anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Exista imbatranire cauzata de stres sau mai degraba cauzata de efectele lui asupra actiunilor tale? Adica nu mai mananci, nu te mai hidratezi si altele. Mi-e greu sa cred ca un lucru din interior poate avea efectul respectiv

7 răspunsuri:
| Derosa a răspuns:

Da, exista foarte multe persoane care par mult mai bătrâne de cât vârsta pe care o au si asta din cauza felului de viața. Stresul, problemele, Greutățile vieții, nopți nedormite, zile nemâncate aceste lucruri binenteles ca se vede pe chipul omului de acea trebuie să găsim un echilibru interior, un fel de viață sănătos fizic atât și mental.

| Andreeush a răspuns:

Da, se poate întâmpla.

| Furnicuta000 a răspuns:

De ex bunica mea a avut o viata foarte linistita, nu s-a stresat deloc si acum are 86 ani, e sanatoasa, pare de vreo 60 ani si ii numeri firele albe din cap, cred ca vreo 10 are in total. Ea zice ca pe vremea lui Ceausescu se traia mai bine.

Si da, in piele se pot reflecta stresul, supararea, deshidratarea, carentele de vitamine, mai ales proteine dar si alti nutrienti.
Si somnul este foarte important dar si genetica sa stii.

| TamplaruAnisoara a răspuns:

Am citit ca nu numai sedentarismul, dar si mersul pe jos încet duce la îmbătrânire.Persoanele care din copilărie au un mers mai repede se deosebesc de cele care din copilărie au un mers mai lent. După vârstă de 40 de ani cei care merg mai lent au un IO mai mic decât cei care merg mai repede, de asemenea îmbătrânesc mai repede si multi ajung sa aibă boala Alzheimer.Deci pe lângă dieta este importanta mișcarea dar nu oricum. Daca ne mișcam lent e ca si când am fi sedentari.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Da, de aceea ridurile sunt cauzate de la soare sau de la stres, sau albirea prematura a parului

| RoCkKiD a răspuns:

Exista conceptul de somatizare adica traducerea unor evenimente sau afectiuni psihice in simptome biologice.

Acum, stresul nu te imbatraneste la propriu, imbatranirea in sine presupune diviziuni consecutive ale celulelor si denaturarea telomerilor de la nivelul cromozomilor, dar asta e alta poveste.

Ce trebuie sa intelegi in primul rand este ca stresul in sine nu este o problema, el este un mecanism evolutiv de a pune oranismul in garda si a-l pregati pentru o confurntare sau fuga. Problema e cand starea de stres dureaza prea mult.

In momentul in care organismul tau se simte amenintat (si nu e neaparat sa fie un urs, poate fi si frica ca iti poti pierde locul de munca, ca ramai repetent sau alte chestii de genu) ca sa se pregateasca de lupta sau fuga el secreta hormoni specifici care cresc ritmul cardiac, tensiunea arteriala, ritmul respiratiei, ficatul creste nivelul de glucoza din sange (pentru ca e o sura de energie usor de folosit atat de creier cat si de muschi), sangele e distribuit catre muschii scheletici si chiar pune pe pauza procese fiziologice care nu-s relevante pentru acel moment de lupta sau fuga cum ar fi digestia.

Treaba asta e ca si cum ai apasa acceleratia la masina pentru un demaraj.

Acum, daca povestea asta se intampla pentru perioade scurte de timp, nu e bai dar daca stresul dureaza multa vreme e ca si cum ai merge mereu cu masina supra turata, o sa mearga o vreme dar la un moment dat ceva componenta va ceda.

Sper ca ai reusit sa intelegi. happy

| Mosotti a răspuns:

Da, este efectul cortizolului adica hormonul stresului, ala face rau, ca multi zic de stres dar nu zic de fapt de ce face rau stresul. In stres se secreta mai mult cortizol. Evident ca si actiunile tale pot contribui, daca nu mananci si asa mai departe, e normal ca distrugi sau avariezi organismul. Deci si ca efect asupra a ce faci, si ca efect direct face rau.
Daca am bloca cortizolul, stresul nu mai face rau.

Insa in general genetica decide, ai gene bune sau nu ai, indiferent de ce cam faci. De ex unu la stres da mai mult cortizol, altul mai putin.
Stiu om la 55 ani care a facut toata viata sport si zici ca are 70, altul care a fost sedentar si arata mai tanar cu 10 ani, deci depinde.

Întrebări similare