Cauzele ar putea fi astae:
Infectiile bacteriene – mai multe tipuri de bacterii introduse in organism prin intermediul mancarii si a apei produc diaree, cum ar fi: Salmonella, Escherichia coli (E. coli).
Infectiile virale – virusul hepatiei, citomegalovirusul, novovirusul sau retrovirusul pot provoca diaree. Infectia cu retrovirus este cea mai frecventa cauza a diareei intalnita la copii. In acest caz, diareea se trateaza in decurs de 3-7 zile, putand sa apara intolerante pe termen lung (mai mult de o luna de zile) la lactoza.
Gastroenterita virala este extrem de contagioasa. Gastroenterita reprezinta inflamatia mucoasei stomacului, intestinului subtire si a intestinului gros si reprezinta cauza a milioane de cazuri anuale de diaree. Oricine poate dobandi gastroenterita vitala si cei mai multi se recupereaza fara complicatii. Gastroenterita virala este un subiect pe care as dori sa il detaliez cu ocazia urmatoarelor articole.
Diareea cronica poate avea nenumarate cauze si cel mai adesea are lagatura cu disfunctiile intestinele.
Parazitii – acestia pot patrunde in organism prin intermediul mancarii, apei si se pot instala la nivelul sistemului digestiv. De ex: Giardia lamblia
Sindromul colonului iritabil – se asociaza adesea cu alternante intre diaree si constipatie, balonari frecvente, durere abdominala care cedeaza in urma defecatie sau senzatia ca nu s-au eliminat toate fecalele.
Boli inflamatorii intestinale – colita ulcerativa, boala Crohn
Intoleranta si sensibilitate la unele alimente – Unele persoane au dificultati in ceea ce priveste digestia anumitor componente din alimente precum lactoza, frucoza sau sorbitolul
Reactii la medicamente – antibiotice, medicamente antiacide care contin magneziu, antihipertensive,
Chemoterapia si radioterapia utilizate in tratarea diferitelor tipuri de cancere.
Pentru a evita imbolnavirea trebuie sa luati cateva masuri de preventie:
Evitati sa mancati de la vanzatorii ambulanti
Evitati sa mancati mancare slab gatita, peste sau fructe de mare crude
Evitati portocalele, bananele, avocado si legumele daca nu sunt in coaja lor.
Evitati sa consumati lapte nepasteurizat
Evitati sa consumati mancarea care nu va este servita calda
Evitati apa neimbuteliata, inclusiv cuburile de gheata in bauturile racoritoare
Diareea in sine este un simptom, dar se poate asocia cu:
crampe abdominale in portiunea cuprinsa intre piept si solduri
ameteala
nevoie imperioasa de a merge la baie
febra
sange in materiile fecale
greata
deshidratare
Medicamentele antidiareice care se elibereaza fara reteta include loperamid (de ex: Imodium) sau salicilat de bismut. Loperamidul actioneaza prin scaderea vitezei cu care trec alimentele prin intestine, permitand astfel o absorbtie adecvata. Prin urmare, diareea scade si fecalele se formeaza normal.
Subliniez faptul ca trebuie sa se acorde o atentie deosebita, cu atat mai mult pe timp de vara, alimentelor, fructelor, legumelor pe care le cumparam si le consumam. Inainte de a fi consumate, asigurati-va ca au fost spalate si ca sunt proaspete. Nici igiena propriilor maini nu trebuie sa fie mai prejos pentru ca bacteriile ajung de pe maini pe alimente si apoi in organism, putand provoca neplacuta si nedorita diaree.
Sper ca te.am ajutat!
De la greseli in alimentatie (bere cu lapte, struguri cu lapte, pere sau prune cu bere si smantana, etc), alimente stricate sau bacterii luate din apa, de exemplu.
Astea cred ca sunt cele mai frecvente cauze. Se mai poate face si de la stres/emotii, si probabil multe cauze medicale, pe care nu stiu sa ti le spun