Verifici sursele mai intai, apoi cat de bine sunt documentate.
Deloc in ultimul rand, le treci prin propiile filtre.
Pai, pacat este ca nu prea poti stii. Cum au spus si ceilalti, depinde de informatii.
In primul rand trebuie sa verifici si cu alte surse, daca se poate cu unele de specialitate din domeniul respectiv.
In al doilea rand trebuie sa le judeci logic, in raport si cu ce stii despre domeniu.
Buna,
Verifica pagina About (Us). Cu cat mai putine informatii sunt furnizate despre autor cu atat ar trebui sa fii mai circumspect.
Verifica pe net informatiile despre autor.
In general site-urile.edu si.gov, sunt de incredere. Domeniile nu pot fi achizitionate de oricine.
Verifica al cui este site-ul (cine este sponsorul). Daca gasesti un studiu despre fumat pe o pagina a unei companii care vinde tigari fii circumspect.
Citarea unor surse de incredere in articol si citarea autorului in articole scrise de altii.
Organizarea informatiei pe site, logica, cat de des este actualizat este site-ul, greseli de ortografie sau gramaticale.
Subiectul este tratat din mai multe perspective.
Si nu rata comenturile unde acestea exista. Uneori acolo vorbesc oameni f bine informati sau afli lucruri noi.
Pai nici pentru Obama, care a fost lector universitar la Universitatea din Chicago nu e intotdeauna clar daca ce scrie pe internet e adevarat sau fals.
In primul rand oamenii de stiinta lanseaza tot felul de ipoteze din care foarte putine devin acceptate pe larg. In al doilea rand, stiinta progreseaza, de ex. acum 100 de ani se credea ca exista o singura galaxie. In al treilea rand, in psihologie, sociologie, istorie, exista mai multe scoli care se bat pentru suprematie si oamenii de stiinta cred cu prioritate in una sau alta din scolile respective.
In religie exista dogme acceptate de un anumit cult si respinse de alte culte, deci dogmele nu sunt adevaruri obiective, ci le crezi sau nu functie de ce cult frecventezi. In acest caz pentru un credincios e adevarat ce afirma biserica proprie si fals ce afirma biserici mai diferite de ea. Problema se complica, ca nu toti teologii dintr-o anume biserica au aceleasi teologii, si intre scolile teologice din cadrul unei singure biserici exista concurenta, fara a fi insa desemnati ca eretici.
De ex. teologia eliberarii a devenit in cateva decenii de la o amenintare pentru Biserica Catolica la datatoare de speranta pentru viitorul Bisericii Catolice.
mODIN întreabă: