Motor 1.4 este bun pentru oras, consum mai mic (relativ) taxe mai mici, asigurare mai mica
Motor 1.6 pentru afara, mers mai dinamic, consum mai mare, taxe mai mari la impozit.
Acum depinde ce iti doresti tu. Daca vrei o masina care sa te ajute cand te bagi in depasiri si in general in trafic la drum lung ar merge 1.6.
Daca vrei o masina potolita cu un consum mic iti recomand 1.4.
Nu-ti recomand motor 1.6 16valve...te va usca de bani pentru combustibil.
Daca vrei un motor care sa si traga sa si consume putin iti recomand 1. 9tdi pe motorina.
Acele cifre reprezinta capacitatea cilindrica a unui motor.Si,da,cel de 1, 4 are consum mai mic.
Cifrele alea reprezina volumul motorului. Un motor de 1.4 litri are un cilidru mai mic decat un motor de 1.6 spre exemplu. Exista motoare incepand cu 0.05 (cum au scuterele spre exemplu) pana la motoare de 12- 14 L in general la camioane
Foarte simplu. Cea de 1, 4 consuma mai puţin decât cea de 1, 6. De obicei, maşinile mai mici consumă 1, 4. Cele mai mari, 1, 6. Pe scurt, plateşti mai mult dacă ai motor de 1, 6.
Sănătate!
Daca ai invatat la fizica un motor cu combustie interna este compus dintr-un numar de cilindri cu piston. In cilindru are loc o explozie datorita gazelor de la lichidul de combustie (benzina, sau motorina) sau direct de la o butelie de gaze (GPL-ul). Datorita exploziei atmosfera din interiorul cilindrului se dilata rapid impingand cu forta pistonul. Pistonul actioneaza o biela (o maneta ce roteste un ax) prin principiul biela-manivela. Suma spatiului din cilindri da cilindreea motorului. Astfel diferenta dintre 1, 4 si 1, 6 este ca 1, 6 are un cilindru mai mare rezultand intr-o putere mai mare (prin admisia mai multor gaze explozive) insa si un consum ceva mai mare. Exista motoare diverse, de la 0, 5 cmc pana la 7, 0 cmc parca insa datorita rentabilitatii consum/putere cele mai uzuale sunt 1, 0; 1, 2; 1, 4; 1, 6; 1,8; 2,0; 2,2; 2,4
Diferenta dintre benzina si motorina, este ca motorina pentru a obtine o eficienta maxima la explozie trebuie bagata sub presiune in cilindru si apoi comprimat cu pistonul pana la explozie, cu cat presiunea este mai mare cu atat arderile sunt mai complete implicit explozia mai puternica si curata. Stiu ca explicatia este neprofesionala dar sper ca este usor de inteles.
Danyl întreabă: