anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

De la început vreau să spun că, recunosc, ăsta nu e un site de gramatică sau despre cum trebuie să scriem. Totuşi, nu pot să nu-mi exprim nişte nedumeriri şi să vă cer părerea. Cum crdeţi că se explică tentaţia irezistibilă a unor utilizatori de a mai adăuga un "i" la forma de infinitiv a unor verbe? Cam de prin clasa a patra încep copiii să ştie că niciun verb la infinitiv nu se termină cu doi de i. Nu există a fii, a sării, a greşii etc. Şi totuşi unii utilizatori nu pot rezista tentaţiei de a pune şi al doilea i. Şi nu e vorba de grabă sau de neatenţie, pentru că aceşti utilizatori scriu în mod frecvent aşa. Şi nu e nici vorba de copii sau de adulţi care nu prea au fost pe la şcoală, ci de oameni în vârstă, cu o vastă cultură generală, capabili să dea sfaturi aproape din orice domeniu. Uite, ca exemplu, ce se poate vedea într-un singur topic (şi ca ăsta sunt zeci, dacă nu sute):
https://www.tpu.ro/......acolo-dau/
Veţi găsi aici "te vor părăsii". Veţi mai găsi "vei fii dat afară". Şi încă una: "nu sării la bătaie". Acest utilizator scrie în mod obişnuit aşa. Şi tot în mod obişnuit scrie "să intrii". Nu pot să cred că cineva cu atâta cultură nu ştie că e greşit. Mai de grabă aş zice că nu poate rezista tentaţiei de a vedea cât mai mulţi i pe ecran. Pentru un om care consumă băuturi alcoolice în exces, am o explicaţie: dependenţa de alcool. Dar, ce explicaţie poate avea tentaţia de a mai pune un i acolo unde nu trebuie? Că eu nu înţeleg. :)

Răspuns Câştigător
| EntertainYou a răspuns:

Daca ar mai citi o carte pe an poate si-ar fixa si astfel de notiuni de limba romana. Dar cum ei nu citesc decat postari pe Facebook/Instagram n-au cum sa stie, fiindca nu-i intreaba nimeni.
Iar sistemul de invatamant din Romania are prea multe brese, datorate de supraindulgenta sau mega indiferenta dascalilor.

| sabin89 a răspuns (pentru EntertainYou):

"Iar sistemul de invatamant din Romania are prea multe brese"
Dar unii au făcut şcoala mai demult, când sistemul era bun.

| EntertainYou a răspuns (pentru sabin89):

Si ce relevanta are ca a fost mai demult sau ca e acum? Inainte era materie mai multa, predata si mai superficial.
Oricum daca scrii cu un i sau doi, ori ca pui cratima cand nu trebuie, nu le pasa multora.
Si inainte existau acesti oameni, fireste. Nu prea aveau Internet ca sa se faca descoperiti.
Eu m-am obisnuit sa tot vad pe Internet scrieri defectuoase. Majoritatea din graba, totusi. Iar astea sunt tolerabile.
Altfel nu vad de ce mi-as pierde vremea citind analfabeti. Rareori sunt postarile lor coerente si articulate.

Teoria mea insa o pastrez. Oamenii care mai citesc acasa si altceva pe langa ce au facut la scoala stiu cum e cu limba romana ceva mai bine decat aia care doar sparg seminte.

34 răspunsuri:
| RAY a răspuns:

Asta cu i nici eu nu o inteleg nici cu iti si isi

| sabin89 a răspuns (pentru RAY):

La tine româna e a doua limbă. La tine e de înţeles. Pe tine nu te va judeca nimeni, ci, din contră, te va lăuda, pentru că scrii şi româneşte aproape perfect.

| RAY a răspuns (pentru sabin89):

Sunt si sasait, am fost la un logoped mi_a spus ca e prea tarziu sa se mai facă ceva

În comparaţie cu acum un an-doi scrii mult mai bine. Cum am zis, aproape perfect. Ar fi bine totuşi să rezolvi şi problema lui îţi/îşi, că nu e grea. Spunem "Ţie îţi place cutare lucru", nu "...îşi place". Simplu.

| RAY a răspuns (pentru sabin89):

Eu nu aud diferenta asta e problema

Forget about that. Hai să ne concentrăm pe lucruri mai importante. happy

| Drimmero a răspuns:

E rusinos sa nu-ti cunosti propria limba indiferent de varsta, hai cei care n-au liceul terminat sa aiba scuza, dar restul de 20+ ani, varsta a 2-a sau varstnicii nu au voie sa nu o cunoasca!

| mastadont a răspuns:

Interesantă întrebare, nici eu nu îmi explic acest lucru.
Și la străini e la fel, intrați doar pe forumurile în care se vorbește engleză sau franceză, la ei e mai ceva ca la noi, există și un tip de oameni care se iau mereu de gramatică și modul în care scriu unii iar englezii îi numesc grammar nazzies, adică naziști ai gramaticii.
Mie îmi displace cel mai mult când văd că lumea a uitat să mai folosească diacritice, a devenit deja aproape o normă a limbii să folosim cand sau cand în loc de când, cat în loc de cât, stiu în loc de știu, tie în loc de ție, etc. Doar imaginațivă că ați și rosti cuvintele astfel, pe mine deja mă zgârie pe creier. Din păcate rar mai văd câte un utilizator care să folosească diacriticile și acest lucru mă întristează profund pentru că se pierde o particularitate specifică doar limbii române, în timp vor dispărea aceste sunete pe care doar un român autentic le va pronunța corect românește, ă și î.

| sabin89 a răspuns (pentru mastadont):

Sau tarana în loc de ţărână happy

| laSoledad a răspuns:

Raspunsul este unul foarte simplu. Si o sa te socheze. Tu ai pus intrebarea dorind sa reclami o greseala despre care invatam inca de mici, dar pe care lumea inca o repeta. Insa simplul fapt ca tu ai scris despre asta mai sus denota ca tu insuti ti-ai uitat cum era lectia pana la capat. Dupa cum stim, sau daca nu, ne readucem aminte, limba romana se scrie exact asa cum se aude. De aceea, pentru ca sa sune firesc, atunci cand rostim, se aud doi i la unele cuvinte. Asta e motivul pentru care unii scriu cu doi i. Pentru ca ei scriu dupa cum au auzit. In capul lor, cand scriu cuvantul, ei fac trimitere la memoria lor auditiva, nu la aia "scriptica", unde aparea cuvantul ca in dictionar cu un singur i. Intelegi? Sunt unii oameni care nu consulta dictionarul sau nu au invatat regula pentru toate cuvintele ce necesita un singur i. De acolo toata neintelegerea.

| sabin89 a răspuns (pentru laSoledad):

"Pentru ca ei scriu dupa cum au auzit..."
Face sens ce spui. Totuşi, cine are o brumă de cultură, ca să nu mai spun de cel care are o cultură vastă, vede şi el cum se scrie prin cărţi, prin ziare şi prin tot ce mai citeşte. În afară de asta, a trecut prin şcoală, unde s-a făcut şi gramatică; a absolvit un liceu. El n-o să scrie "soldaţii noştrii" pentru că aşa se aude, ci o să scrie "soldaţii noştri"; n-o să scrie "va trebuii", ci "va trebui" ş.a.m.d.
Cred că eşti de acord cu mine.

| laSoledad a răspuns (pentru sabin89):

Cei care au trecut prin scoala si si-au invatat lectiile si cei care au o cultura vasta evident ca nu o sa scrie asa. Este vorba mai mult de tineri si de cei fara o cultura vasta care scriu dupa ureche, la fel cum unii canta dupa ureche. Este un fapt ce poate fi explicat foarte natural. Asa se-ntampla, asta e. Noi nu prea avem ce le face prin discutia asta, e de prisos.

Si oricum, despre ce vorbim aici? Despre faptul ca multi oameni au trecut prin scoala si nu stiu sa puna un i cand trebuie? Sa fim seriosi. De mult oamenii trec prin scoala si ajung in viata reala cu probleme si mai mari. Trec prin scoala, citesc felurite carti, presupun despre ei insisi ca au vazut multe in viata si au o cultura vasta, dar cum unii nu stiu sa puna un i sau doi, sunt mai multi care habar n-au sa-si gestioneze proprii bani, habar n-au de minimul bun simt in interactiunile sociale, n-au macar niste notiuni minime de nutritie si gastronomie, ce sa mai zic de educatie sanitara, sexuala sau cum sa previna cele mai intalnite boli ale secolului etc. Despre asta nu se mai simte nimeni revoltat pe TPU... Te agiti degeaba

Aoleu, în comparaţie cu racilele despre care zici, într-adevăr problema lui "doi de i" e minoră laughing
O persoană trecută de cincizeci de ani, care dă sfaturi din toate domeniile, dă dovadă de cultură vastă, aşa-i? Deci a citit mult. Te-ai aştepta să nu vezi la ea că pune doi de i la forma de infinitiv a verbului. Într-o bună zi îl va pune probabil şi pe al treilea şi vom citi atunci "va trebuiii". Şi culmea ironiei, în loc de "să devii" vedem "să devi".
Dacă era vorba de un copil de clasa a şaptea, nu m-aş fi sesizat şi nu aş fi zis nimic.

Si in loc sa tina dieta pentru diabet, bea alcool si fumeaza. E exact aceeasi mediocritate. Doar ca mai grava.

Tot în categoria perle ar putea intra şi "deşii" happy

Te-au marcat, nu gluma laughing

| RKBlue a răspuns:

Nu tete lumea știu s-ă articulezi corecți.
Uni face greșele.Alte nu face.
Une-ori ie de l-a grabă, alte-ori nu îi.
Nu toți știe a scriie corect din cauzele că ei nu fost atenți l-a scoală.
Dar ieu crede că nu iești bine s-ă corectezi mereu pe uni, căci nu îi politicos si ie enervanți.

| laSoledad a răspuns (pentru RKBlue):

Citind astea, acum stiu cat de greu ii este unui dislexic sa citeasca. laughing

| RKBlue a răspuns (pentru laSoledad):

M-a durut sa sciu astarolling on the floor
Si mi-a luat vreo 10 minute...Se pare ca e mai greu decat ai crede sa scrii un astfel de text laughing

| laSoledad a răspuns (pentru RKBlue):

Asa-i. Creierul isi dadea palme singur "stai, ce facem aici? tot ce-am invatat pana acum despre gramatica a fost o minciuna?" laughing

| RKBlue a răspuns (pentru laSoledad):

Saracul.
Acum trebuie asa deschid o carte de-a 4-a din nou...
Poate isi revine rolling on the floor

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Da asa e anastassia e un utilizator cu o mare cultura, chiar nu-mi explic

| gemeni6226 a răspuns (pentru anonim_4396):

Nimeni nu e perfect plus ca pe vremea cand eu eram in clasa patra cand nu se scria cu a ci cu i sunt nu se scria cu u ci cu i iarasi, cine stie ea cand a facut clasa 4 si unde.Eu nu ca sunt tentata, ci mereu scriu cum am invatat dar TPU mereu imi corecteaza greselile, le accept si public in forma corecta.

| gemeni6226 a răspuns (pentru anonim_4396):

Poate are o mare cultura dar prea e o persoana cu pareri dure daca ar fi dupa ea ar fi paduri intregi de oameni trasi in teapa.

| sabin89 a răspuns (pentru gemeni6226):

"Eu nu ca sunt tentata, ci mereu scriu cum am invatat."
Asta da, e de înţeles. Dar, după câte ştiu eu, niciodată nu s-a învăţat că unele verbe pot avea doi de i la forma de infinitiv. Şi când spun forma de infinitiv mă refer şi la timpul viitor, care se formează cu infinitivul. Deci, niciodată nu a fost va trebuii, va sării, va citii etc.

| gemeni6226 a răspuns (pentru sabin89):

Da asa e referitor la verbele la infinitiv nu s-a schimbat nimic -sunt total de acord cu tine, si nici nu vreau s-o apar pentru ca oricum ne ignoram de cand am intrat aici pe TPU din cauza firii ei diametral opuse cu firea mea, dar am vazut ca mai multi utilizatori i-au sarit in aparare si nu am vrut sa fiu condusa de sentimente ci de logica dar si logic tu ai dreptate.

| Michaeel a răspuns:

S-a trezit profesorul de romana.Cum de strainii nu se trezesc sa comenteze de asa-zisele greseli gramaticale? doar noi romanii suntem mai cu mot sa ne gasim noi mari destepti.

| sabin89 a răspuns (pentru Michaeel):

Deci după tine ar trebui să nu ne deranjeze şi să tolerăm orice fel de greşeli gramaticale vedem pe aici, pentru că străinii aşa fac. Interesant punct de vedere.

| Michaeel a răspuns (pentru sabin89):

Ține de bun simt domne, nu trebuie tu sa tolerezi nimic. Îți este asa de greu sa îți vezi de ale tale și sa nu stai ca prostul pe internet sa faci pe dramaturgul? Este pur și simplu de prost gust sa stai tu ca profesorul ce corectează un test sa te iei de cea mai mica "greșeală gramaticala" și apoi sa te plângi ca trebuie sa tolerezi tu ceva. Interesant punct de vedere.

| sabin89 a răspuns (pentru Michaeel):

Hai, ia-ţi lopăţica şi căldăruşa şi du-te la nisip, că te aşteaptă copiii.

| Michaeel a răspuns:

Esti chiar nesimtit sa zici ca motivul pentru care aduga inca un i este dependenta de alcool sau ceva tentatie.Ce sa zic, bravo tie ca esti mare Eminescu si sti gramatica dar mai invata si sa ai bun simt.

| EntertainYou a răspuns:

Mi se pare incredibil cand tot ei te cearta ca ai ceva cu ei...ca tot tu esti nesimtit. laughing