| Girly97 a întrebat:

Dupa cum stiti, in Romania, o mare problema este automedicatia practicata foarte frecvent de catre pacienti, cel mai comun exemplu fiind cel de antibiotice. Vina in principiu apartine medicilor care prescriu antibiotice foarte usor (am avut un medic de familie care prescria Zinat la orice durere de gat si intr-adevar am fost indopata de cateva ori cu Zinat inutil dar asta a fost acum peste 12 ani), farmacistilor care se lasa influentati de pacientii care incearca sa isi prescrie singuri antibiotice desi acestea nu pot fi eliberate fara reteta si nu in ultimul rand pacientilor care in loc sa caute sfatul unui medic sau a unui farmacist cauta sfatul parintilor, rudelor, prietenilor etc.
Se spunea ca din cauza automedicatiei foarte frecvente de antibiotice la noi in tara, exista marea posibilitate ca pana in anul 2050 bolile care acum pot fi tratate cu antibiotice care salveaza mii de vieti for redeveni fatale ca inaintea descoperirii antibioticelor iar rezistenta la antibiotice va face ravagii in intreaga tara. Cu toate ca nu putem opri in intregime aceasta "epidemie" (daca imi permiteti sa o numesc asa), daca am lucra impreuna (medici, farmacisti, pacienti) cu mai multa responsabilitate cu siguranta vom reusi sa facem ca aceasta rezistenta la antibiotice sa afecteze cat mai putini oameni si sa nu se ajunga in situatia descrisa mai sus!
Pe de alta parte, desi am fost indopata inutil de cateva ori cu antibiotice in copilarie, fostul nostru medic de familie spunandu-ne ca Zinat trebuie prescris obligatoriu la orice durere de gat, eu sunt singura din familie care a consumat antibiotice foarte rar, ultima data in 2020 pentru o infectie bacteriana la masea. Am avut o profesoara foarte buna de biologie care ne-a invatat ca antibioticele nu distrug virusii si sa ne abtinem din toate miturile pe care le auzim la noi in tara despre luarea unui antibiotic la orice raceala.
Exista posibilitatea din moment ce eu sunt singura care a folosit antibiotice mult mai rar decat restul familiei mele, acestia luand antibiotice imediat ce stranuta, au durere de gat, nas infundat etc sa ma afecteze si pe mine pe viitor rezistenta la antibiotice desi pana in prezent nu am observat acest lucru?

Răspuns Câştigător
| dullcat a răspuns:

De acord.Cei educati stiu ca antibioticele luate dupa ureche pot creste rezistenta virusului, ulterior acesta revine in forta, obligandu-te pe tine sa iei ceva si mai puternic. Uite asa iti freci stomacul si implicit sanatatea per general, a ta si a altora.

E greu de spus deoarece fiecare are un sistem imunitar diferit.Cel mai intelept e sa nu iti faci scenarii negre, ci sa iei medicamente numai atunci cand ai nevoie, sa cauti sa ai o viata echilibrata, cu o alimentatie optima, miscare si asa mai departe.

3 răspunsuri:
| StoicAnalysis a răspuns:

Normal antibioticele se iau doar cand ai o infectie si nu face fata sistemul imunitar. Adica, daca ai infectie si nu trece de la sine dupa o saptamana sau doua, in care iei calmante pentru simptome gen coldrex, atunci intra in schema, antibioticele.
Exceptie fac oamenii care au simptome foarte grave din prima. Lor li se vor administra antibiotice din start, pentru a micsora riscul agravarii problemelor existente.

Eu personal, am luat extrem de rar antibiotice. Cam de 10 ori in 25 de ani de viata. Au fost momente cand am indurat infectii grave de tot si fara sa le iau. Uneori chiar lucrand.
Si da, in momentul de fata antibioticele sunt extraordinar de tari, pentru ca lumea s-a obisnuit cu ele, si companiile farmaceutice produc antibiotice puternice pentru a face fata. Daca isi aduce cineva aminte cam prin 2002-2007, majoritatea antibioticelor le luai o data la 6 ore. Acum au devenit atat de puternice incat le iei si la 24 de ore + probiotice si protectie de stomac la greu, ca sa nu te distruga.

| VoidEternal a răspuns:

Pai hotaraste-te, problema este ori automedicația, ori faptul că medicii prescriu prea ușor antibiotice.

Nu știu unde locuiești tu dar la mine nu exista antibiotic fără rețetă. Poți tu sa te rogi cu slujbe de farmacist.

Te poate afecta și pe tine daca capeți o infecție cu bacterii care au căpătat și ele la rândul lor rezistență. Dar de obicei ele se iau din spitale, unde sunt multi bolnavi. Faptul că ai tai iau mai multe antibiotice ca tine nu prea are treabă. Nu e vorba de corpul tau care devine "imun" la antibiotice, ci e vorba de bacterii care devin rezistente. Deci cheia e sa nu ajungi sa le capeți exact pe alea.

| haileewatson a răspuns:

Eu una nu am dat de medici care sa prescribe antibiotice usor, si nu am dat de farmacii care sa elibereze fara reteta. Dar da intr-adevar oamenii totusi le obtin, nu stiu cum, si le folosesc gresit de cele mai multe ori.
Solutia? Nu stiu

Întrebări similare