Un psihiatru german a scris o carte numită "Demența digitală" în care vorbește pe larg despre efectele dependenței de internet. Poți citi acolo despre asta, dar pe scurt efectele sunt asemănătoare cu cele ale demenței.
Dependenta de internet si social media e ceva normal, de actualitate.
Pe aceeasi schema am putea vorbi de dependenta de apa curenta, de canalizare, de electricitate, de paine.
Si acum 30 sau 60 de ani exista tineret cu dorinta de socializare. Se descurcau iesind la poarta la o barfa, vorbeau intre ei in pauze, se sunau (daca aveau telefon si "impulsuri").
Faptul ca folosesti o tehnica de actualitate nu ar trebui sa iti lase vreun sentiment de vinovatie, nu ar trebui sa il clasezi ca pe un defect/slabiciune.
Atâta timp cât eşti capabil să socializezi în viața reală,să formezi şi să întreții relații (de orice natură) sănătoase, să ai o viață profesională satisfăcătoare, să ai hobby-uri productive, cu alte cuvinte să funcționezi ca un om normal, înseamnă că ştii să le foloseşti cu cap.
Majoritatea suntem dependenți într-o oarecare măsură de internet şi social media şi nu neapărat din cauza locului de muncă.Şi asta nu înseamnă că suntem toți nişte ratați de 30+, fără pasiuni sau vreun scop în viață, care stau pe banii lui mami şi lui tati şi tremură dacă îi trimiți până la colțul blocului să cumpere o pâine.Mi se pare normal şi benefic să profităm de ceea ce ne oferă prezentul.Doar nu am vrea să ne întoarcem în vremurile în care trebuia să depui efort pentru a afla orice informație banală pe care acum o găseşti în câteva secunde...
Şi să nu zic de chestii mult mai complexe.
Până la urmă vrem să evoluăm, nu să regresăm.
Anxietate, nu se baga în seama cu lumea, e prea timid sau mereu e cu mana pe telefon, neatent și irascibil. Dacă nu vede ultima notificare moare
După cum ai zis și tu, cel mai pronunțat simptom este acela că este tot timpul online. Pe deasupra, apare mania de a verifica din minut în minut că telefonul e la tine, dar și imposibilitatea de a sta mai mult de câteva minute fără să deschidă telefonul. Practic, o astfel de persoană, când nu are telefonul în mână, se simte inconfortabil, se foiește, ca și cum i-ar lipsi ceva esențial. Din păcate cunosc astfel de persoane, însă este destul de greu de relaționat cu astfel de specimene pentru că mereu sunt atenți la telefon și nu la conversația avută, în majoritatea timpului ajung să vorbesc singur iar ei doar mă aprobă din complezență, chiar dacă habar n-au ce am zis.
SpoiledBrat întreabă: