La cursul de prim ajutor am fost invatat ca primul lucru sa il bat usor cu mina pe umar si sa strig la el. Apoi, de nu raspunde, sa il intorc pe spate. Ii ridic usor barbia si duc urechea mea la gura lui, sa ii verific respiratia. Daca aud ceva, cit de slab, inca sunt sanse. Si ma pun sa ii fac respiratie gura la gura, si masaj cardiac (sau doar masajul) pana vin cei de la urgente. Rata de supravietuire e extrem de mare, daca tin bine minte, peste 80% din cazurile la care se aplica metoda.
Acum, stiind acestea, cum crezi ca m-as simti daca as trece pe linga un om cazut, fara sa intervin, doar pentru ca mi-e teama ca omul poate rectiona negativ? Nu vreau nicidecum sa ratez salvarea unei vieti, daca e posibil. Asa ca am avut doua experiente. Nu am reusit sa ajung pana la masajul cardiac, pentru ca existau reactii, si de diecare data negative, omul ma lua la injuraturi si imi zicea sa il las in pace.
E totusi o diferenta. Mie mi-e usor, am peste 2 m inaltime, am facut sport, am trecut prin multe si oricind pot reactiona rapid indiferent de situatie. Dar ma intreb ce poate face o fata tinerica, slabuta, timida? Chiar trebuie sa puna in cintar, sa vada despre ce e vorba, caci, dincolo de ajutorul ce il poate oferi, se poate trezi injurata sau luata de guler, si asta ar afecta-o pentru cine stie cit timp. Dar, ideal e sa te gindesti ca trebuie sa vezi situatia ca sa poti oferi ajutor, indiferent de riscurile la care te supui.
Păi in general poti sa diferentiezi un boschetar ce acolo doarme de un om căruia i s-a facut rau.
Dar daca totusi nu poti sa făci diferenta, sau vrei oricum sa il ajuți indiferent ca e boschetar sau om de rand suni la ambulanță, ei vor sti ce sa faca.
Tocmai că datorită acestor experimente sociale unii oameni nu mai intervin și nu mai reacționează.Nu ai de unde să știi dacă este regie și se filmează pentru vreun film,sau este vreo farsă. Oricum trăim vremuri tot mai rele,oamenilor le este teamă să facă ceva,să își pună viața în pericol. Gândește-te la următorul scenariu,două persoane se ceartă în plină stradă,ajung să se bată, intervine la un moment dat cineva de pe margine să îi despartă, acum este posibil ca vreunul din scandalagii să scoată un cuțit și să te înjunghie sau mai rău să aibă asupra lui un pistol și să se ajungă să te împuște.Tu vrând să faci un bine, familia te așteaptă acasă, însă nu or să te mai vadă niciodată, iar cei doi posibil să dispară și să scape nepedepsiți.Este ușor de comentat și mulți fac pe vitejii când se întâmplă asemenea evenimente, însă chiar și cei care sunt responsabili să ne apere se tem uneori să intervină, deși au ales această meserie de bunăvoie.Hai să iau și cazul prezentat de tine, cu persoana căzută pe stradă.Măi dacă este vreun cunoscut m-aș duce să văd ce s-a întâmplat și să văd cu ce pot să îl ajut, însă dacă este un străin și să zicem că își revine, este posibil ca acesta să te acuze că l-ai buzunărit, însă cine știe ce s-a întâmplat cu el de a ajuns în situația aceea.Tu iarăși vrând să faci bine, dai tu de necaz.Tot ce poți să faci când este vreo situație în care un om este în pericol, este să apelezi după caz poliția sau ambulanța.
Bună!
Dacă există motive să crezi că o persoană este în pericol, suni la 112. Apelul tău va fi preluat de un operator, iar el o să îți pună câteva întrebări despre problema pe care ai întâmpinat-o. Apoi va trimite ajutoare, în funcție de nevoile pe care le ai - în cazul de față, o ambulanță.
Mereu este bine să ajuți o persoană care pare să aibă astfel de probleme. Cine știe, îi poți salva viața.
Totuși, într-adevăr, există și riscul de a da peste un om al străzii, beat și ca vai de el. Acești oameni pot fi periculoși. Însă, ca să îi deosebești de alți oameni inofensivi, tot ce îți trebuie este o privire atentă.
Îți urez numai bine!
AdrianaBacescu întreabă: