Sapunul se obtine prin amestecarea de grasimi purificate cu soda caustica. Prin incalzirea amestecului are loc reactia de saponificare, in urma careia rezulta o masa de sapun lichid, care se ingroasa treptat. Spre finalul reactiei se pot adauga coloranti si odorizanti apoi, dupa omogenizare, amestecul se toarna in forme speciale pentru a se solidifica. Dupa solidificare, amestecul se taie in calupuri cu ajutorul unui cutit-grila si se pune la uscat pe rafturi.
Cum puteti face sapun acasa:
Aveti nevoie de: 4 kg grasimi, 350 g lesie (NaOH), 750 ml apa, 500 ml suc de lamaie, 7.5 ml aromatizanti (mirodenii, ierburi uscate) – optional.
Uleiul de nuca de cocos produce un sapun fin care face spuma repede. Uleiul de masline produce un sapun fin, moale.
Optional: puteti adauga uleiuri, ierburi uscate sau mirodenii pentru un miros special. Precautii pentru a evita incidentele neplacute: folositi manusi; lingura de lemn; vase care nu sunt facute din metal; depozitati sapunul intr-o zona aerisita.
Taiati grasimea in bucati si puneti-o intr-un vas mare, incalzind-o la foc mic pana se topeste. Continuati sa incalziti pana la punctul de fierbere al apei. Adaugati apa egala cu volumul grasimii si fierbeti amestecul. Acoperiti si stingeti focul. Lasati-l in vas o noapte. Scoateti grasimea din vas. Masurati 2, 75 kg. Taiati in formele dorite, apoi puneti-le intr-un vas mare. Asezati vasul intr-o zona aerisita. Dupa uscare, aveti sapun din productie proprie.
Adelyna06 întreabă: