Daca ar mai citi o carte pe an poate si-ar fixa si astfel de notiuni de limba romana. Dar cum ei nu citesc decat postari pe Facebook/Instagram n-au cum sa stie, fiindca nu-i intreaba nimeni.
Iar sistemul de invatamant din Romania are prea multe brese, datorate de supraindulgenta sau mega indiferenta dascalilor.
"Iar sistemul de invatamant din Romania are prea multe brese"
Dar unii au făcut şcoala mai demult, când sistemul era bun.
Si ce relevanta are ca a fost mai demult sau ca e acum? Inainte era materie mai multa, predata si mai superficial.
Oricum daca scrii cu un i sau doi, ori ca pui cratima cand nu trebuie, nu le pasa multora.
Si inainte existau acesti oameni, fireste. Nu prea aveau Internet ca sa se faca descoperiti.
Eu m-am obisnuit sa tot vad pe Internet scrieri defectuoase. Majoritatea din graba, totusi. Iar astea sunt tolerabile.
Altfel nu vad de ce mi-as pierde vremea citind analfabeti. Rareori sunt postarile lor coerente si articulate.
Teoria mea insa o pastrez. Oamenii care mai citesc acasa si altceva pe langa ce au facut la scoala stiu cum e cu limba romana ceva mai bine decat aia care doar sparg seminte.
E rusinos sa nu-ti cunosti propria limba indiferent de varsta, hai cei care n-au liceul terminat sa aiba scuza, dar restul de 20+ ani, varsta a 2-a sau varstnicii nu au voie sa nu o cunoasca!
Interesantă întrebare, nici eu nu îmi explic acest lucru.
Și la străini e la fel, intrați doar pe forumurile în care se vorbește engleză sau franceză, la ei e mai ceva ca la noi, există și un tip de oameni care se iau mereu de gramatică și modul în care scriu unii iar englezii îi numesc grammar nazzies, adică naziști ai gramaticii.
Mie îmi displace cel mai mult când văd că lumea a uitat să mai folosească diacritice, a devenit deja aproape o normă a limbii să folosim cand sau cand în loc de când, cat în loc de cât, stiu în loc de știu, tie în loc de ție, etc. Doar imaginațivă că ați și rosti cuvintele astfel, pe mine deja mă zgârie pe creier. Din păcate rar mai văd câte un utilizator care să folosească diacriticile și acest lucru mă întristează profund pentru că se pierde o particularitate specifică doar limbii române, în timp vor dispărea aceste sunete pe care doar un român autentic le va pronunța corect românește, ă și î.
Raspunsul este unul foarte simplu. Si o sa te socheze. Tu ai pus intrebarea dorind sa reclami o greseala despre care invatam inca de mici, dar pe care lumea inca o repeta. Insa simplul fapt ca tu ai scris despre asta mai sus denota ca tu insuti ti-ai uitat cum era lectia pana la capat. Dupa cum stim, sau daca nu, ne readucem aminte, limba romana se scrie exact asa cum se aude. De aceea, pentru ca sa sune firesc, atunci cand rostim, se aud doi i la unele cuvinte. Asta e motivul pentru care unii scriu cu doi i. Pentru ca ei scriu dupa cum au auzit. In capul lor, cand scriu cuvantul, ei fac trimitere la memoria lor auditiva, nu la aia "scriptica", unde aparea cuvantul ca in dictionar cu un singur i. Intelegi? Sunt unii oameni care nu consulta dictionarul sau nu au invatat regula pentru toate cuvintele ce necesita un singur i. De acolo toata neintelegerea.
"Pentru ca ei scriu dupa cum au auzit..."
Face sens ce spui. Totuşi, cine are o brumă de cultură, ca să nu mai spun de cel care are o cultură vastă, vede şi el cum se scrie prin cărţi, prin ziare şi prin tot ce mai citeşte. În afară de asta, a trecut prin şcoală, unde s-a făcut şi gramatică; a absolvit un liceu. El n-o să scrie "soldaţii noştrii" pentru că aşa se aude, ci o să scrie "soldaţii noştri"; n-o să scrie "va trebuii", ci "va trebui" ş.a.m.d.
Cred că eşti de acord cu mine.
Cei care au trecut prin scoala si si-au invatat lectiile si cei care au o cultura vasta evident ca nu o sa scrie asa. Este vorba mai mult de tineri si de cei fara o cultura vasta care scriu dupa ureche, la fel cum unii canta dupa ureche. Este un fapt ce poate fi explicat foarte natural. Asa se-ntampla, asta e. Noi nu prea avem ce le face prin discutia asta, e de prisos.
Si oricum, despre ce vorbim aici? Despre faptul ca multi oameni au trecut prin scoala si nu stiu sa puna un i cand trebuie? Sa fim seriosi. De mult oamenii trec prin scoala si ajung in viata reala cu probleme si mai mari. Trec prin scoala, citesc felurite carti, presupun despre ei insisi ca au vazut multe in viata si au o cultura vasta, dar cum unii nu stiu sa puna un i sau doi, sunt mai multi care habar n-au sa-si gestioneze proprii bani, habar n-au de minimul bun simt in interactiunile sociale, n-au macar niste notiuni minime de nutritie si gastronomie, ce sa mai zic de educatie sanitara, sexuala sau cum sa previna cele mai intalnite boli ale secolului etc. Despre asta nu se mai simte nimeni revoltat pe TPU... Te agiti degeaba
Aoleu, în comparaţie cu racilele despre care zici, într-adevăr problema lui "doi de i" e minoră
O persoană trecută de cincizeci de ani, care dă sfaturi din toate domeniile, dă dovadă de cultură vastă, aşa-i? Deci a citit mult. Te-ai aştepta să nu vezi la ea că pune doi de i la forma de infinitiv a verbului. Într-o bună zi îl va pune probabil şi pe al treilea şi vom citi atunci "va trebuiii". Şi culmea ironiei, în loc de "să devii" vedem "să devi".
Dacă era vorba de un copil de clasa a şaptea, nu m-aş fi sesizat şi nu aş fi zis nimic.
Nu tete lumea știu s-ă articulezi corecți.
Uni face greșele.Alte nu face.
Une-ori ie de l-a grabă, alte-ori nu îi.
Nu toți știe a scriie corect din cauzele că ei nu fost atenți l-a scoală.
Dar ieu crede că nu iești bine s-ă corectezi mereu pe uni, căci nu îi politicos si ie enervanți.
Nimeni nu e perfect plus ca pe vremea cand eu eram in clasa patra cand nu se scria cu a ci cu i sunt nu se scria cu u ci cu i iarasi, cine stie ea cand a facut clasa 4 si unde.Eu nu ca sunt tentata, ci mereu scriu cum am invatat dar TPU mereu imi corecteaza greselile, le accept si public in forma corecta.
Poate are o mare cultura dar prea e o persoana cu pareri dure daca ar fi dupa ea ar fi paduri intregi de oameni trasi in teapa.
"Eu nu ca sunt tentata, ci mereu scriu cum am invatat."
Asta da, e de înţeles. Dar, după câte ştiu eu, niciodată nu s-a învăţat că unele verbe pot avea doi de i la forma de infinitiv. Şi când spun forma de infinitiv mă refer şi la timpul viitor, care se formează cu infinitivul. Deci, niciodată nu a fost va trebuii, va sării, va citii etc.
Da asa e referitor la verbele la infinitiv nu s-a schimbat nimic -sunt total de acord cu tine, si nici nu vreau s-o apar pentru ca oricum ne ignoram de cand am intrat aici pe TPU din cauza firii ei diametral opuse cu firea mea, dar am vazut ca mai multi utilizatori i-au sarit in aparare si nu am vrut sa fiu condusa de sentimente ci de logica dar si logic tu ai dreptate.
S-a trezit profesorul de romana.Cum de strainii nu se trezesc sa comenteze de asa-zisele greseli gramaticale? doar noi romanii suntem mai cu mot sa ne gasim noi mari destepti.
Ține de bun simt domne, nu trebuie tu sa tolerezi nimic. Îți este asa de greu sa îți vezi de ale tale și sa nu stai ca prostul pe internet sa faci pe dramaturgul? Este pur și simplu de prost gust sa stai tu ca profesorul ce corectează un test sa te iei de cea mai mica "greșeală gramaticala" și apoi sa te plângi ca trebuie sa tolerezi tu ceva. Interesant punct de vedere.
Esti chiar nesimtit sa zici ca motivul pentru care aduga inca un i este dependenta de alcool sau ceva tentatie.Ce sa zic, bravo tie ca esti mare Eminescu si sti gramatica dar mai invata si sa ai bun simt.
Mi se pare incredibil cand tot ei te cearta ca ai ceva cu ei...ca tot tu esti nesimtit.