Cei care sufera de complexe de inferioritate considera ca nu sunt la acelasi nivel superior ca si semenii lor, ca au anumite carente si deficiente, fapt ce le poate cauza un disconfort psihologic considerabil indiferent daca aceste trairi sunt constientizate sau nu.
Persoanele care se confrunta cu un complex de inferioritate doresc in acelasi timp sa le fie recunoscute meritele si sa fie laudate, dar se si tem de umilire. Multe dintre umilintele experimentate in trecut stau la baza temerii ca ar putea fi batjocorite de alti oameni.
Ca rezultat, apare dorinta de supracompensatie, evitarea umilirii si evitarea contactelor sociale. Unele dintre persoanele cu complexe de inferioritate devin timide si si se subapreciaza, in timp ce altele pot deveni agresive in incercarea de a depasi stresul psihologic legat de senzatia de dominare a celorlalti.
Cauza vine din interior. Poti crede ca altii sunt vinovati pentru insecuritatea ta, deoarece poate au mai multe lucruri materiale decat tine, arata mai bine conform standardelor actuale de frumusete, au mai mult succes in cariera etc. etc. dar la sfarsitul zilei tu decizi daca te lasi afectat/a sau nu.Deci problema poate fi controlata in functie de cat de avansata e. Daca nu, exista psiholog.
Cred că e ceva subconștient, dacă nu ține de vreo frustrare. Când ești lângă cineva foarte înalt sau/și foarte gras te simți mai mic, dar nu în sens rău dacă nu e vorba de complex ceva.La fel dacă te duci până la magazinul din colț în aproape pijamale, nepieptănat și nearanjat minim și dai de cineva la costum ceva, cu păr făcut și fardată.Te simți ultimul boschetar.
Cei care se simt superiori față de cineva pentru că au o mașină sau nu stiu ce geantă scumpă sau idk și se mândresc au o problemă cu aroganța.
Pai trebuie sa fi si idiot ma sa te duci nepieptanat imbracat ca boschetaru la magazin..chit ca e la 2 strazi. unde e prestanta ta ca om daca iesi ca ultimu om pe strada?
Suntem mulți idioți din ăștia atunci.Dar măcar nu suntem complexați, frustrați, ci mai degrabă avem ceva curaj.
Cred că da, așa gândesc și eu. Însă să știi că psihologia susține că de fapt în spatele femeilor fardate și al oamenilor prea aranjați, stau de fapt oameni cu încredere de sine scăzută. Adică ei prin aranjare poartă masca aia de care au nevoie ca să-și ascundă tot ce simt ei pe interior de fapt (frică, anxietate, frustrare, complex de inferioritate) așa că (deși și eu sunt de părere că pe stradă mere bunul simț) poate că în spatele ideii și noi avem complexe se inferioritate.
Cel puțin la mine în oraș, văd și femei în halatul de baie că vin la magazin. Deci acelea clar nu mai resimt nici un complex de inferioritate, dar nici nu prea le mai pasă de gura lumii. Dar cum spuneam nici mie nu prea-mi plac. Sunt fana bunului simț, parcă.
Țăranii și cam toți miliardarii, vedetele de la Hollywood și de-ăștia, oameni fără frustrări.Nu are treabă cu bunul simț, are treabă cu a te simți ok cu tine.
Nu neapărat sh, dar la nivelul în care nu ai de ce să te obosești cu hainele și chestiile pentru a face o anumită părere pentru 10 minute până la magazinul din colț unor persoane pentru a te simți tu bine în pielea ta. Când tu deja ești ok. Chiar cred că la nivel subconștient unii oameni au nevoie de validarea asta socială pentru a le da o stare de bine și trebuie lucrat puțin pentru a căpăta mai multă încredere. Ăsta e doar un exemplu cu complexul de inferioritate, se aplică în orice domeniu.
Și dacă știi că x are mai mulți bani ca tine, inferioritatea vine din interior.Te poți duce la mare pe plajă sau poți privi munții și te poți simți regele lumii. Ține mult de interior.
E vorba de stima de sine.
Alții se simt inferiori din cauza faptului că nu se simt suficient de buni, in timp ce cei care se simt superiori au prea multa încredere în sine și devin îngâmfați și cred că ei sunt prea buni pentru societatea actuală.
Dacă stau de vorba cu oamenii cu studii sau capacitate intelectuala mai scăzută ca a mea, și se vede asta, nu am complex de superioritate ci sunt conștientă ca sunt mai educata sau am alte vederi, mai complexe fata de acele persoane. Dacă stau de vorba cu o persoana mult peste mine ca și cunoștințe, educație nu ma simt inferioara dar sunt conștientă de faptul ca aceea persoana este deosebita, are abilități pe care eu nu le ating momentan, dar ma simt bine în compania ei, am ce învață, admir aceea persoana Deci ideea e ca nu trebuie sa te simți nici încrezut nici inferior trebuie doar sa vezi lucrurile logic. Dacă ai aceste stări involuntar, vin din traume.
Inferioritatea tine de frica si probabil persoana aia a avut multe șocuri emoționale de la școala, de acasă, din societate și nu mai are încredere mare in ea și totul vine din subconștient, chiar și traumele provin din copilărie și oricine face terapie de la asta se incepe și referitor la cei care se cred superiori ori își maschează vulnerabilitatea, ori au incredere in ei dar le lipsește un caracter decent și bunele maniere dar un om care e realizat și bine cu el sufleteste niciodată nu o sa se creadă superior pentru că el a trecut de mult de mentalitatea aia urata
Întrebare simplă cu răspuns complicat. Trebuie specificat la ce te referi, inferioritate când nu e cazul său inferioritate când e cazul. Daca inferioritatea asta apare mereu când x este in jurul persoanelor, atunci e o chestie psihologica, o problema care tine de gândirea lui x. Nu e ceva rău să te simți inferior, nu ai cum sa fii egal cu toți, sa fii superior tuturor sau inferior tuturor. Atâta timp cât eu mă simt inferior unui om care este cu mult mai documentat decat mine sau educat, e doar un factor ce îmi spune că ar trebui sa muncesc mai mult și să devin și eu mai bun la rândul meu. Poți să fii inferior azi,
egal mâine, și poimâine sa fii superior, cel mai important e ce faci după ce te simți "inferior ".
Păi cei care simt inferioritate, au un sentiment/complex de inferioritate. Iar dacă este doar lângă anumite persoane, poate fi vorba și de o ușoară intimidare. Adică persoana pe care el/ea o vede superioară să fie o persoană foarte Alfa sau foarte puternică și orice ar fi, persoana cu complexul să înceapă să se simtă micuță. Sunt unii oameni care au acest dar, de a intimida.
Asta așa, că întrebai doar de o anumită persoană, însă dacă omul simte asta cu majoritatea, acolo e clar un complex de inferioritate.
Cât de superioritate. Adler descria și complexul de superioritate. Pare-se că există și acesta. Și aici mă leg tot de început, dacă persoana e așa "arogănțică" cu toți pare că e ea, în elementul ei și poate ajunge fix persoana aia intimidantă de care-ți spuneam la început. Poate așa e personalitatea ei sau așa a fost crescută. Însă terapeuta mea a spus că dacă este o persoană care "atacă" și explic ce vreau să spun cu asta. Adică dacă tu sau persoana atacată simte că ea e pusă mai jos de către persoana intimidantă, acolo e de fapt complexul de inferioritate mascat printr-unul de superioritate.
Adică x, se simte prea ca dracu, mai ales comparat să zicem cu tine, se simte prea down și atunci pentru ca să se simtă x mai bine, începe să te denigreze pe tine și să te atace pe tine prin "diverse" defecte ce pare că le deții. Atunci el încearcă pe tine să te poziționeze down și el astfel se simte (dar doar se simte evident) mai sus ca tine.
Adler s-a ocupat de complexul de inferioritate/superioritate. Dacă te interesează.