| Mosotti a întrebat:

Eu cunosc mecanismul dependentei si tolerantei la droguri (cand trebuie sa maresti doza), insa eu nu inteleg de ce face creierul asta!

Ca nu drogurile-s problema, ci creierul nostru e idiot.

De ex daca sunt high, de ce nu ma lasa asa?! De ce reduce nr de receptori care raspund la dopamina (cocaina stimuleaza asta), sau la endorfine (heroina stimuleaza asta).

Adica jigodia imi strica joaca. El vrea sa ma aduca in cacao la loc, nu ma lasa sa fiu mai fericit, e doar un exemplu.
Si reducand nr de receptori, aceeasi secretie de dopamina nu mai are acelasi efect si trebuie sa maresti doza.

Sa ne lase dracu asa! Ca nu se intampla nimic.
Daca nu reduci nr de receptori, la aceeasi cantitate de dopamina de ex, ai acelasi efect mereu, daca si nr de receptori care-s stimulati de dopamina aia, ramane acelasi.
Cand nu ai mai lua, secretia de dopamina revine la normal si te vei simti normal ca si inainte si atat! NU vei mai avea sevraj deloc.

Lasa dracu omu sa mai iasa din viata asta de cacao la patrat, monotona si de tot rahatul de multe ori.
Nu te chinui sa-l aduci iar jos.

Pareri de ce face creierul asta?!

24 răspunsuri:
| RAY a răspuns:

Pentru ca evolutiv a fost un lucru bun, la x ii placeau bananele dar vrea tot mai multe = avea grasimi mai multe

| Mosotti explică (pentru RAY):

Evolutiv sa ma aduca iar in rahatul asta de viata?! Nu e okey.
Daca e cum spui, e un jigodism de nu se poate.
Bananele au carbohidrati mai multi, nu grasimi.

Evolutivul asta mult rau ne face in multe ramuri.

| RAY a răspuns (pentru Mosotti):

Mann carbo aia iti dau energie rapida, si eu bag inainte carbo si dupa, fara ei sunt mort

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Https://www.youtube.com/watch?v=OPcYSkHoK6c&t=23s
Aici se explică competent relația dintre creier și droguri.

| Mosotti explică (pentru sadrian46):

Acel episod l-am vazut si eu, si chiar i-am scris acolo ca NU a spus mecanismul dependentei si tolerantei, eu i-am scris acolo lui inca de acum o saptamana, cum am scris si aici.

Nu aia am intrebat, eu am intrebat de ce creierul face asta, nu cum face, ca asta se stie, desi nici asta nu se prea spune cum trebuie.
Daca esti atent la ce zice, nu explica cum am explicat eu mai sus.

Primele doua comentarii de acolo sunt ale mele.

Asa cum nu gasesti mai pe nicaieri de ce in indragosteala esti high si mai ales nu iti zice de ce trece! Adica mecanismul.
Mecanism care e exact ca la droguri, dar iar nu-ti zice.
Ptr ca daca stii cum merge, ai putea sa te joci cu asta si sa faci sa dureze mai mult!

| Catrice a răspuns:

Nimic nu e permanent.
De ce mănânci de mai multe ori pe zi în loc sa nu mănânci deloc? laughing

| Mosotti explică (pentru Catrice):

Asta nu are treaba cu ce am intrebat.

| Catrice a răspuns (pentru Mosotti):

Are. Substanțele pe care le absorbi din fumat, băut etc sunt într-o anumita cantitate care este folosita pentru a oferi acel efect. Când substanța se consuma, dispare efectul.

| LoveSleep a răspuns:

Ți-a explicat omul în video.

Creierul tinde sa ajungă mereu la o stare neutra. Ca sa nu fii fericit și sa țopăi prin jungla fără sa fii atent și sa te mănânce vreun prădător.

| Mosotti explică (pentru LoveSleep):

Nu a explicat bine el in video, i-am scris si lui asta.
Nu a explicat cum am explicat eu mai sus.

A zis ca tinde sa ajunga mereu la o stare neutra dar nu a explicat si cum face asta, eu am explicat si aici si lui acolo.

Eu vreau sa fiu fericit.

Tu ai zis bine ce ai zis cu jungla sa stii.
Insa nici asa sa ne rezumam doar la mancat de pradatori, mai trebuie sa fim si fericiti, ca doar nu traiesc doar sa nu mor, ce dracu.

Dar se va rezolva si asta in timp. Dar uite ce aberatie de conceptie, toti vaaai sa nu luam droguri, ca nu e bine, dar pe unu nu l-am auzit "hai sa facem sa nu faca rau".
Adica "nuuu fiti nene fericiti, stati asa in viata asta cenusie pana crapati".

Ca si cu mancarea, nu mancati aia si aia ca face rau, dar nu sa facem sa nu mai faca rau.

Nu sa fac eu ce vrea organismul, sa faca EL ce vreau eu! Asta e provocarea, nu sa ii fim sclavi.

| LoveSleep a răspuns (pentru Mosotti):

Creierul tău e format din 3 zone:
Creier reptilian
Sistem limbic
Neurocortex

Pe foarte scurt, primele 2 sunt proaste rău. Te părăsește gagica-ta și tu te simți ca și cum ai fost dat afara din trib și urmează sa mori în curând de foame sau mâncat de ceva animal.

Neurocortexul, care e cel mai nou dintre ele, încearcă să le convingă pe astea doua ca mai e și altceva în viata asta pe lângă supraviețuire.
Încă vreo 2 milioane de ani și probabil o sa facă ce speri tu.
Tot ce trebuie sa faci e sa aștepți.

| Mosotti explică (pentru LoveSleep):

Asa e, sunt zonele alea, insa nu trebuie sa asteptam, trebuie sa facem noi ceva mai repede, ceva modificari, ca de aia avem creier.
Ptr ca eu nu-s sclavu nimanui, de aia ma si p pe ea de supravietuire, daca nu am calitatea vietii si asa, pun punct si gata.
Eu vreau sa ma simt si bine, altfel ce motivatie am sa merg mai departe?! Nici una. Primele doua zone nu ma domina ca pe altii.

Mare chestie si cu supravietuirea asta, si daca nu mai supravietuiesc ce? Ce atata omor la cele doua zone pe asta, se rupe firu si pa, nu moare planeta fara mine sau noi.

| SilentRain a răspuns:

Se obișnuiește
La fel ca și la tutun, alcool cu cât consumii mai des cu atât crește rezistența (se obișnuiește organismul) și pentru a avea acea senzație de boom trebuie o doza care sa îți surprind creierul
Rolul lui este să își fac treaba, nu tine cont cat de e realitatea

| Mosotti explică (pentru SilentRain):

Nu ai inteles, am explicat de ce creste rezistenta si de ce trebuie sa maresti doza, nu asta am intrebat.

Eu am intrebat de ce creste rezistenta, ca se putea sa nu creasca, si am explicat si cum s-ar putea asta.

| geoconda a răspuns:

Întrebarea este : consumați droguri?

| Mosotti explică (pentru geoconda):

Nu consum pentru ca stiu ca, creieru meu nu e in stare sa faca ce trebuie, si deci mi-as face foarte rau daca as consuma.
Dar daca creieru ar lucra cum am zis, si nu ar face rau, as consuma, de ce sa nu fi consumat daca nu ar face rau?!

Dar cum asta inca nu se poate, aia e, nu fac tampenia asta.
Chiar nu inteleg cu altii o fac, de se distrug.

Si zicea cineva aici ca iarba nu da dependenta, aiurea, consumata zilnic da, se intampla acelasi lucru ca la celelalte droguri, efectul scade pe timp ce trece la aceiasi doza, si dupa ce-l lasi, nu e prea bine un timp.
Daca e consumat din cand in cand, merge, dar si atunci e risc.

De ex extasy consumat chiar si cateva zile, da peste cap receptorii din creier pe luni sau ani, e printre cele mai idioate.

| AndreeaWTS a răspuns:

Păi, când ești high, probabil și creierul tău e mangă și habar n-are ce face. laughing

| Mosotti explică (pentru AndreeaWTS):

Nuu, creierul stie fff bine ce face si cand esti manga! Ptr ca lucrarea pe care o face, are loc tocmai, in timpul cat esti manga.
Cand nu esti manga nu face nimic, ca nu e nevoie, vede ca totul este okey si nu face nimic.

El vrea sa te dea jos din high cat mai repede, si am explicat cum face idiotenia asta.

Si la alcool, face ca si la droguri, vrea sa te scoata din manguiala ala si ca urmare a acestui procedeu, va trebui sa bagi mai mult alcool pentru acelasi efect, e acelasi mecanism.
El incearca sa nu mai fi manga.

Si eu am intrebat de ce vrea asta, sa te scoata din high, jigodia dracu de creier, chiar am nervi pe asta.
Ca daca nu ar face asta, as fi luat si eu droguri, ca nu mai prezentau nici un pericol.

Adica abia atunci viata devine viata! Vesel, bine dispus si asa mai departe.
Insa nu iau, ca ar fi dezastru.

| AndreeaWTS a răspuns (pentru Mosotti):

Nu știu dacă n-o să-mi șteargă răspunsul, dar folosește și tu cannabis.
Nu e atât de periculos, nu creează dependență, nu trebuie să mărești doza, dar normal că-i trece efectul după o perioadă.

Si ala face ceva rau, nu e asa inofensiv.
Daca iei mereu nu e asa bine.

Daca daca nu iei mereu, ai dreptate, nu se cam intampla nimic.
Insa eu daca ma simt bine, vreau sa ma simt mereu, deci nu e deloc bine, haha.

Si am auzit ca tine putin efectul, cica la inceput fumau aia o tigara nu stiu cum, si apoi fumau mai multe pentru acelasi efect.

Tu nu ai vazut? Majoritatea regreta ca nu mai sunt copii pentru ca nu se mai bucura ca atunci.
Dar nu se zice si de ce, ca chimia creierului mai pica in mod natural, adica aia care ne facea sa ne bucuram mult pentru ceva.

Viata nu e prea cine stie ce.
Munceste omu mult, e plictisit de munca aia la comanda, obosit, vine acasa, mananca, se spala, se mai uita la un film si o ia de la cap.
Nu ai bucuria aia, tonusul ala misto, veselia aia.

Si de aia drogurile ar fi de preferat daca nu ar face rau deloc chiar daca le iei mereu ca sa ai starea aia permanent la fel cu aceiasi doza.
Si daca nu mai iei, revi la starea normala de dinainte, si atat, fara sevraj, fara nimic.

"cica la inceput fumau aia o tigara nu stiu cum, si apoi fumau mai multe pentru acelasi efect"

Nu. Unii fumează mai multe pentru că vor mai mult. Vor un efect și mai puternic. Pentru că așa e omul.
În Olanda e legal. Și am prieteni care îl folosesc pentru relaxare de ani de zile.
Și sunt pe acelaș palier. Nu consumă nici mai mult, nu au trecut nici la altele mai puternice.

Da, eu auzisem ca fumeaza mai multe tigari, ca efectul trece mai repede.
Acuma daca zici ca nu e asa, asa o fi.

Stiu ca in Olanda e legal, si in anumite state din SUA.

Si pe cine sti tu, fumeaza zi de zi?

"Si pe cine sti tu, fumeaza zi de zi?"

Nu știu dacă fumează chiar în fiecare zi dar știu că își face și ceai. Că mi-a tot zis că fumatul e mai nociv, că din ardere mai rezultă și alte porcării. Deci mai folosește și în brownies și în ceai.

F bine fac, se mai bucura si ei. Normal ca fumatul e nociv, in ceai e perfect.

Eu am avut uneori hipomanii dar de la sine, sti ce tare era? Pfuai, eram fericit, iubeam pe toata lumea, aveam un tonus excelent, chef de aia si ailalta, chiar dansam, asta viata tati.
Acuma nu mai am, au disparut de la sine.

Si aveam cam 12-13 ore, si NU aparea nici toleranta, de cate ori aparea, era la aceiasi intensitate, deci vezi? Cand creieru vrea, poate sa faca si ce trebuie. Baga multa dopamina dar nu isi micsora nr de receptori, ca sa se diminueze efectul.