Păi când l-oi găsi în nenorocitul meu de oraș, crede-mă, bă, îl sechestrez. Că e ca aurul și dinozaurul, electricianul, în secolul 21. Trebuie să fii la SRI ca să găsești un electrician și meșter în orașul meu. Doamne, deci nu mai pot de draci, zici că trăiesc dracului în Evul Mediu, nu într-un oraș din apropiere de capitală, până și la munte, unde e mai pustiu, e posibil să găsești un meșter, mai rapid decât în nen. meu de oraș.
Dar nu pot să înțeleg cum de nimeni nu știe să monteze naibi o priză pe aici și nu se obosește să-mi răspundă.
În Universul ăsta întreg, nu găsesc naibi pe cineva care să-mi explice cum se montează o priză?
În halal Univers trăiesc.
Deci dacă nu-mi descrii ca la proști cum se pune o priză, fu*k off, că nu sunt în mood-ul de glumițe ale voastre care o ardeți aiurea pe aici.
Daca te apuci sa faci tu una alta, asa cum spui, este bine sa cumperi si un aparat de msaura, sau multimentru cum zic oamenii.
Cind inchizi sigurata de la panou, mergi la priza, sau intrerupatorul respectiv, ce ai tu de inlocuit, astea se inlocuiesc, nu se repara, fasung, etc, masori ambele fire atit faza cit si nulul cu impamintarea sa fii sigur ca acolo nu mai este curent.
In rest cartea de fizica nu te invata despre electricitate, chestii ce ai tu nevoie.
Fizica te invata chestii de fizica, nu piese si aparate electrocasnice, materiale electrice etc.
Ce intrebi tu gasesti pe Youtube, chiar in limba romana sunt foarte multe informatii legate de ce te intereseaza pe tine.
Cind ai ceva de reparat, inlocuit, cauti inainte pe Youtube, notezi eventual chestii ce stii ca nu le tii minte, dupa te apuci de rezolvat, dar cum am spus trebuie, sau este bine sa ai aparat de masura.
Daca nu vrei, sau nu ai bani de un aparat de amsura, este bun si un creion de tensiune.
Inainte dea folosi acel aparat multimetru, sau acel creion de tensiune, incearca la o priza cu curent, sa vezi daca masoara, daca aparatul este bun, apoi te duci si inchizi siguranta, masori iar si atunci stii sigur ca acolo nu mai este curent.
Fizica si chimia iti explica ce este curentul electric, cum functioneaza, ce anume se intampla, asta la nivel de atomi. Fizica, chimia nu te invata despre prize, intrerupatoare, aparate etc.
Sa stii tu sa schimbi prize, intrerupatoare, lasa curentul electric, nici electricienii nu stiu cei curentul electric, asa ca nu-ti bate capu.
Dar daca chiar vrei sa stii cei ala curent, electric, cum functioneaza, ce face si cum face te pot ajuta, eu cu explicatii f simple, desi sunt explicatii simple si pe Youtube, dar multe in limba engleza si nu gasesti explicatie asa cum as explica eu cel putin eu nu am vazut nici pe Youtube si nici pe netu asta.
Nu trebuie sa ai abilitati p=legate de curentul electric, trebuie sa ai ceva abilitati legate de indeminare, de a surubari, desface si chestii genul asta, de asta ai nevoie.
De exemplu o persoana care se pricepe la mecanica sa zic, se va pricepe si la chestii electrice, prize, intrerupatoare, cabluri etc.
Date, informatii despre ce prize, ce intrerupatoatre, cabluri ce se folosesc, alea le gasesti pe net, multi electricieni nici ei nu stiu, cel putin aia de prin RO invata astea mecanic, ce vad la altii, fac si ei, dar nu stiu ei de ce este asa, ori de ce se pune cablu mai gros la o priza.
Ba mai mult, multi electricieni fac doar ce au vazut, nimic mai mult, sau mai putin, crezind ca daca e ceva mai mare nu-i bun de exemplu intrebi un electrician ce cabluri sa pui la prize, iti va raspunde de X mm sau Y grosime, ceea ce nu-i asa, el iti spunhe acea masura care este la minim, dar asa poti sa pui orice cablu peste acea masura, cu cit mai gros cu atit mai bun, dar majoritatea electricienilor nu fac asa si nici macar nu stiu, nici nu recomanda, pentru ca nu stiu ce face acel cablu
Asa este, trebuie sa ai si ceva logica, si putina inteligenta.Nu ai nevoie de matematica sa faci ce spui tu.
Ok, mersi dragă Relian, am priceput, dar noroc că am citit la timp că voiam chiar să cumpăr o carte de fizică, deci nu e fizică a pune o priză.
Oricum am văzut pe net că nu e chiar de joacă, adică dacă nu faci treaba bine și nu pui firele unde trebuie cică te poți electrocuta sau face scurtcircuit, sincer, doar casa asta o am și doar eu și ai mei știu cu ce chin am luat-o deci nu cred că voi face pe electricianul, cel puțin deocamdată, dar nu găsesc pic de electricieni la mine în mortul ăsta de oraș, iar unica persoană ce ne făcea parte electrică prin casă de ani de zile, mama nu-l mai poate chema, adică pe unchi-miu deoarece m-am certat la cuțite cu el și mama nu mai îndrăznește, așa că rămâne să ne adaptăm, dar și dacă fac treaba asta și nu pun firele bine, cum trebuie, boom tot blocul, că mai stau și la bloc deci mă gândesc că vor lua foc toți din bloc.
Dar deocamdată sunt abia la desșurubat de șuruburi și nu am reușit, în loc să desfac șurubul, am împins mai tare șurubul în priză, deci din 2 prize funcționale, am două prize handicapate, deoarece am tot încercat să desșurubez capacul de la ele și nu am prea reușit, nu am mână de bărbat din păcate și e trist, pentru că în ziua de azi, sunt unele femei mai ceva ca bărbații și chiar au unele mâini machodescurcărețe și mie mi se spune să cred în Dumnezeu, dar uneori simt că Domnul unor le-a dat prea multe și altora mai nimic ca să se descurce și supraviețuiască prin viața asta. Am așa o furie și supărare când vine vorba de munci bărbătești, de forță sau tehnice în propria casă, până acum am avut noroc cu mama, care la chestii basic s-a descurcat, săraca, mai ceva ca un bărbat, zic basic, pentru că totuși la curentul electric și pus de prize și lustre nu s-a băgat, doar la minime reparații mai tehnice prin casă. Uneori nici nu cred că locuiesc cu o femeie în casă ci cu un bărbat ) dar cam încep să-mi fac griji, gândindu-mă la zilele când mama va apune, și va rămâne să mă descurc pe cont propriu în casă deci ce să mai fac să învăț?
M-am uitat pe YTb la toate tutoriarele, am citit pe net, în mare am înțeles care fire sunt și la ce folosesc, însă problemele mele de care mă lovesc :
1. la prizele mele nu găsesc bornele unde practic pui firele, nu pricep efectiv unde se pun acele fire și deși am tot o priză Shoko de aia, și am văzut toate tutoriarele, prizele mele nu seamănă la borne cu ale lor. Deci pe scurt problema e că eu nu găseac bornele/orificiile în care se pun firele.
2. Eu nu am fire cum explică aproape toți pe net de culori, eu am practic 2 fire care ambele sunt albastre și aia care se presupunea că e cu verde și e împământarea la mine nu există în perete, ar fi ceva verde așa căzut în fanta aia unde-s firele, însă ăla pare ca și când ar fi fost topit, deci e posibil ca împământarea să fie distrusă, iar la reparat și de fire chiar nu mă pricep, dacă asta întradevăr e problema și nu o lipsi de fapt împământarea. Iar cât de cele 2 fire, am înțeles de asemenea că e foarte important să nu punem în priză invers nulul la fază și fază la nul, deoarece așa parcă explicau ei că pot exista scurtcircuitele și focul, dar la mine dacă sunt ambele de o culoare, cum fac să le recunosc?
3) evident nu am atâta forță, ca să înșurubez priza aia, mai ales în poziția aia, abia, ți-am povestit, am desșurubat o priză pe jumate în pat, stând confortabil cât să-mi pot mișca mâinile liber și mai mult am stricat șuruburile decât să le scot.
Deci nu mai pot de nervi, că niciodată nu-mi iese nimic din ce-mi propun, mai ales munca masculină, credeam că e simplu să fii bărbat în lumea asta, dar uitându-mă pe YTB la bărbații ăștia ce înșurubau și desșurubau cu dibăcie pe acolo, încep să cred că nu sunteți chiar de prisos pe lumea asta ) Parcă aproape vă invidiez, bine, pe cei care știți meserie, nu pe ăștia de vârsta mea, care habar nu au nici ce mai e meseria, dar au pretenții de la femei să fie și și. ) Scuze că iar intru în durerile mele și-ți înjur tribul, dar azi sunt frustrată și când sunt, nervii mei sunt mereu vărsați pe bărbați. ) Scuze!
Deci dacă mai știi ceva de curent electric sau fire, te ascult cu mare drag, poți scrie când ai timp, ș-așa am nevoie să mi țin mintea ocupată ca să uit de ale mele frustrări. Până atunci mă delectez cu chineza de pe net ) încerc să înțeleg, dar nu prea pricep ) până oi muri sau o veni AI să ne dea el lumina ) i-oi da eu de cap.
Și mersi că ai răspuns. Apreciez!
Când ies din nou din juniori, o să ai un vot.
Daca nu stii sa umbli, atunci cauta pe careva, nu exista sa nu mai fie pe acolo oameni care se pricep sa faca chestii de genul asta.
Firele tale nu arata ca a lor, pentru ca cine a facut instalatia acolo la tine a pus fire cea avut, nu a respectat culori, na pus nici impamintare, banui sa nu dea bani pe cabluri.
Asa ca trebuie cineva care se pericepe si are si aparat de masura sa poata vedea care e faza.
Prizele tale nu-s ca cele aratate in video pe net, normal ca nu-s, dar toate seamana, nu e xista priza sa nu aibe unde sa conectezi firele.
Din ce povestesti, e mai bine sa nu mai incerci nimic.Cheama pe unchitu ala, chiar de te-ai certat, spune-i ca asta e, ca ai nevoie.
La ce stii tu sa faci sau ce indeminari ai, slabe sanse sa inveti ceva de pe net.
Sa pricepi ceva doar uitindute pe internet, cum am spus trebuie sa ai ceva indeminari, daca esti lipsit si de forta si de indemanare si de viziune, adica nu vezi in ansamblu lucruri, nu te baga.
Nu ia foc nici blocul si nici aptm tau asa ca stai linistit, blocul ala e facut din beton nu din paie iar instalatia la blocurile alea vechi, daca este bloc vechi era bagata in beton si cu teava de metal, asa ca n-are ce arde.
Ok nu e o rusine daca nu stii sa faci, fiecare cu indeminarile lui, asa ca e mai bun sa chemi pe cineva care se pricepe.
Eventual poti baga tu cabluri ori altele noi, ori inca unu de impamintare, daca cablurile existente is subtiri si cum spui is albastre.
Dar culoarea n-are a face, cablurile pot fi de orice culoare, cel care repara sau ce face acolo, masoara chiar daca ar fi culori specifice, mai ales la instalatii vechi, niciodata nu stii cine ce o legat acolo.
Daca face scurt nu se intampla, nimci, se arde siguranta. De electrocutat, se poate doaor daca pui tu mina pe cabluri si ai acolo curent.
Ai desurubat o priza in pat, prizele nu se desurubeaza, se lasa asa cum sunt ele, iar cand o pui acolo, cablurile ar trebuie sa fie siuficient de lungi sa poti conecta.
Dar daca ai o priza deja afara, te uiti la ea si nu vezi locul unde ar trebuie sa pui acel cablu, nu te mai complica, adu pe unchitau cum am zis.
Deci îmi oferi siguranța că blocul nu va arde dacă mă băg să pun o priză și nu leg firele unde trebuie? Pe net spuneau că e destul de grav dacă confunzi Nulul cu Faza.
Dar adică vrei să spui că de la un scurtcircuit nu explodează un apartament sau bloc întreg? Sună optimistic, dacă e așa. Vezi că dacă blocul meu ia foc, măi Relian te va urmări răul, că mi-ai zis că va fi de bine și am luat foc. )
Că o să mai încerc pentru că acum pur și simplu mă obsedează că eu nu știu și mă obsedează că de ce nu știu sau că de ce nu-mi iese, dar evident, oprind panoul electric ca să nu fiu eu cea electrocutată. ) Și mă gândesc că dacă opresc panoul nu mai e nevoie de Ampermetru acela, adică ce probabilitate mai e să fie curent pe fire dacă electricitatea a fost oprită din panou?! N-o fi foc să mă risc și să încerc. Mersi de vibe-ul optimistic. Și da, cât de cabluri, sunt făcute de mântuială, cum spuneam, numai în mirobolantul meu orășel uitat de civilizație să nu fii. )
Cât de borne, da, nu le găsesc pur și simplu, parcă ar fi și una, dar și alta, când pe YTB arată clar că 3 fire = 3 borne fiecare fir la borna/orificiul ei specific. Eu nu le găsesc și nu înțeleg de ce poate fi așa de greu, că tot ce văd pe YTB practic pare simplu ca bună ziua și pricep, când e să pun în practică eu, nu mai pricep.
N-ai idee cât de greu e să fii greu de cap, e foarte greu. Îmi susțin ideea în continuare când am spus că oamenii Alfa o duc bine, orice-ar fi, ei nu cunosc neștiința, ei nu cunosc lipsurile, ei nu cunosc necunoscutul și neînțelesul ei nu cunosc pur și simplu frustrarea, ei mereu au fost înzestrați cu calități superioare, cu puteri superioare, cu de toate, ce a mai rămas ne-a dat nouă, oamenilor Omega sau cum naiba s-or numi mormolocii ca mine. )
Ok am inteles mai bine acu, esti femeie eu ma gindeam ca esti barbat. Pfff esti femeie si vrei sa incerci tu singurica sa rezolvi probleme de electricitate.
Sincer, nu am vazut femei care sa umble pe la curent, asa stiu femei care mai surubaresc cate ceva, dar nu de genul asta.
Legat de explodat, curentul electric nu explodeaza, asa ca poti sa stii linistita. Daca face scurt ceva cabluri, cum am spus sare sigurata din tablou.
Sa ia foc cablurile in perete, doar daca sigurata este cit cablurile de groase ceea ce nu-i cred.
Cind se face un scurt eventual se aude un pocnet, dar nu explodeaza nimic, nu au alea forta sa arunce blocul in aer cred ca te-ai uitat la filme de astea cu bombe, care nici alea nu ar putrea arunca un intreg blocu in aer, cum zic oamenii.
Cablurile pot lua foc, adica izolatia aia de pe ele poate lua foc, desi este facuta sa nu arda asa usor, dar daca folosesti un consumator foarte mare ( ce nu-i cazul la tine) iar sigurata sa fie mai groasa ca acele cabluri ce vin la priza, doar in acel caz poate lua foc acele cabluri, in rest nu se intampla nimic.
Legat de priza ca tu nu ai vazut nici o borna nimic.Toate prizele au borne, doar ca unele le au la vedere, altele le au acoperite cu plastic, dar gaura, orificiul unde trebuie sa pui acel cablu este acolo, ar trebui sa il vezi.
Deci ai prize cu bornele alea la vedere si ai prize cu bornele acoperite de plastic, inglobate in plastic, ceva genul asta, ai un orificiu unde sa pui cablu si altul unde se vede capul acelui surubel ce trebuie sa stringi.
Asa este fiecare priza are 3 borne.La mine si intrerupatoarele tot 3 borne au, obligat si impamintare, asta referitor la RO unde am auzit ca la intrerupatoare unele nu au borna de impamintare, doar am auzit, nu am verificat sa stiu sigur.
Daca esti femeie, este de inteles, nu-i vorba d e grea de cap, femeile cu orientarea si cu surubaritu, stau slab, vorbim in general, deci asa is mai toate femeile, asa ca nu te critica sau sa fii dezamagita din pctul asta de vedere.
Foarte putine femei se pricep sa surubareasca, ori sa se orienteze in spatiu, in teren.
Oamenii alfa ce spui tu, nu-s chioar asa de cum crezi tu sau cred unia.Alfa din ce eu cred, is oameni care stiu sa faca mai de toate, dar nu-s foarte specializati pe toate, insa se pricep sa faca de toate, am putea sa spunem ca sunt un fel de survaivor, pot sa supravietuiasca in orice conditii si imprejurari.
Dar nu te gindi ca is avantajati de soarta sau de natura Asa individual da, ca individ singur intr-o lume sa-i zicem salbatica, aia ar supravietui, aia aer ramane in picioare,
Insa cum societatea umana nu mai este aia din pestera, sau din savana, oamenii astia care se priucep mai la orice, nu mai is avantajati.
Asatazi se cere alte chestii, sa fiii foarte bun sau super bun pe o ramura anume, se cere sa arati bine, sa fii atragator si chestii genul asta.
Ce este bine pentru o persoana asa astazi? Ca nu mai sta el sa sune meseriasi sai rezolve ce are el pe acasa de rezolvat chestii marunte, asa cum e si problema ta cu prizele sau in general cu instalatia ta electrica.
Plus de asta aceste persoane nu simt ca vai ce mari importanti ar fi ei nici pomeneala, totu astazi se bazeaza pe cit malai ai, nu pe faptul ca stiu eu sa instalez o priza, ca stiu sa montez o centrala, ca stiu sa repar un automobil, desi eu nu am facut scoala nu is de meseria aia.
Uite eu nu simt ca as fi special, sau mai stiu eu cum, tot sarac is, asa ca as fi sa zic wow daca as avea bani multi sa fac si eu stiu si eu ce, sa am acces la ce nu pot avea acu, desi sa zic as fi priceput la multe.
Tu sa inveti, in primul rind trebuie sa iti placa ceea ce faci, sa faci acel lucru din placere, altfel nu iese, nu o sa ai rabdare si asa mai departe.
In al doilea rind trebuie sa ai pe cineva linga sa iti arate, dar asta daca cum am spus ai ceva inclinatie spre astea.Sunt chestii ce le descoperi singur, dar sunt si chestii ce tot le vei descoperi dar poate peste ceva mai mult timp, asa ca e bun daca cineva ti le arata mai devreme.
Daca scoti acele sigurante, in mod normal, logic, asta daca panoul ala este si el normal ar trebui sa nu mai existe electricitate dupa acel panou.
Dar e bun sa ai un creion de tensiune, ala costa foarte putin, arata ca un stilou, doar bagi acel creion, sau virful lui in fiecare orificu al prizei si iti va zice daca este ceva acolo, sau nu este.
Ori daca ai ceva cabluri descoperite si dezizolate la fel atingi acel cablu si aceasta scula iti arata daca acolo este curent sau nu.
Legat de cabluri, de instalatia ta, eu doar imi bat degetele pem aici, ca oricum tu singurica nu poti rezolva dar macar zic, ai putea schimba cablurile existente cu altele mai groase si noi.
La magazin sunt cabluri, nu-s scumpe, doar trebuie sa te pricepi, sa umbli sa le scorti pe cele vechi si sa pui altele noi si mai groase si culorile ce se folosesc acolo in RO.
Cum se face chestia asta? Este simplu chiar si pentru un copil, chiar si pentru o femeie.
Scoti sigurantele, asta ziua, sa ai lumina de la fereastra, desfaci prizele, desfaci si alte cutiute daca is pe pereti pe acolo, apoi tragi asa usor de cate un cablu si vezi in care alta priza sau alta cutie se misca ceva.
Sa afci asta tu singura nu prea poti, asa ca pui pe cineva sa mearga la fiecare priza, sau cutie desfacuta, iar tu cand tragi de un fir, sa vada daca se misca ceva acolo. Unde se misca, inseamna ca acolo duce acel cablu ce tu tragi de el.
Asa ca legi alte cabluri noi si ceva mai groase de cel de care ai tras, de ambele sau doar de unu singur, ( eventual scoti afara de tot un cablu si lasi doara 1, apoi de ela singuru vechi legi cu banda de izoler bine alte 3 cabluri noi si cum am spus ceva mai groase si tragi, iar alta persoana tine cablurile acolo sa alunece mai usor.
Adica tu tragi afara din priza, cablurile noi le legi in priza, cutia unde ai vazut ca se misca, cred ca pricepi ce zic.
Mai simplu sa intelegi, Ai o teava si in ea ai un cablu ok? Ambele capete is libere, nu-s legate nicaeri ok? La un capat legi alt cablu sau legi alte 3 capete de cablu si tu din celalalt capat tragi, in felul asta iese afara cablu vechi si inra cele noi, ai priceput?
Cam asa se procedeaza cand ai deja cabluri in instalatie, sa nu mai te chinui cu alte scule.
Dar sa faci asta trebuuie sa lasi doar un cablu din cele vechi inauntru. De ce ce? Pentru ca teava sau pe unde merg acele cabluri poate sa nu fie foarte mare, iar cand legi alte 3 cabluri la capatul ala, si tragi de celalalt capat sa nu intre acolo 3 cabluri sau capete.
Asa ca alsi un cablu, ai doatra un capat, legi alte 3 si ai 4 acolo care ar trebuie sa intre fara probleme. Daca totusi intra greu se pot unge acele cabluri acolo unde leai legat cu banda de izoler cu grasime cu ceva ulei, astfel incit ele vor aluneca mai bine.
Legat de legare cu banda de izoler, aia trebuie sa o faci cit mai strins posibil, sa nu iasa cablurile ce le prinzi in felul asta cand tragi de capatul cablului vechi.
Ce sa iti zic, asa e vorbarie multa, mdar cand faci e floare la ureche
Te-as ajuta eu, doar ca nu sunt in RO plus ca nici nu-s in orasu tau prapadit de care spui.Bine de ar fi pe linga orasul unde merg eu in RO nu ar fi problema, dar asa sa merg mai stiu eu la sute de km nu prea is curios
Ma uit la mama acasa, frate au ajuns romanii sa nu mai stie de respect, sa nu mai stie cei aia sa ajuti pe cei in varsta sau asa chestii micute, toti de la mica la mare parca spui ca is alta natie
Eyu ce stiu de cand eram in RO de vedeai un batrin il ajuta-i daca avea nevoie, il ajuta-i moca, ma refer la vecini, la rude mai in virsta.Bine ajutor adica sai aduci o apa, sa-i faci ceva care dureaza stiu si eu max o ora doua, asta se numeste ajutor si moca.
Pai in momentul cand platesti, ala nu se mai numeste ca ai ajutata pe careva dar romanii se pare ca astazi isx alti oameni. Vorbesc urit, nu ajuta chiar de te vede cazut, nu te respecta.
Am vazut asta si la oameni care au trait pe timpul comunistilor, iar acum inca is in viata, vai de capu meu, zici ca is altii nu aia de atunci care vorbeau frumos cu restul cu cei din jur, care sarea sa ajute un batrinel cand il vedea, acum zici ca intrat dracu in ei
Nu iti aduce o cana de apa daca nu-i dai 2 lei Cam asa au ajusn romanii.
Asta e viata, astia is oamenii. Dupa cum te exprimi se pare ca esti cineva cunoscut ce am mai discutat pe aici, dar ma abtin sa zic cine, ca poate iar o sa spui stai ca nu eram eu era alta, deci cine esti, ce adrese ai mai avut sau mai ai pe aici?
Nu inteleg de ce va toti schimbati adresele astea online, cu ce va ajuta? Eu cred dimpotriva ca va dezavantajeaza, in primul rind cand faci asta arata ca ceva nu-i in regula, apoi uite pana sa isi dea careva seama, deja trebuie sa scrii cateva mesaje
Tu dupa exprimare ai fi, pfff sa zic sa nu zic dar nu mai stiu ce adresa ai mai avut, oricum esti ori pufuleti gratis, ori amica ei, de spunea eu ca suinteti aceiasi persoana. Asa este?
Clar Rosalia nu sunt. ) Dacă la ea ți-e gândul. Am și uitat de ea. Dar să zicem că da, sunt amica lui PufulețiGratis sau ce o fi mai rămas din amica ei. Căci nu am prea mai vorbit în ultima vreme cu amica mea și nici nu am mai dat de ea. Până acum dispărusem eu, dar doar pentru că aveam mult de învățat și m-o cuprins o depresie cruntă și nu știu de ce, dar ceva îmi spune că cred că s-a cam supărat, dar acum voiam să dau eu de ea, căci aveam ceva de sărbătorit cu ea și voiam să-i dau o veste, dar nu mai dau eu de ea. Sper să mă ierte că nu am mai contactat-o lunile astea. Sper să citească asta dacă e pe aici și să mă ierte cumva.
Cât de vești, nu e legat de căsătorie sau ceva, nu, doamne ferește, dar mi s-a întâmplat ceva bun și voiam să-i dau vestea și evident să-i spun și că anul ăsta voi avea iar salariu și voucher și că în vara următoare ne vom vedem iar ) Dar nu mai dau de ea.
Cât de electricitate, mersi, măi Relian, m-am liniștit foarte mult că spui asta, că blocul nu ar lua foc. M-am liniștit.
Cât de români, nu-mi aminti, te rog doar nu-mi aminti, ș-așa trăiesc eu într-un oraș tribal rău de tot. Și unde oamenii degeaba sunt mai înapoiați, că dar sunt și foarte răi. Sau mulți tot așa au plecat în afară și acum se cred buricul pământului, deși ei nu au nici specializări, nici nu știu cultură, dar e exact cum spui tu, sunt căpșunari deveniți regi și oamenii chiar au început să se comporte ca și regi pe aici, când au revenit în oraș. Nu le poate ajunge nimeni la picioare, dar mi te la obraz. Niște șmecherași de CL. Atâta tot. Deci știu ce spui. De aia am și ales izolarea într-un oraș ca ăsta și prefer mai bine să stau în casă, decât să mai ies pe stradă. Păcat însă că nu mai pot plec din orașul ăsta o dată, zici că e penitența mea să fiu sechestrată și închisă în acest oraș. ) Deși, cred că nici în celelalte orașe nu e mai roz ) aceiași oameni cu aceleași tabieturi, ca să nu mai spun că exact ce se întâmplă în orașul meu se cam întâmplă și în București, aceiași boschetărași, care au plecat în afară ca să-și facă vile și case în București ) dar ei sunt doar niște căpșunari, care înjură ziua în amiaza mare pe la Dristor și pe Lipscani la semafor, dar de, domn'le din Audi și orice altă firmă din asta fiță de mașină, pe unul cu Dacia sau un începător sau pe o persoană mai lentă ce le-a trecut calea regulamentar pe la semafor sau pe trecere, însă le opresc lor trecerea. Nu ne mai scapă Domnul de astfel de specimene. Deci oricum ar fi, nici la mine în oraș, dar nici în București nu mi-ar plăcea să locuiesc. Nu știu unde dracu să mă mai duc, să scap de astfel de specimene stradale. Că mi-e silă de ei. Dar aia e, ăștia sunt, cu ăștia defilăm, n-avem ce face.
Cât de femeie care nu se pricep la tehnică, păi nu aș vrea să zic că te înșeli, măi, Relian, însă mama mea e excepția de la regulă, ea se pricepe mai bine la șuruburi și părți tehnice, decât la a face mâncare. ) Poate e și din cauză că i-a fost dat să fie o femeie singură, care să crească un copil singură, însă e cert că mama a fost mai mult masculină, decât feminină, pe partea asta de tehnică. ) Bine la partea asta de electricitate nu s-a băgat, ce-i drept, dar la reparații basic prin casă, mama e as. Tocmai de aceea am o pornire și mai mare ca să nu mă las. Dacă mama poate, eu de ce nu aș putea?
Deci dacă zici că există totuși borne și orificii pe prizele alea, la naiba, nu mă las până nu le găsesc. Hai că deja mă obsedează subiectul. ) Deși deocamdată, trebuie să mai cumpăr vreo, 5, 6 prize, până mi dau seama de pasență, că pe astea 2 care le-am avut în casă, am reușit să le distrug, dinainte să le pun, că eu în loc să le desșurubez, ca să le pot scoate capacul, am învârtit în sens invers și m-am trezit că am înțepenit șuruburile și apoi de nervi ca să le scot, am dat de atâtea ori cu surubica de am distrus șurubul și nu se mai invârte decât în gol acum. ) Cam o astfel de meșteră sunt eu. )
Aaa și cred că va trebui să-mi mai iau și niște șurubelnițe pentru orice eventualitate.
Cât de cine conduce azi, nu-mi aminti că știu ce zici. De mult nu mai conduce cunoașterea ci banul, de altfel, azi, tot banul a pus monopol și pe cunoaștere, că automat cine are banul, prinde și cunoașterea, priceperea, că poate cumpăra orice, deci hai să nu-i spunem chiar banul ci puterea, puterea a prins cunoașterea azi. Din păcate...
Deci știu cum e. De ce crezi că eu cad în depresie mereu? Că mi-am bătut capul în fel și chip, cum să fac să am mai mulți bani și ce să fac să obțin o casă cu teren (bine, legal, nu te gândi la prostii, nu vreau să am totuși mâinile mânjite de sânge), căci asta e obsesia mea, ca Ion, dacă ai auzit de romanul Ion, eu sunt Ion în versiune feminină, sunt săracă și fără proprietăți și pământuri și îți mărturisesc, că la fel ca Ion, eu doar când o să am proprietăți sau pământ, cu act de proprietate, unde să scrie acolo numele meu, eu abia atunci o să mă simt bine cu mine, o să am încredere în mine și o să fiu mulțumită de viața mea sau chiar o să mă simt de pe pământul ăsta. Până atunci mă simt într-un vid constant și parcă de pe altă planetă și cu o depresie cruntă, dar și cu multe resentimente în suflet, pentru că ei (alții) au, iar eu nu am. Ma înfurie, îmi face să clocotească sângele când mă gândesc la asta. )
Dar evident că nu vreau să fac ce a făcut Ion ca să ajung proprietăreasă de pământ. ) Adică să fraieresc pe cineva bogat, așa cum a făcut el cu Ana. )
Deși, sincer, unii bărbați ar cam merita-o. Chiar ar merita-o. Scuze că zic asta, dar cum am spus, iar sunt înverșunată de multe. Și de fiecare dată când sunt înverșunată pe propria-mi soartă și viață, îmi place să mă răzbun sau să înjur pe bărbați. Parcă am o satisfacție maximă, când am draci și înjur specia masculină. ) Parcă pe moment mă eliberez de toate. )
P.S. dacă o vezi pe PufulețiGratis pe aici, spune-i că am căutat-o Cum nu am mai dat de ea, îmi fac excursia la București si nu la Baia Mare. Deși aș fi vrut mai mult să vizitez Piatra Neamț, că acolo chiar e un colțișor de rai, din ce am văzut pe net și voiam să-i propun dacă nu ar vrea să vină și ea câteva zile. Să facem o escapadă și să ne vedem. Dar cum nu am mai dat eu de ea acum, dar o cam merit, sincer, că am fost mai absentă lunile astea, că am avut un examen și am avut de învățat și nu i-am mai prea răspuns la telefon, am căzut și-n depresie, nu am cum să-i propun să ne vedem.
Aș fi vrut să o văd și să sărbătoresc cu ea o mică victorie de a mea. Dar acum, o las pentru altă dată. Sper doar să fie bine, că în ultima vreme avusese și ea probleme personale și chiar speram să fie bine. Dar speram să mă fi și iertat în caz că de aia nu răspunde la telefon. În rest dacă acum e perioada ei de escapadă din lumea asta, o înțeleg perfect, că de aia și eu fug de lumea asta uneori și mă izolez în propria casă, lume și minte, ca să mă detoxific de tot și de lumea asta și de problemele ei, deci eu una chiar o înțeleg dacă asta i-ar fi și ei starea acum, dar sper doar să nu mă urască pentru lunile alea de absență. Acum, na, măi Relian, că iar ai aflat cine sunt și și de ce fug uneori de pe lumea asta TPUistică la fel ca și din lumea reală. Am această nevoie, ca uneori să mă detașez de tot, de la lume, de la vorbă, chiar de la natur, mna, doar de la oxigen nu și poate mâncare. ) Acum mă scuzi, dar mă reîntorc în bârlogul meu, că am povestit destul pentru azi și doresc din nou să stau departe de socializare și de data asta chiar și de tehnologie. Asta dacă tot nu am prize, poate opresc curentul de tot, ca să mă reîntorc la origini și să fac ceva meditație și să mă reapuc de citit și de gândit. )
Dacă o vezi pe PufulețiGratis pe aici, spune-i că am căutat-o.
Vladalecs92 întreabă: