| sabin89 a întrebat:

Despre Paște și Paști, dicționarele spun că ambele forme sunt acceptate în limba română. Vi se pare corect? Mie mi se pare că numai prima variantă sună românește. Gândiți-vă, de exemplu, la forma articulată. Merge să spui paștele (cailor), dar nu paștii (cailor). Întrebarea "Când cade Paștele?" sună bine, nu însă "Când cad Paștii? Ca să nu mai vorbim de argou, în care nu zice nimeni "paștii mă-tii". happy

10 răspunsuri:
| TamplaruAnisoara a răspuns:

Paste este corect.

| Niciunnumedeutilizator a răspuns:

"Paști" e forma de plural a cuvântului "Paște".

| TamplaruAnisoara a răspuns (pentru Niciunnumedeutilizator):

Paste nu are plural.

| sabin89 explică (pentru Niciunnumedeutilizator):

De ce ar fi nevoie de plural? De exemplu, niciodată nu spunem Crăciunuri.

| EliLeli a răspuns:

Pastile.

| sabin89 explică (pentru EliLeli):

Pastile iau când sunt răcit laughing
Lăsând gluma, chiar asta să fie forma articulată pentru "Paște"? Eu credeam că e "Paștele".

| EliLeli a răspuns (pentru sabin89):

Nu, pentru Pasti.

| EliLeli a răspuns (pentru EliLeli):

Pastile ma-tii...

| NumănumescBrBr a răspuns:

Ambele forme sunt acceptate și utilizate în limba română, iar alegerea unei forme sau a celeilalte depinde în mare măsură de context.

Forma "Paști" se referă în general la întreaga perioadă a sărbătorii și poate fi folosită pentru a face referire la mai multe ouă roșii sau la mai multe feluri de mâncare specifice.

Forma "Paște" este folosită în general pentru a desemna sărbătoarea religioasă a Învierii Domnului, dar și pentru a face referire la perioada din an în care se celebrează această sărbătoare.

| AlexandruIonescu86 a răspuns:

Corect, ambele forme sunt acceptate, dar "Paște" e mai uzuală și sună mai natural în majoritatea contextelor. Fiecare vorbitor are propriile preferințe.