Situația descrisă de tine pare să ilustreze dinamicile relaționale în care o persoană se simte confortabil să își exprime nemulțumirea sau să critice, fără a recunoaște contribuțiile pozitive ale celuilalt. Există mai multe motive posibile pentru acest comportament:
Dinamicile de putere: Soția pare să aibă o poziție dominantă în relație și să își exercite puterea asupra soțului ei. Criticile pot fi o modalitate de a-și menține controlul sau de a-și consolida poziția dominantă în raport cu soțul ei.
Lipsa de apreciere: Unele persoane pot fi mai predispuse să observe și să se concentreze pe greșeli sau pe aspectele negative ale unei persoane sau a unei situații, neglijând sau subestimând contribuțiile pozitive.
Comunicare deficitară: Uneori, oamenii nu sunt conștienți de modul în care comportamentul lor afectează pe cei din jur sau nu înțeleg cum să își exprime recunoștința sau aprecierea într-un mod constructiv.
Manipulare sau control emoțional: Este posibil ca soția să folosească critica ca pe un instrument de control sau manipulare în relația ei cu soțul ei. Acest lucru poate fi conștient sau inconștient, dar rezultatul este că soțul se simte în mod constant sub presiune și subminat.
Indiferent de motivele din spatele comportamentului ei, este important ca soțul să se asigure că el își cunoaște propriile limite și să își exprime nevoile și așteptările în cadrul relației. În plus, comunicarea deschisă și onestă poate ajuta la clarificarea așteptărilor reciproce și la găsirea unor soluții pentru îmbunătățirea relației. Dacă dinamica relațională este una toxica și manipulatoare, este posibil să fie necesară implicarea unui terapeut sau consilier pentru a ajuta la navigarea prin problemele existente și la găsirea unor modalități sănătoase de interacțiune.
Intrebarea "De ce unor persoane le poți face bine de n ori, dar daca greșești o singura data, te critica excesiv fara să aducă în discuție lucrurile bune pe care le-ai făcut pentru ele?" nu are relevanta directa intre persoane cunoscute fata de cazul sotului si al sotiei dat ca exemplu de tine!
una este sa te certe sotia chiar de este ea mai tampitica si vulcanica, si alta este sa te certe un amic pe care l-ai ajutat de "n" ori, sunt lucruri total diferite si difera chiar si natura lucrurilor!
sotul cu sotia se pot certa de 1000 de ori si se pot impaca, insa prietenii se pot certa si o singura data si sa devina dusmani pe viata.
la modul general nu are legatura decat felul omului, caracterul sau, asa este firea omeneasca! poti sa ajuti tu pe oricine de cate ori vrei tu, el va vedea nu ca i-ai facut bine de 1 milion de ori ci ca i-ai gresit sau i-ai facut rau 1 singura data! pentru acea 1 singura data este posibil sa nu te ierte niciodata!
Omu e prost asta e clar, nu ai ce cauta langa asemenea specimen mai mult de doua minute. Daca sta cu ea e clar ca e prost.
Am si eu un fost coleg de munca cand il sun ii ia nevasta-sa telefonul din mana si vorbeste ea cu mine imi zice sa nu-l mai sun si alte rahaturi din astea, in fine.
De unde stii ce face ea acasa? Ce inseamna munca grea? Ca sa bagi la spalat nu pare greu pana mai ai si de strans rufele, intins, calcat, dat cu mopul, sters praful, sters geamule etc. 100 activitati minuscule obosesc mai tare decat a da de doua ori cu sapa prin curte intr-o luna. Nu vad legatura dintre intrebarea ta si scenariu. Daca el nu face nimic prin casa si casa e totusi curata inseamna ca si ea munceste si are dreptate ca e lenes. Mancarea si curatenia se fac zilnic, daca nu ai animale treburile "grele" din curte se fac o data pe saptamana/pe luna, iar daca esti casnica nu inseamna ca nu muncesti si nu ai voie sa fii obosita.
Mai aiurea mi se pare ca el refuza sa faca lucruri in casa lui, desi tu l-ai catalogat ca fiind "tinut sub papuc" asta nu e om tinut sub papuc.
Da, poate fi manipulare de care nu e constienta, dar in alt scenariu. Aici mi se pare un caz clasic de femeie a carei munca e subestimata.
anonim_4396 întreabă:
BravoGiony întreabă:
Cipi1212 întreabă:
___Enzo întreabă: