| WangLouis a întrebat:

Deci, stiu ca e o problema de clasa a 3-a sau a 4-a dar, habar nu am sa o fac. Stiu ca nu se pun intrevaru de genul dar na super enerveaza. Suna cam asa: Balaurul e cu 25 de ani mai tanar decat mama sa.Mama are de 6 ori mai mulți ani. Cati ani are fiecare?
Mentionez ca nici atunci cand eram de clasele astea nu reuseam sa rezolv genul asta de probleme. big grin happy

3 răspunsuri:
| AnastasiaK a răspuns:

Notam varsta balaurului B si varsta mamei M. Deci, B=M-25 si M=6B. De aici inlocuiesti intr-una dintre ecuatii. Eu o voi alege pe prima. Rezulta ca B=6B-25. In continuare -5B=-25 si impartind cu -5, rezulta ca B=5. Apoi, cum M=6B, M va fi 30. laughing

| WangLouis explică (pentru AnastasiaK):

N-o sa inteleaga varmea (.ca pentru ea era)....stiam si eu varianta asta da'ea n-o intelege...merci oricum happy big grin

| AnastasiaK a răspuns (pentru WangLouis):

Nu-mi amintesc ce se preda la clasele primare. Stiu sigur ca de numere intregi nu putem vorbi, dar aici nu ar fi problema ca se poate trece in partea cealalta a egalului. Poti incerca prin discutie matematica. Adica le iei pe rand. Daca Balaurul are 1 an, mama ar trebui sa aiba 26, iar 26 impartit la 6 nu merge(da, stiu ca merge, dar parca asa se zice pana se invata numerele rationale). Ai 5 variante de testat deci nu e chiar mult. Nu e chiar complet din punct de vedere matematic pentru ca dupa s-ar cere si demonstratia ca 5 si 30 sunt singurele variante de raspuns, demonstratie care nu e de nivelul claselor primare clar, dar la a 4-a se accepta si o rezolvare "mai incompleta" happy