anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

De la început vreau să spun că, recunosc, ăsta nu e un site de gramatică sau despre cum trebuie să scriem. Totuşi, nu pot să nu-mi exprim nişte nedumeriri şi să vă cer părerea. Cum crdeţi că se explică tentaţia irezistibilă a unor utilizatori de a mai adăuga un "i" la forma de infinitiv a unor verbe? Cam de prin clasa a patra încep copiii să ştie că niciun verb la infinitiv nu se termină cu doi de i. Nu există a fii, a sării, a greşii etc. Şi totuşi unii utilizatori nu pot rezista tentaţiei de a pune şi al doilea i. Şi nu e vorba de grabă sau de neatenţie, pentru că aceşti utilizatori scriu în mod frecvent aşa. Şi nu e nici vorba de copii sau de adulţi care nu prea au fost pe la şcoală, ci de oameni în vârstă, cu o vastă cultură generală, capabili să dea sfaturi aproape din orice domeniu. Uite, ca exemplu, ce se poate vedea într-un singur topic (şi ca ăsta sunt zeci, dacă nu sute):
https://www.tpu.ro/......acolo-dau/
Veţi găsi aici "te vor părăsii". Veţi mai găsi "vei fii dat afară". Şi încă una: "nu sării la bătaie". Acest utilizator scrie în mod obişnuit aşa. Şi tot în mod obişnuit scrie "să intrii". Nu pot să cred că cineva cu atâta cultură nu ştie că e greşit. Mai de grabă aş zice că nu poate rezista tentaţiei de a vedea cât mai mulţi i pe ecran. Pentru un om care consumă băuturi alcoolice în exces, am o explicaţie: dependenţa de alcool. Dar, ce explicaţie poate avea tentaţia de a mai pune un i acolo unde nu trebuie? Că eu nu înţeleg. :)

Răspuns Câştigător
| EntertainYou a răspuns:

Daca ar mai citi o carte pe an poate si-ar fixa si astfel de notiuni de limba romana. Dar cum ei nu citesc decat postari pe Facebook/Instagram n-au cum sa stie, fiindca nu-i intreaba nimeni.
Iar sistemul de invatamant din Romania are prea multe brese, datorate de supraindulgenta sau mega indiferenta dascalilor.

34 răspunsuri:
| sabin89 a răspuns (pentru laSoledad):

Tot în categoria perle ar putea intra şi "deşii" happy

| laSoledad a răspuns (pentru sabin89):

Te-au marcat, nu gluma laughing

| sabin89 a răspuns (pentru gemeni6226):

"Eu nu ca sunt tentata, ci mereu scriu cum am invatat."
Asta da, e de înţeles. Dar, după câte ştiu eu, niciodată nu s-a învăţat că unele verbe pot avea doi de i la forma de infinitiv. Şi când spun forma de infinitiv mă refer şi la timpul viitor, care se formează cu infinitivul. Deci, niciodată nu a fost va trebuii, va sării, va citii etc.

| gemeni6226 a răspuns (pentru sabin89):

Da asa e referitor la verbele la infinitiv nu s-a schimbat nimic -sunt total de acord cu tine, si nici nu vreau s-o apar pentru ca oricum ne ignoram de cand am intrat aici pe TPU din cauza firii ei diametral opuse cu firea mea, dar am vazut ca mai multi utilizatori i-au sarit in aparare si nu am vrut sa fiu condusa de sentimente ci de logica dar si logic tu ai dreptate.