Profesorul ideal Totmai multi copii si tineri isi pun o singura intrebare:,, Cine este profesorul? Ce reprezinta el?’’ Sa vaexplic eu. Dascalul este cel care te invata sa descoperi meleaguri noi.El este cel carete invata alfabetul, sa numeri si sa scrii…. Daroare totul se rezuma doar la aceasta? Pentru a putea preda sunt necesare urmatoarele calitati: Decenta –profesorul ar trebui sa fie decent imbracat pentru a da un bun exemplu elevilor. Răbdarea-este o condiţie esenţială a unui dascal, deoarece consider că nu toţi elevii sunt,, genii ‚’’ şi pricep repede. Trebuie să facă tot posibilul ca să nu descurajeze elevii mai slabi la învăţătură. Altfel, ei se vor teme să răspundă, chiar dacă vor şti răspunsul corect. Cu mult mai bine este când copiii sunt încurajaţi, când primesc sfaturi utile, când li se vorbeşte cu blândeţe. Atunci, nu vor mai fi stresaţi! Un coordonator trebuie sa arate eficienta in momentul in care preda si in momentul in care vorbeste. La inceput, dascalul are un cu totul si cu totul alt intres decat impartasirea cunostintelor sale. El trebuie mai intai sa se faca auzit, sa se faca inteles si nu in ultimul rand...sa atraga atentia, sa fascineze prin ceea ce spune. Eu una am avut onoarea sa intalnesc numai oameni cu multa pregatire pedagogica, care m-au facut sa vin la scoala din placere si nu din obligatie.Sa dam cateva example (acum referindu-ma doar la profesoare):
O doamnă stilată, nici tanără nici in varsta, cu simtul umorului dezvoltat, inteligenta. Are rabdare cu copiii, ii face sa inteleaga materia predata, care nu este chiar asa de usara. Uneori, holurile etajelor unu sau doi rasuna de vacea ei.Stie sa se apropie de elevii ei, le intelege problemele adolescentei si sunt momente in care doar dumneaei te poate ajuta. Ati recunoscut-o? Mai bine zis, le-ati recunoscut? Uneia dintre profesoareii place Spania, iar celei de- a douaii place sa descalceasca cifrele si formulele alambicate ale matematicii. Sper ca acum este mult mai usor de ghicit. Dumnealor fac parte dintre putinele profesoare ideale. Exista cu adevarat un profesor ideal? Sau mai bine spus – mai exista un profesor ideal in zilele noastre, intr-o societate ce se indeparteaza de vechile valori? Este noul sistem in stare sa aduca generatii viitoare de profesori ideali? Raspunsul este categoric –Da! Dar se poate intampla asa ceva doar daca vor imbinametodele moderne cu celetraditionale. Acum, sa va intreb sincer : Voua cum v-ar placea sa invatati? Terorizati de spaima notelor mici sau explicandu -vi-se pe un ton calm? Fiind un subiect aproape de sufletul meu,, genial ’’, am scris cu mare drag acesta compunere si astept sa ascult cu interes si parerile lor despre profesorul care ar putea fi pe placul lor.
Eu atat am reusit sa va redau din prea-plinul sentimentelor mele. Dupa cum spunea si Creanga:,, Ceteste, rogu-te si, unde-i vede canu-ti vin la socoteala, iei pana in manasi da tu altceva mai bun la iveala, caci euatata m-am priceputsi atata am facut. ’’ Asa va rog si eu pe tine sa-mi ierti rogu-te micile mele nepriceperi si sa iei doar continutul celor spuse
LisaJulie întreabă: