Poante bune, repetiţii epuizante şi mult fast. Aşa descriu Revelioanele de dinainte şi de după 1989 vedetele care îi ţineau pe români în faţa micilor ecrane.
„Tovarăşul director e ocupat la telefon vorbeşte singur. Aţi venit? Un scaun? De ce nu mi-aţi spus? V-aş fi dat afară. Plouă. Trebuie să vă anunţ şi poate vă primeşte ieri. Au fost de fapt audienţele. Poate vă primeşte şi azi în cap. De listă v-am pus. Tovarăşul administrator e în curtea din spate, taie un om. Lemne."
Aceste cuvinte, rostite de actriţa Stela Popescu în rolul unei dactilografe pentru care semnele de punctuaţie erau o mare dilemă, stârneau într-o vreme hohote de râs printre telespectatori.
Scenetele se transmiteau de obicei de Revelion înainte şi după ’89, alături de cuplete muzicale, monologuri şi recitaluri. Făceau parte din tradiţia de Sărbători şi se serveau alături de sarmale, piftie şi cozonac. Cu asemenea momente, nici Ceauşescu însuşi nu se putea juca, îşi aminteşte Vasile Muraru. La o zi sau două după aceea, momentele cele mai reuşite erau parte a conversaţiei din autobuze şi tramvaie, deveneau o bucăţică din folclorul urban. Stela Popescu, Alexandru Arşinel, Tamara Buciuceanu, Vasile Muraru, Nae Lăzărescu, Angela Similea, Marius Ţeicu şi Mirabela Dauer sunt doar câţiva dintre artiştii pe care românii îi urmăreau cu ochii lipiţi de ecran în noaptea dintre ani.
Deşi încă invitaţi, din când în când, la filmările pentru Revelioanele din zilele noastre, artiştii duc dorul emisiunilor de dinainte şi imediat după 1989. Nu mai e loc de ele în vremea Vanghelioanelor la Romexpo, a Protevelioanelor în stradă şi a formatelor de import, cu succes garantat.
Erau si bune si nu prea, dar ne obisnuisem cu ele, nu se vorbea asa pornografic ca la programele astea prin cablu, imi este si rusine sa urmarim ceva de fata cu copii caci toate au tenta de sex si viol si nu stii ce sa le raspunzi caci te intreaba ce fac aia acolo
Ai foarte mare dreptate, alllinna, acum totul e o parodie la viata trista ce o ducem, deh, romanul face haz de necaz, dar pana cand...
Excelente
erau horror
prea naspete.
cantau niste ametiti juma' de ora
mai dansau alti 3 ametiti.
si pana la 12 tinea tot circul asta.
dupa aia dadeau focul de artificii
si "La Multi Ani ".
si mai tinea foarte putin...si deja se invata omu'
gata la culcare
atata tot
si cateva desene animate...si un film sau 2
Pai sa continui ca sa intelegeti: ai mei la ora 16 erau acasa, se stia ca exista emisiunea cu Dem Radulescu sau cu Marin Morau si Tamara Buciuceanu de la ora 19, pai la ora 19 era pusa masa, in timp ce ei beau cate o bere un pahar de vin atmosfera se inveselea si aparea si Puiu Calinescu sau mai stiu eu ce actor, si radeam, eram la masa, glumele erau deosebite, pai sa auziti o sceneta spusa de Marin Moraru "streptococii " faci pe tine de ras, un actor exceptional, n-am mai vazut de exemplu actori de comedie, nimic, numai actori de doi lei, piese de teatru cu actori goi la National sau fara decor. Fara decor o piesa mi se pare absolut hilara, pentru ca nemaiexistand actorul de valoare, piesa pare insipida si lipsita de farmec actoricesc.Erau, au fost, actori care nu se vor mai naste, genul acela de gluma dispare odata cu ei, apare sarcasmul, si modernismul tipic fara substrat, aproate tehnic.Nu se vor mai naste un Stefan Iordache, un Puiu Calinescu, o Tamara Buciuceanu, Draga Olteanu, Dem Radulescu, Marin Moraru, Horatiu Maalaele, niciodataaaaaaaaaaaaa!
Este adevarat ca progresul aduce de toate dar sa aduca si bune, ca din cate observati nu prea avem cu ce ne mandri.
Stiti? Mie mi s-au parut unele cu mult mai frumoase decat unele de acum, erau unele cu Amza Pellea, Florin Piersic si ceilalti giganti ai filmului romanesc, era frumos era un singur program Tvr1 mai era si prog2...acum tinerii au de unde alege asa ca li se par perimate acele emisiuni care totusi, ne-au facut noua cei de ieri copilaria mai usoara!
anonim_4396 întreabă: