Petele post-inflamatorii pot sa fie prezente pe ten si 2-3 ani daca nu sunt tratate :)), iar durata in care ele se vindeca in mod natural depinde de la o persoana la alta. Durata procesului de vindecare este influentata si de ingredientele benefice pe care i le dam tenului ca sa-l ajutam sa se regenereze - cu cat mai multe, cu atat mai bine. Peeling-urile chimice sunt mai dure dar au rezultate bune in 1-2 luni, nu sunt recomandate pe un ten in care acneea este inca activa - ca alternativa la peeling-urile chimice este exfolierea chimica care este mult mai blanda dar daca esti micuta nu ti-o recomand. Folosind un produs cu acid azelaic ( nu-s fan pentru ca este benefic doar pentru reducerea petelor si in putine cazuri ajuta acneea ) sau cu niacinamida poti sa scapi de pete in 2-3-6 luni - depinde mult si de cat de intense sunt si de restul factorilor mentionati mai sus.
Zilnic bea un pahar cu apa si zeama de la o lamaie, vitamina c ajuta la regenerarea pielii. Poti sa adaugi miere ca sa o indulcesti si cateva lingurite de seminte de chia ( n-au gust ) pe care le lasi cateva minute pana se inmoaie ca sa ii adaugi bauturii un aport nutritiv mai mare. Daca scrii " Chia " pe google o sa ii vezi valorile nutritionale.
Consuma zilnic morcovi fierti pentru ca betacarotenul care se converteste in vitamina A se absoarbe mult mai repede atunci cand morcovii sunt fierti, pentru a avea un gust mai bun poti sa adaugi pere si mere la fiert - le bagi la pasat ( poti adauga si o banana cand le pasezi ) si consumi piureul obtinut cand se raceste. Fierbe cantitati mici.
Pentru tratarea petelor postinflamatorii foloseste o crema cu niacinamida - in prima saptamana o aplici o data pe zi, urmand ca in a 2-a saptamana sa o utilizezi de doua ori pe zi.
Crema asta are ca al 2-lea ingredient nicinamida ( ingredientele sunt listate in ordinea descrescatoare a cantitatii lor ) :
https://www.farmec.ro/......a-431.html
https://comenzi.farmaciatei.ro/......-p10055783
"Proprietăţile cosmetice ale niacinamidei :
atenuează acneea şi petele
reduce roşeaţa, hiperpigmentarea
întăreşte bariera de protecţie a pielii
previne pierderea apei din piele
reînvie tonusul şi textura pielii
îmbunătăţeşte elasticitatea pielii
uşor efect regulator de sebum "
sursa : https://www.elemental.eu/ro/924-niacinamida.html
Daca te tin nervii si picioarele :)), revista Unica vine cu o crema gerovital happiness cu afine la pretul de 13 lei dar se gaseste foarte greu crema asta si trebuie sa o cauti mai mult. ( gama a fost scoasa de la vanzare, crema asta are prima jumatate a listei de ingrediente identica cu emulsia matifianta hidratanta, cealalta jumatate a listei de ingrediente nu e importanta, desi ea e ok ca formulare, pentru ca ingredientele sunt sub 1% ) Crema are termen pana in luna mai 2018.
https://comenzi.farmaciatei.ro/......-p10045485
Folosirea ocazionala a unui produs cu ingrediente benefice pentru ten nu o sa te ajute sa vezi rezultate spectaculoase, mai ales daca masca o ti doar cateva minute pe ten. Ingredientele benefice pentru pete nu trebuie limpezite ca sa-si faca efectul. Poti sa-ti iei niacinamida (Activ cosmetic ), sa o combini cu apa pentru a se dizolva si sa adaugi si jumatate de lingurita de miere si sa o ti minim 5 ore pe ten dar care este rostul cand poti sa utilizezi o crema?:))
Daca vrei sa beneficiezi de ingredientul asta poti sa-l amesteci in proportii aproape egale cu argila albastra (prepari o cantitate foarte mica pe care sa o utilizezi doar atunci ) - o sa te ajute si cu excesul de sebum. Foloseste infuzie de musetel la prepararea mastii de argila si dupa ce o clatesti aplica infuzia ramasa pe ten in mai multe straturi, asteapta sa se usuce fiecare strat, pentru ca musetelul este calmant si antiinflamator. Poti sa folosesti infuzia de musetel timp de 2-3 saptamani, o sa te ajute cu acneea.
https://comenzi.farmaciatei.ro/......-p10041135
Glandele sebacee sunt stimulate de stres, anxietate, nervi si socuri puternice. Alimentatia joaca un rol important in felul in care arata pielea noastra si ea influenteaza cantitatea de sebum prezenta pe ten. Opteaza pentru grasimi sanatoase precum fistic, peste, avocado etc. Evita carnea grasa, grasimile saturate, lactatele, alimentele prajite, sucurile acidulate, junk food-ul, snacks-urile, dulciurile si conservele. Elimina timp de o luna lactatele din alimentatia ta ca sa iti dai seama daca aceste iti inrautatesc sau chiar sunt cauza acneei. Poti sa bei sucuri de fructe sau apa+lamaie cu seminte de chia si seminte de susan pentru asigurarea calciului.
Crema hidratanta :
1. https://comenzi.farmaciatei.ro/......-p10017242
2. https://comenzi.farmaciatei.ro/......-p10054055
Foloseste un gel de curatare foarte bland, asta curata eficient, nu usuca tenul si nu contine iritanti :
https://www.dm.de/balea-med-waschgel-ultra-sensitive-p4010355002280.html
Probioticele ajuta mult in tratarea acneei si a bolilor de piele in general.S-a facut un studiu in care s-au administrat probiotice pacientiilor cu acnee si 80% din ei au avut imbunatatiri semnificative in urma acestor suplimente. In 2-3 saptamani ar trebui sa vezi o ameliorare, tratamentul minim cu probiotice este de 3 luni. Mie probioticele Eubiotic mi-au facut bine dar daca vrei sa iei ceva mai complex si cu mai multe bacterii poti consuma simbioticele ( probiotice + prebiotice ) Flora 10.
https://comenzi.farmaciatei.ro/......-p10055885
https://comenzi.farmaciatei.ro/......-p10029480
"At the basic science level, probiotics have been shown to directly inhibit P. acnes through the production of antibacterial proteins. In vitro Streptococcus salivarius, a prominent component of the oropharynx, has been shown to inhibit the growth of P. acnes and group A streptococci through the production of a bacteriocin-like inhibitory substance (BLIS-like substance) (Bowe et al., 2006). Similarly, strains of Lactococcus sp. HY 449 exhibit antimicrobial activity and inhibit the growth of Staphylococcus epidermidis, Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes, and P. acnes through the secretion of bacteriocins (Oh et al., 2006). "
sursa : https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352647515000155
FeliciaAndreea1 întreabă: