Buna.Eu folosesc mai mereu de floarea soarelui.Mi se pare varianta romaneasca a uleiului de masline, cel putin in ce priveste ingrijirea pielii si parului.De masline mai folosesc in salate, in trecut foloseam si pentru piele.Dar acum incerc sa cumpar mai multe produse romanesti(nu doar prin nume).Am gasit un grup de producatori locali si preturile sunt foarte bune.E mai ieftin cel de floarea soarelui presat la rece decat cel rafinat din magazine, pentru gatit.
Mulțumesc:-)
N-ar mai trebui sa folosesti ulei de floarea soarelui sau orice alt ulei provenit din semințe deoarece sunt extrem de nocive și toxice. Nici macar pe piele sa nu te dai pentru ca se absoarbe în corp.
De ce ar fi toxice?
Pentru că dpdv molecular sunt extrem de fragile și se oxidează repede. Uleiurile din semințe, în momentul în care sunt expuse la aer, căldură și lumină încep să se strice și să elibereze substante toxice în organism. Ba mai mult, uleiurile polinesaturate (cele din seminte) au un efect nociv împotriva metabolismului și a tiroidei (vezi mai mult aici: https://www.forefronthealth.com/worst-food-thyroid/)
De asemenea si asta e o sursa buna daca te intereseaza: https://raypeat.com/articles/articles/unsaturated-oils.shtml
Uleiurile polinesaturate sunt: ulei de floarea soarelui, ulei de rapiță, ulei de migdale, ulei de seminte de struguri, ulei de porumb, margarină, ulei de arahide (și untul de arahide), ulei de pește, ulei de nuci, ulei de soia, ulei de susan, etc.
Bine ar fi să eviti toate astea ca pe ciuma ori de cate ori poti.
Uleiul de masline e ok in cantitati moderate deoarece; deși e grasime nesaturata, este o grasime mononesaturata si NU polinesaturată. Cele mai bune grasimi sunt untul, uleiul de cocos, untura de vită. Astea sunt grasimi sanatoase si de aici iti recomand sa-ti iei necesarul zilnic de grasimi, inclusiv pentru gatit. In special uleiul de nuca de cocos este extrem de sanatos pentru ca e o grasime saturată, ajută la slăbit si ajută metabolismul și tiroida!
Eu am.citit despre uleiul de pește și de nuci că sunt f f sănătoase, milioane de oameni le consuma! Cum pot fi toxice atunci?
Ma voi uita pe ce ai trimis, multumesc, nu am auzit vreodata sa fie toxice. Dar folosesc si de struguri, migdale, etc pentru ingrijire, deci da, citesc acum.
Pana acum m-am ghidat dupa ideea ca totusi nu e ok sa tot importam din celalalt capat de planeta. Floarea soarelui e destul de specifica noua ca popor, pe cand in tarile cu clima calda este nuca de cocos, etc.Si daca am face un efort sa cumparam macar 50% autohton, economia cred ca ar fi mai stabila. Am vazut documentare legate de alte alimente, si paradoxul e ca locuitorii nu isi mai permiteau sa isi cumpere acele legume sau seminte pentru propria alimentatie, asa cum au facut de sute de ani, din cauza cererii masive provenite din tarile dezvoltate, si implicit a cresterii artificiale a preturilor.Iar daca totusi exista pe piata, sunt soiuri de calitate mai slaba, ceea ce e foarte nedrept.
Total de acord cu tine. Și eu încerc pe cat posibil sa cumpar produse românești. Mai ales acum la inceputul verii am asteptat sa se faca căpșunile și cireșele românești, în rest roșii, ceapă, lactate de tot felul prefer cele românești. Normal că trebuie făcute exceptii pentru ciocolata, cacao, portocale, ulei de nucă de cocos și altele care nu cresc în clima noastră.
Povestea e destul de lungă, dar pe scurt undeva prin anii 50 uleiurile astea erau folosite mai mult in manufactura si aproape deloc in consumatie, iar dupa razboi firmele aveau nevoie sa-si vanda uleiul asa ca au mituit cativa doctori sa le promoveze produsele ca fiind sanatoase si au demonizat grasimea saturata, cu toate ca in realitatea cea saturata e sanatoasa.
Uleiul de pește a avut o promovare similar de dubioasă și oamenii au ignorat efectele dovedite nocive ale uleiului de pește precum efect antitiroid, anti-imunitate, efect de peroxidare a lipidelor (conform studiului Song et al., 2000), mareste sensibilitatea la lumină, antimitocondrial, scade oxidarea glucidelor (conform studiului Delarue et al., 2003), contribuie la cancerul metastatic (Klieveri et al., 2000), dăunează ficatului și altele.
Pentru mai multe detalii despre cât de nociv e de fapt uleiul de pește vezi articolul ăsta: https://raypeat.com/articles/articles/fishoil.shtml
Toată lumea spune că uleiul de pește e bun. Dvs spuneți că e toxic. Pe cine sa cred eu :-)?
Nu eu spun, ci studiile pe care le-am citat și pe care le poți găsi dacă îți dorești să te interesezi. Pe cine o sa crezi, pe cineva care doar face o afirmație și atât sau studii de specialitate?
Dar oare toate companiile ce produc ulei de pește nu au studii făcute?
Nici nu trebuie sa aiba studii. Studiile oricum se fac independent de companiile astea. Toată lumea știe că uleiul de pește este chimic vorbind grasime polinesaturată, iar studiile despre efectele anti-tiroidă ale grasimilor polinesaturate sunt grăitoare.
Eu am citit lucruri foarte pozitive despre uleiul din semințe de dovleac de exemplu.
Ce părere aveți de acesta?
Da, sunt de acord cu dumneavoastră că putem găsi argumente pozitive pentru seminte, doar că trebuie sa aveti ceva în vedere aici. Dacă vrei să promovezi un aliment ca fiind sănătos nu e deloc greu să o faci dacă ești selectiv. Hai să luăm ca exemplu semințele de dovleac de care ați pomenit. Am citit despre beneficile lor pe site-ul asta în care am încredere: https://www.healthline.com/nutrition/11-benefits-of-pumpkin-seeds
Dacă citiți, o să vedeți argumentele pentru care sunt, cică, sănătoase: conțin magneziu, zinc, antioxidanți, fibre, vitamina E, etc.
Toate astea sunt extrem de bune și chiar vitale pentru organism. Dar problema e următoarea: pe lângă aceste vitamine și minerale mai conțin ulei polinesaturat care după cum am precizat mai sus este extrem de nociv. Deci când mâncati semințe de dovleac e drept că luați câteva vitamine benefice, dar de asemenea ingerati și ceva foarte nociv. Dar vestea bună e că magneziul, zincul, fibrele, toate astea le puteți lua din alte alimente care NU conțin uleiuri polinesaturate. Ciocolata amaruie, spanacul si altele sunt surse bune de magneziu. Legumele, carnea, ciocolata si fructele de mare sunt surse bune de zinc. Morcovul este o sursa excelentă de fibre și carotide si chiar e recomandat zilnic pentru vitamina A.
Deci în concluzie, nutrientii pe care îi dau semintele îi gasiti în alte alimente care NU au uleiuri polinesaturate care sunt nocive.
Ba exista uleiuri presate la rece. Poti spune ca 27 de grade e destul de rece fata de o temperatura intre 160 si 200 de grade C.
De citit https://www.paradisulverde.com/......-se-obtin/
De niciun fel. Uleiurile vegetale sunt extrem de toxice. Uleiul de masline e cel mai ok, dar mai bun decat uleiul de masline este uleiul de cocos și sau untul.
Ulei de floarea-soarelui de la bunica pentru orice, ulei de masline doar pentru foccacia si covrigei, rar ulei de seminte de struguri la salata verde.
anduta1999 întreabă:
Furnicuta000 întreabă:
LisaJulie întreabă: