Familia lexicala este un grup de cuvinte cu sens inrudit, format prin derivare, compunere sau schimbarea valorii gramaticale (conversiune) de la un termen comun, denumit cuvant de baza. Spre exemplu, familia lexicala a termenului vant este formata din urmatoarele cuvinte: vant - cuvant de baza; vanticel - derivat cu sufixul substantival diminutival -icel (format din doua sufixe diminutivale: -ic + -el); vantisor - derivat cu sufixul substantival diminutival -isor; vantul, vanticut - derivate populare cu sufixele substantivale diminutivale -ul -icul; a vantura - derivare + conversiune; vanturare - conversiune; infinitiv lung substantivizat, obtinut de la verbul a vantura cu sufixul substantival abstract -re; vanturat-adjectiv provenit din participiu, vanturator. vanturatoare - derivate cu sufixele substantivale de agent -(a)torl -(a)toare; vanturabil. -a - derivat cu sufixul adjectival -bil; in anumite contexte, mai pot aparea derivatele nevanturat, a revantura...
Nu se fac teme pe site, tanti! Hai, gata, la invatat si cand nu stii intreaba in alta parte decat aici, cand vine vorba de teme.
Familia lexicală reprezintă totalitatea cuvintelor înrudite ca sens, formate de la acelaşi cuvânt de bază şi având acelaşi radical.
Vant=vantul, vanturit numai stiu
Da tu la scoala ce faci?
daca pui o astfel de intrebare se subintelege ca tu la scoala dormi pe tine