România este una dintre puținele țări din această lume în care există acest sistem de ajutor pentru cei ieșiți din câmpul muncii.
În multe state ale lumii există sisteme de pensii private obligatorii, iar de la stat se primește cel mult un sprijin financiar.
De asemenea, niciodată nu a existat o garanție concretă că ieșirea la pensie va fi echivalentul unui venit salarial.
Creșterea, scăderea reprezintă de fapt inflația, reprezintă fluctuațiile financiare ale statului.
NU este fizic nevoie să fie tăiate pensiile, dar în momentul în care constați că în 12 luni, valoarea de 100 de lei pentru cumpărături, nu este aceeași, se poate considera că este o tăiere a veniturilor.
"(...)dar în momentul în care constați că în 12 luni, valoarea de 100 de lei pentru cumpărături, nu este aceeași, se poate considera că este o tăiere a veniturilor" - exact asta se reflecta an dupa an la salariile si pensiile oamenilor. Asta e buba majora. Valentin, ce alte argumente sau contraargumente ai mai adauga?
Sincer, peste fix un an de zile avem niște alegeri importante.
Sunt curios ce, dar mai ales câți vor merge la vot.
Altfel, vorbim și degeaba vorbim.
Cât timp se va vota din ură, din manipulare, din împingere de la spate, niciodată nu va fi bine în România. Iar, să ai în parlament partide politice votate de nici 40% din populație, ce să mai zic?
Fiecare partid politic cât timp nu va avea o legimitate solidă, va exista posibilitatea de a migra de la un partid la altul, nu va face nimic care să îi dăuneze scaunului parlamentar.
Avem primării de comune cu 100 de locuitori. Câți bani se pierd acolo? Avem instituții mamut cu șefi peste șefi cu salarii de mii de euro, oare cât de mult s-ar economisi?
Orice vot ar fi, eu continui sa-l anulez.
O mare greșeală pe care o fac mulți români, iar apoi umplu internetul, ca niște bocitoare, că ce rău o duc!
Când oamenii vor conștientiza că schimbarea vine de la ei, atunci va fi bine României! Până atunci nu se va schimba nimic!
"Faptul ca pensia ba creste, ba scade"
cand a scazut vreodata pensia?
"cand totul poate fi cu mult simplificat?"
cum?
O zic din cele vazute la familie, respectiv prietenul meu. In loc de suma intreaga promisa, tooot taie ba din salariu, ba din pensie. E exasperant! De unde atatea taieri de bani? Mi se pare un act de violenta asupra banului, sincer!
Nicio pensie nu e taiata de nicaieri.
Pensiile nu se pot taia, e neconstitutional.
Sigur cineva din familia ta a patit asa ceva. Nu vrei sa recunosti! Si salariul tau a avut de suferit,la fel ca si al celorlalti! Va rog lasati toate ascunzisurile astea penibile,stiu despre ce vorbesc, nu sunt exagerata, doar sunt din fapte reale, nu inventate! Din moment ce s-a observat clar, mi s-a si spus. Cum puteti sa ma mintiti in halul asta? Voi chiar sunteti toti spalati pe creier?!?!
Nu te plictisesti cum spamul asta de 2 lei pe TPU?
Sincer nu-mi pasa ca e spam sau nu. Cand sunt nevoita sa actionez,actionez, indiferent. Hai reclama-ma la politie daca nu-ti convine! Oricum politiei o doare-n cot de reclamatii. Poti reclama pentru violarea vietii private si sa te ignore, sa te lase cu ochii in soare, ca si cum nici n-ai exista! Societatea a devenit o jungla, nu o civilizatie moderna si educata!
Nu cred ca am auzit sa iti taie din pensie vreodata. Nici macar la salar. La salar ti se poate scade, doar daca ai facut pagube firmei, Sau daca ti se schimba functia la locul de munca.
Ar mai fi niste clauze asemanatoare in codul muncii, legea 53/20003, referitor la asta. Stiu asta pentru ca am studiat in intregime legea si codul muncii cand am terminat un curs de inspector de resurse umane.
Eu consider ca cineva responsabil de bani sare pragul unor legi si taie unde are chef. Atata timp cat persoana nu a infaptuit nimic dar i se taie fara motiv, e clar, cineva a incalcat niste reguli!
E o posibilitate si asta, dar ar fi prea riscant pentru el sa aiba de a face cu Anaf-ul si ITM-ul. Nimeni nu e atat de imbecil incat sa-si riste profesia si libertatea, pentru un muncitor de rand, doar ca sa-i scada cateva sute de lei din salariu.
Da,era ceva putred, intr-adevar. S-a lamurit. Arza-le-ar focurile iadului sa ii arda pe astia cu regulile si taierile lor de pensii si salarii fara motiv! Inflatia pestelui prajit, ce sa spun, daca ar face si ei locurile de munca mai ca lumea, nu s-ar ajunge la nimic de acest fel dar nuuuuu. Uite-asa imi permit sa ma pis pe capul lor cu jet!
Fara suparare, dar locurile de munca "ca lumea", sunt pentru cei care muncesc sa ajunga acolo. Daca nu iti place locul actual de munca, demisioneaza si cauta undeva unde iti place si esti remunerat pe placul tau. Nu toata lumea sufera de saracie sau de grija banilor. Sunt si oameni care se descurca cu ce au sau chiar sunt multumiti de salariul si de locul lor de munca, dar acestia, ori au avut noroc de parinti si rude instarite, ori au invatat si au muncit pe branci ca sa ajunga acolo. Daca nu te regasesti in situatia cu familia instarita, atunci nu iti mai ramane decat sa inveti si sa muncesti pe branci.
Sa zicem ca esti vanzator la mega. Dar tu vrei mai mult de la salariul tau. Atunci apuca-te de un curs, facultate spre traiectoria unde vrei tu sa ajungi si exceleaza acolo. Nimeni nu vine la tine sa iti ofere locuri de munca bine platite.
Intelegeti ce vreti voi, parca sunteti toti roboti, pe bune. Daca cineva n-are norocul nici de a fi primit ca simplu casier la Mega spre a-si indrepta planul profesional, ala ce dracu sa mai faca? Sa cante pe strazi pentru bani? Sa vanda picturi pe care nu le cumpara nimeni?
Trebuie sa ai handicap grav daca nici la Mega nu esti in stare sa te angajezi.
Sa fii acceptat de angajator acolo. Nu ca nu esti in stare.
E imposibil sa nu te accepte daca au nevoie de muncitori. Nu iti trebuie diploma de Harvard sa pui lapte pe raft . Casele de marcat fac calculele pentru tine si iti calculeaza si cat trebuie sa dai rest. Nu trebuie sa stai ca inainte cu un calculator si un caiet la tine sa faci calculele. Am vazut paznici la 60 de ani angajati acolo, care dormeau efectiv pe ei. In ziua de azi trebuie doar sa vrei sa muncesti. Nu e problema daca te accepta sau nu. Locuri de munca se gasesc.
"E imposibil sa nu te accepte daca au nevoie de muncitori. Nu iti trebuie diploma de Harvard sa pui lapte pe raft laughing. Casele de marcat fac calculele pentru tine si iti calculeaza si cat trebuie sa dai rest. Nu trebuie sa stai ca inainte cu un calculator si un caiet la tine sa faci calculele. " - Asta mi-am zis si eu, pana cand soarta si-a batut joc de restul.
Se mai intampla si nasoale. Asta nu inseamna ca la cel mai mic obstacol trebuie sa renunti.
O sa vezi mai incolo cum toti angajatorii iti vor intoarce spatele de parca ai facut numai fapte ilegale, ca orice ai face cu toata buna vointa si incercarile tale esti exclus cu forta si cum toate trec de partea celorlalti si apoi impotriva ta, in valuri greu de oprit. Atunci vei afla ca esti ca si pe moarte.
Mai incolo cand? Lucrez de la 19 ani. Aproape 2 ani in strainatate si 4 ani in tara pana in prezent. Am vrut de munca si m-am angajat. Am inceput ca muncitor necalificat, si am ajuns ca ajutor de inginer. In conditiile in care sunt trecut ca apt conditionat pe actele medicale si ITM pentru ca am avut in trecut episoade epileptice. Deci se poate.
Si studiile? Nu ti le-a cerut? Nu ai urmat studiile apoi stagiul de practica si abia apoi serviciul? Cunosc un caz(nu al meu) la care trebuia sa faca studii in timpul serviciului, altfel risca sa piarda locul de munca sau sa nu primeasca marire de salariu, asa era valabil pentru orice loc de munca. Ca muncitor necalificat e mai mult specific barbatilor, ca e munca fizica intensa iar el rezista cel mai bine si psihic.
Am fost promovat acum un an. Chiar acum urmez facultatea de inginerie mecatronica.
M-am angajat ca muncitor necalificat la o fabrica. In 3 ani am invatat cum sa imi fac meseria bine, chiar peste medie, am inceput un curs de resurse umane, si postliceala de electricieni. In tot acest timp stiam si engleza la un nivel avansat si cand aveam audit din alte tari la fabrica, mai vorbeam cu ei in engleza. Toate aceste actiuni pe care le-am facut ( cursuri, postliceale, vorbit nativ in engleza, etc ) m-au facut iesit in evidenta de angajator, si asa am ajuns sa fiu promovat. Si acum urmez si facultatea. Mai am un pic si termin si postliceala. Depinde de tine cum abordezi situatia, nu de angajator.
Cei cu studii de dinainte sunt dati la o parte iar cei care le urmeaza in timpul serviciului au parte de toate?! E STRIGATOR LA CER!
Cei cu studii de dinainte, adesea ies din bancile scolii cu o diploma in mana si sperante desarte. Pentru ca ei nu au avut experienta in nimic. Ca angajator la o fabrica, pe cine ai angaja? Pe cineva cu facultatea terminata, si sa-l inveti de la 0 tot ce are de facut in fabrica aia? Sau pe cineva care stie tot ce se intampla in fabrica aia, dar cu promisiunea ca va face si studiile?
Am uitat sa precizez : pe langa studii sa mai fie si un stagiu de practica in domeniu efectuat!
Cei cu studiile de dinainte, sunt favorizati doar daca lucreaza in cadre medicale, la stat, avocatura, etc. Adica undeva unde chiar ai nevoie de diploma aia inainte. Pentru ca practica o faci la locul de munca de la 0. Dar la fabrici sau alte firme private, deja e alta mancare de peste.
Da, la institutii de stat, nu la firme private.
Hmm...Si se tot pun in top joburile la stat...Na poftim consecintele!
Multumesc. Pot sa ma gandesc cum sa imi fac locul de veci mai devreme. Sunt terminata si pe lumea cealalta.
naviDIabLO întreabă: