Psihologia spune ca de multe ori cei ce fac asa, de fapt nu se suporta pe ei care-s asa, urasc calitatile proaste pe care de fapt ei le au, nu se suporta pe ei asa, asa ca zic de altii ca-s nasoi. Asta se intampla la nivel inconstient, ei nu realizeaza mecanismul de aparare, ei simt doar ca urasc pe ala, alalalt, etc.
A doua varianta e ca-s de prost caracter! Barfesc, critica, da hate din rautate pur si simplu. Asa si fata de aia care stiu sau fac mai multe decat ei, ii urasc din invidie ca nu-s si ei la fel, in loc sa invete de la aia si sa evolueze si acela, si sa ajunga eventual si el ca ala care e mai sus, adica in cazul asta da hate din frustrari.
Adica toti astia au mari probleme psihiatrice sau psihologice, ori ambele.
Ma confrunt si eu cu problema asta chiar acum.Si sincer singurele sinonime ce imi vin in cap sunt frustrare, complexe, gelozie.
Cu toti mai barfim, sau tuturor ne mai scapa un cuvânt de judecata la adresa altuia.Dar in momentul in care iti faci un stil de viață din asta, sau ti se casuna pe cineva atat de tare incat mereu simti nevoia sa il aduci in discutie sau sa il barfesc exista posibilitatea sa ai probleme.Adica,ori esti obsedat de acel cineva atat de tare incat il idolatrizezi, ori pur si simplu esti invidios si ii vrei viata.
Cred ca unii au o asa gandire, obiceiuri ca repercusiuni a unor evenimente din trecut, mediul in care au crescut i-au format, etc.
Yuval Harari (istoric) spune ca barfa a jucat un rol important in istoria noastra.
" As author Yuval Harari argued in his book Sapiens: A Brief History of Humankind, gossip is the foundation of our species’ survival."
""Social cooperation is our key for survival and reproduction. It is not enough for individual men and women to know the whereabouts of lions and bisons," he wrote. "It’s much more important for them to know who in their band hates whom, who is sleeping with whom, who is honest and who is a cheat.""
"This information about which individuals could be trusted — in other words, gossip — allowed early humans not only to survive, but also to expand their tribes."
https://www.thecut.com/......ossip.html
Daca vrei sa intelegi un om, uite-te la tine intai. Vei intelege si psihologia altora.
De la premiza asta am si plecat, dar nu e mereu valabil, cauzele pot fii diferite
RAY întreabă: