Sigu ca exista diferente intre cele 3. Marmelada este facuta din fructe fara zahar. Pasta este fiarta pana aproape se intareste. Gemul se face din fructe peste care se pune si zahar, dar nu mult, iar fructele se sfarama.Pasta rezultata este groasa dar fluida totusi. Dulceata necesita mult zahar si se face in asa fel ca fructele sa ramana intregi in siropul de zahar! Este mai "subtire". Toate cele trei stari se obtin prin fierbere.
Marmelada nu are zahar, gemul are destul de putin, iar dulceata are destul de mult zahar.
gem 300gr zahar la 1 kg fructe dezosate si zeama de la 1 lamaie
se pune zaharul de azi pe maine peste fructe si se pune la fiert amestecand continu pana ce leaga zaharul si primeste un luciu
dulceata= 750-1000 gr zahar (depinde de fructe cat de dulci sunt) la 1000 gr fructe dezosate si zeama de la 1 lamaie
se pune zaharul peste fructe peste noapte de azi pe maine se strecoara siropul intr-o cratitza mai mare (caci zaharul face spume la fierbere) cand se leaga zaharul adica proba se face cu un fir de pai care se face bucla se introduce in zahar si se sufla usor in bucla unde se formeaza o bula cu aer sau se pune un strop de zahar intre degetul mare si aratator si zaharul se intinde ca un fir atunci este momentul sa introducem fructele si fierbem fara sa amestecam cu lingura pana ce fructele primesc un aspect sticlos transparent
marmelada = 200-250gr zahar la 1000gr fructe si zeama de la 1 lamaie
se dezoseaza fructele care se macina pe ciurul mic al masinii de tocat
se amesteca zaharul cu macinatura si se lasa peste noapte de azi pe maine se pune la fiert pana ce devine o pasta vascoasa lucioasa insa atentzie ca stropeste in ochi la fierbere
liptar sau magiun = se instaleaza un cazan din cupru in aer liber sub care se aprinde focul se dezoseaza prune clandane ( din acelea mici zemoase din care se face tzuica) si se introduc in cazan la fiert este o lingura speciala cu maner prelungit cu care se amesteca continu inainte si inapoi si asa se fierbe si se introduc alte prune peste cele fierte dupa cum scade compozitzia si se fierbe de dimineata pana seara si noaptea intr-o vreme se deghizeaza copii si vecinii si =vine bebegania = si cand este o pasta neagra groasa marmelada este gata
de obicei aceasta marmelada o fierb mai multe vecine la sat impreuna
Nivelul de zahar sh dulceata are in general bucati de fructe pe cand marmelada sh gemul nu
DaciaRomania întreabă: