Pai da, la toate 3 se intra,bineinteles greu.
Alba Iulia, Breaza, Campulung Moldovenesc.Prin iarna o sa vina la tine la scoala cu brosuri informative, ca sa ramana timp de pregatire pentru cei care opteaza la militar.
1. Colegiul Militar Liceal "Dimitrie Cantemir"
La data de 25 noiembrie 1949 s-a înfiintat în Roman prima institutie liceala de învatamânt militar postbelic: Liceul Militar nr.1. Prin Ordinul Marelui Stat Major din 21 noiembrie 1949 se reglementeaza activitatea noului liceu, iar patronul spiritual al institutiei de învatamânt se hotaraste sa devina Dimitrie Cantemir. Scoala îsi deschide cursurile la 20 decembrie 1949, cu un numar de 51 de elevi repartizati în doua clase.
La data de 10 octombrie 1950 "Dimitrie Cantemir" se dizloca din garnizoana Roman în garnizoana Predeal, în localul din Valea Râsnoavei, pe 11 octombrie a aceluiasi an deschizându-se cursurile cu clasele a VIII-a si a X-a.
În ziua de 20 octombrie 1954 a fost terminata operatiunea de mutare a scolii din garnizoana Predeal în orasul Breaza, în localul fostei Scoli Politice nr. 1.
Începând de la data de 1 februarie 1957 se schimba denumirea Scolii Militare Medii "Dimitrie Cantemir" în Liceul Militar "Dimitrie Cantemir". În perioada 1949 – 1960 liceul a fost absolvit de 1062 elevi. Între anii 1960 – 1962 liceul a fost desfiintat.
Începând de la data de 1 iulie 1962, Liceul Militar "Dimitrie Cantemir" a fost reînfiintat, urmând ca, între anii 1962 – 1968, liceul sa functioneze cu o durata a învatamântului de doi ani, cursurile desfasurându-se pentru clasele a X-a si a XI-a. Începând cu anul scolar 1968 – 1969 liceul se organizeaza pe patru ani, selectionând elevi începând cu clasa a IX-a. Dupa evenimentele din decembrie 1989, învatamântul militar a cunoscut importante restructurari si reorientari, la data de 1 decembrie 1999, Liceul Militar "Dimitrie Cantemir" dobândind
2 Colegiul Militar Liceal "Mihai Viteazul"
Din documentele care se păstrează, rezultă ca generalul de corp de armată Arthur Văitoianu, prin raportul său din 17 august 1919, solicita înfiinţarea a trei licee militare în localitățile: Timișoara, Sibiu, Chișinău. Era o datorie de onoare pe care o avea ţara pentru instruirea şi educarea tineretului din Banat, Transilvania şi Basarabia, la nivelul învăţământului din vechile provincii ale României. Prin Înaltul Decret Regal nr. 3613 din 23 septembrie 1919, dat la Castelul Peleș de Regele Ferdinand I, se aproba înființarea liceelor militare din Târgu-Mureș şi Chișinău, începând cu anul 1919. Propunerea mr. Nădejde a influențat schimbul între Sibiu şi Târgu-Mureș ca locație pentru unul dintre cele trei licee propuse regelui spre aprobare.
Ziua de 15 noiembrie 1919 a fost momentul de naștere a liceului militar, prin faptul că la aceasta dată a putut să aibă loc mica solemnitate de începere a cursurilor, zi memorată de zecile de promoții care vor urma şi care, sub deviza „ Non scolae sed vitae discimus ", prin activitatea lor şi prin rezultatele pe care le vor obține vor contribui la formarea prestigiului şi faimei „cuibului de șoimi" de la Mureș. Începând cu data de 30 martie 1920, prin Înaltul Decret nr. 880, Liceul Militar din Târgu-Mureș s-a numit „Mihai Viteazul", având ca patron spiritual pe „Sfântul Nicolae". Era un act de venerație pentru acest domnitor, cu adevărat viteaz şi vizionar, spirit luminat al epocii sale. În plină perioada de afirmare, datorita situației politice interne în deteriorare şi izbucnirii celui de-al doilea război mondial, ca urmare a Dictatului de la Viena, în baza Ordinului nr. 12140 din 31 august 1940 al Marelui Stat Major, începând cu 1 septembrie 1940, Liceul Militar „Mihai Viteazul" este strămutat la Timișoara în tragice condiții sufletești şi materiale pentru cadre si elevi. La 1 iulie 1945, prin Decizia Ministerială nr. 808, instituția este redenumita „Liceul Internat Civil al Armatei", pentru ca la scurt timp, prin Decizia Ministerială nr. 2675 din 1946 să primească denumirea de Liceul Armatei „Mihai Viteazul ".
Este meritul de onoare al veteranilor absolvenți ai acestui liceu de a dezgropa o istorie bogată în realizări şi tradiții, dar şi în evenimente dramatice, şi a o face cunoscută generațiilor albaiuliene de elevi, ca o reconstituire cu valoare educativ-patriotică şi ostășească.
Prin Ordinul ministrului apărării naționale nr. M. 131/1999, cu prilejul aniversării a 80 de ani de la înființare şi ca o recunoaștere din partea Ministerului Educației Naționale a contribuției de marcă adusă la formarea tinerei generații, instituția a primit denumirea de Colegiul Militar Liceal „Mihai Viteazul". De-a lungul existenţei sale zbuciumate, solidară cu istoria neamului, prin munca şi abinegația cadrelor militare şi dascălilor, în colegiu şi-au desăvârșit pregătirea 58 de promoții, însumând peste 6100 de tineri. Prin efortul tuturor, Colegiul Militar Liceal „Mihai Viteazul" a dobândit valoroase tradiții şi rezultate deosebite care l-au consacrat printre cele mai bune instituții de învăţământ militar şi civil din ţară.
3.
Colegiul Militar Liceal "Stefan cel Mare"
Colegiul Militar Liceal "Stefan cel Mare" a fost infiintat la 25 noiembrie 1924, la Cernauti, actul sau de nastere fiind consfintit prin inalt Decret Regal nr. 3889, semnat de Regele Ferdinand.
Evenimentele din perioada 1940-1945 au marcat existenta liceului, determinand mutarea acestuia - de la Cernauti la Roman (iunie 1940), laTargoviste (iulie 1940) apoi la Cimpulung Muscel (octombrie 1940), din nou la Cernauti (octombrie 1941), apoi la Timisoara (ianuarie 1944) si la Pitesti (ianuarie 1945) - si in final desfiintarea (mai 1945).
Liceul se reinfiinteaza sub numele de Scoala Militara Medie Nr.1 Campulung Moldovenesc, la 1 septembrie 1953, functionand timp de 3 ani, pana la terminarea constructiei cu destinatie speciala din Campulung Moldovenesc, la Iasi, in localul Scolii Militare de Ofiteri de Infanterie nr. 3. La implinirea a 450 de ani de la moartea lui Stefan cel Mare, la 2 iulie 1954, institutia reprimeste numele marelui voievod si devine Scoala Militara Medie « Stefan cel Mare » Campulung Moldovenesc.
Liceul se muta in localul nou construit din garnizoana Campulung Moldovenesc in perioada 1-10 august 1956. Schimbarea denumirii institutiei din Scoala Militara Medie « Stefan cel Mare » in Liceul Militar "Stefan cel Mare" a avut loc la 1 ianuarie 1957, iar incepand cu 1 decembrie 1999, Liceul Militar « Stefan cel Mare » isi schimba denumirea in Colegiul Militar Liceal "Stefan cel Mare".
La aniversarea a 80 de ani de existenta, la 25 noiembrie 2004, colegiul a fost decorat cu Ordinul Virtutea Militara in Grad de Cavaler cu insemne pentru militari.
La 25 noiembrie 2009, la aniversarea a 85 de ani de la infiintare, seful Statului Major al Fortelor Terestre confera Colegiului Militar Liceal "Stefan cel Mare" "Emblema de Onoare a Fortelor Terestre". Cu acelasi prilej, institutiei i-a fost inmanat Steagul de Identificare.
Au absolvit Colegiul Militar Liceal „Stefan cel Mare" peste 10 000 de elevi, cuprinsi in 71 de promotii. Cei mai multi au imbratisat si s-au remarcat in cariera militara, aproximative 150 fiind avansati la gradul de general. Alti absolventi au realizari importante in cercetarea stiintifica, in viata economica, sociala si culturala.
Funda te rog daca te-am ajutat
Iiuly întreabă:
Anemona7896 întreabă: