Pai scopul literaturii este de a exagera, scopul matematicii este de a arata dimensiunea exacta a lucrurilor.
Se cam bat cap in cap.
Matematica este e o stiinta exacta, unde te axezi numai pe formule.
La literatura, nu iti impune nimeni nimic.Scopul este sa creezi
Poetul roman Ion Barbu, adica matematicianul Dan Barbilian, afirma ce exista un punct luminos unde poezia se intalneste cu geometria. Poezia ii invapaiaza imaginatia omului de stiinta, iar aceste pune la dispozitia criticilor metode matematice de a cerceta poezia, cum ar fi statistica sau metoda grafurilor. Exista si alte legaturi.Anumite poezii de Nichia Stanescu pot fi puse in ecuatie.
Karl Weierstrass, ilustru matematician german afirma că: "Un matematician care nu este şi puţin poet, nu poate fi un matematician strălucit". Profa mea de mate mi-o spusese invers fiindcă scriam poezii şi nu mă simţeam prea atrasă de matematică... Să nu uităm de poetul Ion Barbu(pseudonimul matematicianului Dan Barbilian), ori de Omar Khayam, matematician şi poet ori de matematicianul Lewis Carroll, cel care a scris "Alice în ţara minunilor"...
Amandoua sunt abordari ale lumii inconjuratoare. Numere, unghiuri, formule gasesti in tot, in ritmuri, in note muzicale, in tot. Literatura este o abordare spirituala a tot ce exista. Toate se intrepatrund, si cu fizica, si cu chimia, si cu geografia...asa cum si gramatica e folosita in orice text. Au fost intr-adevar matematicieni sau ingineri straluciti implicati in filozofie, literatura. Profu' de mate din liceu ne dadea citate in latina Stia oricum mai mult ca noi desi noi aveam informatia proaspata.
Da, amandoua sunt creatii ale lui Dumnezeu folosind drept instrument Omul.Mana unui poet genial ce asterne pe hartie frumoase cuvinte pe care el recunoaste ca Inspiratia i le sopteste, dar si cea a unui genial matematician caruia tot ceva neasteptat si necunoscut numit intuitie, ii "sufla"o formula, de Creatorul insusi sunt conduse. Cum altfel ne putem explica faptul ca langa multi oameni au cazut prin livezi mere, dar numai lui Newton "cineva"i-a sugerat ca e vorba despre gravitatie? Si cum se face ca toti stim sa insiram cuvinte pe hartie dar numai unii "producem"ceva ce ar putea fi numit literatura? Numitorul comun al unui matematician si al unui scriitor e Spiritul Divin care se manifesta prin ei.Cand citim o poezie minunata sau suntem sedusi de perfectiunea exacta a unei teoreme simtim ca prin autoriii lor Dumnezeu insusi ni se dezvaluie. Cel putin asa imi place sa cred iar matematicianul cat si scriitorul de geniu sunt alesii, intr-un neam omenesc finit ca individ si etern ca specie.
Madalina_9555 întreabă:
RADUCU12369 întreabă: