Buna.Iti recomand sa cauti pe pagina aceasta, vei afla foarte multe:
https://www.facebook.com/profile/100063914563227/search/?q=fasole%20batuta
Hm...Ciudat.Asta e
https://www.facebook.com/IerburiUitate
iar aici e o postare care spune cate putin despre fasolea batuta (se pot gasi si altele cu functia de search + cuvinte cheie) :
https://www.facebook.com/......486368847/
Rominii au luat fasolea nu se stie de la cine, dar ce mai conteaza, banui cam fi luat-o de la francezi, de la spanioli sigur nu prea, romanii nu prea mergeau, sau aveau relatii strinse cu Spania.
Ca origine, fasolea ce o consumam noi astazi, este originara din Mexic, a fost adusa in Spania dupa Columb, ala deja minca fasole cand a ajuns prin Cuba, dar asa in Europa au aduso alti de dupa Columb.
A fost adusa prima data, normal in Spania, undeva prin secolul 16, apoi sa raspindit in toata Europa si in toata lumea.
In Ro a ajuns undeva prin secolul 18 zic unia, dar nu stiu exact in ce an, ar putea sa fie si sec 19.
Fasolea batuta la fel nu se stie cine a facut-o primii, daca e facuta in RO sau altundeva
Sigur se stie ca fasolea batuta se facea in Mexic acu 100 de ani.In Ro doar sa fi scris careva ceva despre bucatria din Ro pe vremuri sa fie ceva informatii.
Avind in vedere ca fasolea la noi e ceva mai recent bagata, nu stiu sa aiba o suta de ani sau mai mult.Hai sa spunem ca ar avea 2 sute de ani de cand o cultiva romanii, preparata nu stiu, exact cine si care a facut-o in felul asta.
Dar in Mexic is retete de acu suta de ani, se stie f bine asta.
In Ro ar putea sa fi fost fasolea asta facuta si acu 2 sute de ani, nu e nici o mirare.De ce? Pt ca europenii inainte de a aduce fasolea asta din America, foloseau alta fasole, de fapt fasolita, ceva asemanator, de prin Africa, Asia, deci consumau fasolita.
Daca fasolita aia ar fi fost facuta si batuta, atunci putem spune ca atunci cand aparu fasolea asta din ziua de azi la romani, ar fi facut-o si pe asta batuta, tot ce se poate.
Dar atunci trebuie sa mergem inapoi si sa ne intrebam cine o facut prima data fasolita batuta, sa vedem daca este o inventie romaneasca sau e preluata.
Eu banui ca e ceva preluat, pentru ca nici fasolita nu-i originara de la noi, dar era cultivata din antichitate, insa nu cred ca pe teritoriul tari noastre.
Or fi si informatii de astea culinare, sigur despre fasolita, au scris multi istorici romani, greci, aia din antichitate, o fi scris si cum era preparata.
Stiu despre fasole ca si planta de cultura, dar nu am informatii culinare despre ea.
Unia spun ca este o mincare traditionala a romanilor, is basme asa cum e si cu sarmalele, care nu-s tradintionale romanesti, sa fim seriosi, cand faceau indienii sarmale romanii nici nu existau pe nicaeri
Sau pilaf, la fel spune lumea ca e traditional, poveste, pilafu e luat de la turci.
Romanii nu au mincaruri traditionale, majoritatea care se spune cas traditionale is preluate si au intrat in circuitul asta culinar obisnuit.
Daca stai si te uiti pe la noi nu prea sunt legume care sa creasca in zona asta, asa ca majoritatea is aduse si cultivate.
Ce se cultiva pe teritoriul tari noastre din vechime este griul, in rest nu prea avem legume locale ca origine.
Avem vita de vie, griu, poate salata verde, dar nu cred ca se inghesuia localnicii pe vremuri dupa salata, buruiana papadie este alta planta ce se poate consuma si care creste si pe la noi, dar nu cred ca mincau locanicii papadie.
Daca mergem si mai in trecut, acolo chiar ca nu stim nimic, nu se stie exact ce consumau dacii, carne, vin, cereale alea se stie, miere de albine, dar nu stie nimeni daca consumau verdeturi sau ce legume, pentru ca nu vad de unde sa le fi avut
Ro se afla intr-o zona unde nu prea au crescut plante, care apoi sa fie luate, selectionate si cultivate.
Scuze ca am scris si pe linga, e ceva asa general ca sa iti faci idee, sa nu crezi orice chestie citita de pe net, ca romanii au facurt cau dres, ca mincare aia e traditionala, ca bla bla vraja marii.
Pina la urma nu conteaza cine a facut ceva, conteaza daca e buna si comestibila si o facem si noi, unia mai buna, alti mai putin buna.
Sorinacio întreabă:
Nustiucesanune întreabă: