De-abia iesiti din comunism, in anii ‘90 descopeream confuzi libertatea si democratia. A fost o perioada nebuna, fara prea multe repere, in care lucrurile o luau nu de putine ori razna. Asa se intampla si in Despre Oameni si Melci, ultimul film al lui Tudor Giurgiu, cu Monica Birladeanu, Andi Vasluianu si Dorel Visan in rolurile principale.
Privatizarea unei fabrici, visul occidentului, naivitatile oamenilor ce nu inteleg capitalismul, relatiile de munca dar si cele de dragoste, proverbiala inventivitate a romanului dar si marea lui naivitate de atunci, muzica lui Michael Jackson (mai stiti cand a venit prima oara ce nebunie a fost?), birourile din institutiile vremii, oamenii, hainele de atunci, toate isi gasesc locul intr-o comedie savuroasa si desteapta ce pune intr-o oglinda a timpului anii ‘90.
Acum va intrebam pe voi: ce va amintiti din anii ‘90? Haideti sa facem impreuna o colectie de ganduri, de amintiri si intamplari din perioada aceea! In ce va imbracati, ce muzica ascultati, ce faceati zi de zi? Cum era munca atunci? Cum era viata voastra de zi cu zi, ce amintiri dragi, haioase sau interesante aveti de atunci?
Ce mă bucur că a apărut! De când îl aștept!
http://www.cinemagia.ro/filme/despre-oameni-si-melci-559071/
Cât despre răspunsuri la întrebări, ținând cont de media de vârstă (majoritatea nici nu s-au născut pe atunci), nu cred că veți avea mulți clienți. Dar...succes!
Personal, devin cam amnezică... când vine vorba de ceva ce nu tocmai-mi place. Nu este genul de amintiri pe care aș vrea să le răscolesc.
Dar o comedie...cu actori buni...plină de ironii delicioase pe tema asta aș savura-o cu plăcere. Mulțumesc.
Filmu asta trebuie sa-l vad dar nu trebuia sa-l postati pentru ca contine scene interzise minorilor.
Anii 90' inseamna masini din strainatate SH; inseamna manele si gratare in spatele blocului; inseamna primele hituri de muzica romanesti post-decembriste; inseamna paradis fiscal pentru cei care au fost sprinteni si au stiut sa se descurce, profitand de carentele mari din legislatie; inseamna aparitia calculatorului in fiecare casa (mai spre sfarsit), tin minte si acum cand a aparut Windows 95, primul sistem de operare dedicat tuturor Iar 98 era deja senzatie.
Nici acum nu pot sa uit laptele la sticla (mostenit de pe vremea impuscatului) sau primele desene animate straine intrate pe piata romaneasca, care nici macar nu erau subtitrate (daramite traduse).
Au fost cei mai frumosi ani pe care i-am trait, mult peste anii 2000 (aici a inceput sa se strice treaba) si, categoric, peste anii 2010, 2011 si 2012
Cei mai frumosi ani ai vietii mele...anii copilariei sanatoase: jocuri cu toti copiii din cartier, genunchi juliti, primul geam spart, primii ani de scoala, emotiile premiilor, prima dragoste, intr-un cuvant...descoperirea cuvantului 'viata'.
Bună!
Nu l-am vizionat încă şi nu ştiu dacă o să îmi placă.
Am citit despre el de mai mult timp şi mi-am dat seama despre ce e vorba.
Nu sunt sigură, dar probabil că o să îmi displacă.
Pe curând!
Amintiri complet dezordonate si dezlanate:
Iaurt in sticlute de sticla, sifon in sticluta de sticla, plus suc de la tec. Scutecul de bumbac si spalat bebe la fund cu apa rece (nu existau apa calda si pampers-ul).
Liga studentilor, cu toti studentii iesind cate o luna pe strazi la fiecare inceput de an scolar, mineriada, Caritas-ul lui Vantu, Basescu in FSN, Ratiu si Coposu in PNTCD, "bai golanilor", Becali salvatorul fotbalului romanesc, Hagi, Voiculescu si milioanele lui Ceausescu, proclamatia de la Timisoara, Regele Mihai interzis sa intre in tara de Iliescu, cupoane de la fondul Proprietatea bune sa te stergi la fund cu ele, privatizarea prin falimentare atuturor intreprinderilor (chiar si cuvantul intreprindere a disparut din DEX, ha, ha), retrocedarile dupa ureche si pile, 1$= 100000 de lei, hartia de 5 milioane de lei, Andreea Esca, "gaina care naste pui vii" alui Cristoiu, Vatra Romaneasca a tribunului psihopat, razmerita din Tirgu Mures, valutistii tepari, podul de flori peste Prut, Brucan si celebra "romanii vor fi cretini si peste 20 de ani (se implineste anul asta)", IBM + Hotmail + Windows '95 + primul desktop sub 2000$, casetele VHS si centrele de inchirieri/piratari, Chuck Norris si Van Damme, Catavencu a lui Dinescu, primul termopan, primul televizor color cu tub cat un frigider, primul Motorola wireless, cat un feon, Mona Musca, Ana Blandiana, Memorialul durerii, etno cu formatia Transilvania, certificate de revolutionar, primul McDO deschide cu 8000 de oameni in prima zi, primul Metro se lasa cu bataie si geamuri sparte, Facultatea Ecologica cu 2000 $ diploma, liber la vize in Germania, Opel Astra la mana la 14-a la 500 de $, 23 August zi solemna de mici si bere prin poienile patriei, primul RCS cu HBO si programe bulgaresti, Melrose Place si Sclava Isaura, corabioare, braga si fantezii in patiserii, prima pizzarie italiana pentru vrajit studente, Sony Walkman, prima sala de biliard, prima pitipoanca mass-media (Laura Andresan), ultima zi de armata obligatorie, ultimul Oltcit, ultima Dacie, ultima vizita a lui Bush (senior) cu "Hello Budapest!", ultima oara cand am mai dat 2 bani pe idealurile Lovilutiei, ultimul salariu primit de la cineva din tara asta de cacao, etc.
Anii 90 au fost frumosi, din 98 pana in 2000, nu imi amintesc nimic, pentru ca atunci au fost primii mei 2 ani de viata.
Baiatul care a spus "ce mama dracu nu suntem in stare sa strangem 150 mii de $" e cel din piesa Lumea e a mea-Voltaj?
MaNumescCumDoresc întreabă:
TPU.ro întreabă:
TPU.ro întreabă: