| Niciunnumedeutilizator a întrebat:

Din ce cauză (nu) se îngălbenește hârtia?
Răscolind azi prin documentele vechi ale familiei, am dat de o grefă a Tribunalului Dolj, datată 7 iunie 1906, care nu a îngălbenit deloc. E albă, ca nouă. Mai era tot așa și o scrisoare a străbunicului, și aia de vreo 100 de ani.
De ce, oare? Am hârtii din anii '40-'50 îngălbenite destul de tare, pe când grefa aia de peste un secol e intactă. thinking

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Depinde de compoziția hârtiei. Probabil e de foarte bună calitate și are un conținut scăzut de lignină. Ea e cea care oxidează în timp și-i dă hârtiei aspectul gălbui.

Ori ai ținut-o sigilată bine, într-un mediu sărac în oxigen, deși mă îndoiesc că ar fi asta cauza. Tot pe ipoteza compoziției merg. Aveam și eu un ceva dintr-ăsta vechi neîngălbenit (un fel de notițe pictate), dar suspectez că nu a îngălbenit datorită vopselelor. Era față verso, pictat doar pe margini și nici măcar partea cu scrisul nu avea aspect de vechi. Bănuiesc că persoana în cauză a dat fondul, a pictat și după a scris. Mai erau hârtii nepictate, dar îngălbenite, de aici corelația.

1 răspuns:
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Unele se îngălbenesc.
Am eu niște cărți prin bibliotecă, care au foile precum pământul galben.