ei dreptul sa se relaxeze dupa o zi de munca in fabrica?
Pe langa asta, hai sa nu uitam ca foarte multi oameni nu fac deloc miscare la locul de munca, lucru care, evident, dauneaza societatii. Si eu lucrez la birou, daca n-as alege sa fac sport in timpul liber, as deveni mai nesanatos. Ei, fara a avea oameni care dau dovada de performanta in sport, cat de usor crez ca ar fi oamenilor sa se motiveze sa faca miscare? Nu cred ca se uita nimeni la muncitorii din fabrica si doreste sa ajunga ca ei din punct de vedere fizic, luandu-si din propriul timp liber. Dar cei care ii urmaresc pe sportivi? Toti care merg la sala stiu cine e Arnold; toti care joaca fobtal in parc stiu cine e Messi; toti cei care merg la cursuri de box stiu cine e Tyson. Impactul asupra societatii al atletilor este enorm!
Si in al treilea rand, cine are dreptul sa stabileasca ce valoare are munca cuiva? Poate ca nu e perfect capitalismul, dar mereu functioneaza mai bine decat economia planificata. Sportivii la nivel inalt fac o tona de bani pentru ca cineva e dispus sa-i plateasca atat de mult, pentru cineva ei atat valoreaza. Si, din nou, trebuie sa ai in vedere ca acei sportivi de care ai auzit tu nu reprezinta standardul, ei sunt varful piramidei. Daca un portar este extraordinar de bun, evident ca un club sportiv il va plati regeste, pentru ca de el depinde daca clubul castiga sau nu. Nu-l poti inlocui cu orice Gheorghe sau Mitica gasesti pe strada sau la Lidl-ul de langa bloc si sa te astepti la acelasi rezultat! Pe cand cei care lucreaza in fabrica sunt perfect inlocuibili. Cand eram student am lucrat intr-o vara la o fabrica de rulmenti. Dupa ce mi s-a explicat ce trebuie sa fac, nu mai era nici o diferenta intre mine, care eram acolo doar doua-trei luni, si unul care asta a facut toata viata. De ce ai plati un muncitor cateva zeci de mii de euro lunar daca il poti inlocui cu oricine altcineva fara sa-ti afecteze produsul final?
Deci nu, e absurd sa zici ca diferenta de venit este nedreapta.
Vai doamne! Se vede INVIDIA de pe Marte! As dori sa te vad alergând macar o repriză de 45 minute si chiar " mimand " cum zici tu jocul de fotbal! Pun pariu pe 500 € ca te ia SMURDU de pe teren dupa 25 minute!
Pe cine mai esti invidios? Parlamentari, traficanți de droguri, prostituate?