| hashe86 a întrebat:

Excesul de "englezisme" dauneaza grav limbii romane?!
Limba asta engleza a devenit universalasi asta e foarte bine ca oamenii de peste tot din lume sa se poata intelege cumva. E si o limba frumoasa, usoara, melodica. Dar nici cu limba romana nu mi-e rusine si sunt mandru sa o vorbesc, cat mai corect cu putinta.
Ce ma deranjeaza insa e ca majoritatea tinerilor(si nu numai) impaneaza conversatiile lor cu din ce in ce mai multe cuvinte in engleza, uneori pana la procente minoritare pentru romana. si prietenii mei sufera de aceasta meteahna a zilelor noastre si de fiecare data ii trag de perciuni cand exagereaza cu "rogleza". jargonul mereu a fost la moda dar si trecator, insa de data asta vom mai scapa cu limba romana teafara si dupa acest val? cum vedeti voi treaba asta?!

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Va scapa teafara, asa cum a scapat de atatea ori de alterari de tot felul! Procesul de evolutie e complex, iar aceste englezisme sunt aproape neimportante raportate la complexitatea semantica a limbii romane! Tu singur ai spus ca jargonul a fost mereu la moda, dar si trecator! In plus, iti amintesti de incercarea de protejare a limbii romane prin inventarea unor cuvinte ...neaose, precum gât-legătu, nas-ştergătu? Uite ca acum folosim aceleasi "cravata" si"batista", imprumutate si care sunt parca mult mai conforme realitatii la care fac referire! E doar un alt moment in dezvoltarea limbii, iar cat priveste tinerii tai prieteni, la fel... e doar o etapa in procesul de cristalizare a unei personalitati.

5 răspunsuri:
HepHap
| HepHap a răspuns:

Nu e neaparat o problema, chiar daca adesea se exagereaza. Englezismele astea, pe care le reclami tu, au patruns in toate limbile. Oricum, vor fi autohtonizate cu timpul si trecute in randul neologismelor. Limba romana a fost mai mereu fascinata de limbile internationale, si asta de multa vreme: in secolul 18 erau levantinismele, in secolul 19 bonjurismele, acum sunt englezismele. Mereu a trecut mai departe, la o noua moda, imbogatindu-si lexicul sau renuntand la expresiile care si-au pierdut popularitatea si au devenit invechite.

Pe mine altceva ma ingrijoreaza: cum naiba o dau unii tineri toata ziua pe englezisme, dar nu sunt in stare sa isi faca singuri tema la engleza?

| dya_4589 a răspuns:

Acum englezisme... in trecut frantuzisme... dar mereu limba romana iese teafara big grin si asta o spune o viitoare licentiata in traduceri

| inna a răspuns:

Nu cred ca se va scapa vreodata de englezisme.winking...Majoritatea oamenilor le folosesc, indiferent din ce parte a tarii provin.winking. Eu una nu am nimic impotriva lor atata timp cat cunosti si limba romana foarte bine, fiecare e liber sa se exprime cum vrea.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Pai e amestecata rau cu engleza, franceza, germana, rusa, si mesengeriana. avem o noua limba.roamestecanita.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Da, urasc folositul de engleza all inclusive.