| Viviannnnnna a întrebat:

Hei :X
asta seara va uitati la luna :X?
eu sunt din Drobeta Turnu Severin si am zis ca daca se intampla cumva sa fie nori in noaptea asta "ma sinucid" rolling on the floorrolling on the floor
este un eveniment foarte rar :X
de unde sunteti?
sunteti nerabdatori :-s?
:X
chiar credeti ca va fi un cutremur in noaptea asta :-s?
ce se face in caz de cutremur, in afara de a te baga sub masa laughing.
funda!

Răspuns Câştigător
| pokemondoll a răspuns:

Heya :X Pai si eu abia astept :XSa o vad mai maredevil
Sunt din Bucuresti smugO voi vedea bine de la bloc
Si nu prea cred,si chiar daca ar fi, cu singuranta va fi unul mai mic

dupa mine,
in primul rand daca stai la bloc sa nu iesi pe casa scarilor (scara cadea prima intr-un bloc) - daca stai la parter sau etajul I te poti risca sa iesi pe fereastra, altfel ai mai multe sanse daca stai in casa.
totodata cica e bine sa stai sub o grinda de rezistenta (de preferat o incrucisare de grinzi) in nici un caz in centrul camerei, in cazul in care cladirea se prabuseste ai mai multe sanse de supravietuire sub T-ul de grinzi care cat de cat va ramane intreg.
daca iesi in strada, e bine sa te indepartezi de bloc pentru ca or sa cada tencuieli, ornamente, geamuri&staff.


daca stati la casa, este bine sa tineti cont la alegerea traseului de fuga de amplasarea cosurilor de fum, acestea sunt primele care se darama.

in orice caz se pare ca cele mai bune sanse le ai daca ramai in casa si te bagi intr-un loc ferit. asa ai si sansa de a evita sa intrii in contact cu cei intrati in panica.
____________________________________
Sau: Iesi pe balcon si uia-te cum sar oameni dezbracati pe geam
Du-te pe strada si fura din magazine ca nimeni nu te va prinde
Ai grija de calculator ca sa nu se strice cumva sau de TV sau ce ai tu mai scump in casa

[Glumesc, pe astea sa nu le iei in seama laughing]



6 răspunsuri:
| Sოﺁℓε a răspuns:

Ma uit laughing
sunt din Cluj
nu sunt oricum nu e asa mare chestie.sau e?
dupa ce vad luna aia o sa iti zic
daca o vad...e al naibii de inorat aici si nu prea cred ca o sa vad ceva.
nu cred ca o sa fie

| NoChanceForUs a răspuns:

@deeiusca: Să mă bată pinguinii ninja dacă nu ai dat un mega copy-paste.Ce-ar fi să nu mai pupi pentru funde?
Nu mă uit la lună pentru ca e nor.În caz de cutremur nu pațești mare lucru decât daca stai intr-un bloc vechi si nerenovat.

| Danielicious a răspuns:

Da.Este un eveniment rar ca Luna sa se apropie atat de mult de Pamant.Eu sunt din Focsani si probabil cand se va intampla eu voi sta in pat, uitandu-ma la TV pentru ca de fiecare data cand e luna plina nu pot dormi. stiu despre acest eveniment ca este cea mai impresionanta luna plina din ultimii 19 ani, si ca spre exemplu in 1974 chiar in ziua de Craciun a fost acest eveniment si a provocat pagube.Cred ca va fi acel cutremur dar, sper sa nu se intample nimic.

| Damasc a răspuns:

In caz de cutremur te panichezi incepi sa tipi si te uiti stanga dreapta cautand un loc cat mai favorabil unde sa te ascunzi laughing

| CârnăciorIubeșteImprimantă a răspuns:

Pai in caz de cutremur trebuie sa te asezi intr-un loc cat mai liber asta in cazul in care nu ai posibilitate sa iesi afara, unde faci acelasi lucru. astfel te protejezi de lucruri cazatoare in caz ca acest cutremur are magnitudine mare. dar ce e diseara? eu sunt din galati. la ce ora sa ma uit la luna? sau ce se va intampla?

| CreatzaDeEa a răspuns:

1. CE TREBUIE SA FACETI IN TIMPUL UNUI CUTREMUR PUTERNIC?

Aceste recomandari se refera la o multitudine de situatii care se pot regasi in mod frecvent atat intr-o cladire de invatamant cat si in mediul construit inconjurator, pe durata calatoriilor zilnice, sau in locuri publice. Utilizatorii acestor recomandari pot fi deopotriva copiii sau adultii.

oPastrati-va calmul, nu intrati in panica, linistiti-i si pe ceilalti, protejati copiii, batranii si femeile. Nu va speriati de zgomotele din jur.

oPreveniti tendintele de a se parasi sala de clasa, de curs, laboratorul, locuinta etc. deoarece durata redusa a fazei seismice initiale va face ca faza puternica a miscarii sa surprinda grupurile de persoane pe scari, in aglomeratie si panica, conducand la accidente nedorite.

oDaca va aflati in fata unei cladiri, ramaneti departe de aceasta, feriti-va de tencuieli, caramizi, cosuri, parapete, cornise, geamuri, care de obicei se pot prabusi in strada.

oDaca va aflati inauntru ramaneti acolo, departe de ferestre care se pot sparge, stati inspre centrul cladirii, langa un perete structural rezistent.

oProtejati-va sub o grinda, toc de usa solid, birou, masa, iar copiii sub bancile din clasa sau mese, care sunt suficient de rezistente spre a feri de caderea unor lampi, obiecte, mobile suprapuse, tencuieli ornamentale etc.

oSprijiniti-va cu palmele pe podea sau tineti-va cu mainile de piciorul mesei sau tocul usii, spre a va asigura stabilitatea.

oIn lipsa unor astfel de posibilitati de a va mentine sub soc stabilitatea, va puteti proteja stand la podea langa un perete solid, ghemuit pe genunchi si coate, cu fata in jos: cu palmele impreunate va veti proteja capul (ceafa), iar cu antebratele pe lateral, fata.


oInchideti sursele de foc cat puteti de repede, iar daca a luat foc ceva, interveniti imediat dupa ce a trecut socul puternic.

oDaca sunteti intr-un atelier, aplicati imediat, dupa caz, masurile de protectie specifice locului dvs. de activitate.

oNu fugiti pe usa, nu sariti pe fereastra, nu alergati pe scari, nu utilizati liftul, dar daca puteti deschideti usa spre exterior, spre a preveni blocarea acesteia, in vederea eventualei evacuari dupa terminarea miscarii seismice si verificarea starii scarilor si a zonei de la iesire. Evitati aglomeratia.

oNu alergati in strada sau pe strada, deplasati-va calm spre un loc deschis si sigur, feriti-va de versantii de unde pot cadea roci sau de unde pot avea loc alunecari de teren.

oDaca seismul va surprinde in autoturism, opriti-va cat puteti de repede intr-un loc deschis, evitand cladirile prea apropiate de strada, dincolo de poduri, pasaje, linii electrice aeriene si stati inauntru. Feriti-va de firele de curent electric cazute.

oDaca sunteti intr-un mijloc de transport in comun sau in tren, stati pe locul dvs. pana se termina miscarea seismica. Conducatorul trebuie sa opreasca si sa deschida usile, dar nu este indicat sa va imbulziti la coborare sau sa spargeti ferestrele.

oIn metrou pastrati-va calmul si ascultati recomandarile personalului trenului, daca acesta s-a oprit intre statii in tunel, fara a parasi vagoanele.

oDaca va aflati intr-un loc public cu aglomerari de persoane (teatru, cinematograf, biserica, stadion, sala de sedinte) nu alergati catre iesire; imbulzeala produce mai multe victime decat cutremurul. Stati calm si linistiti-va vecinii de pe rand

2. CE TREBUIE SA FACETI DUPA UN CUTREMUR PUTERNIC?

Aceste recomandari privesc actiuni deosebit de importante de revenire la normal dupa impactul seismic prin colaborarea tuturor celor implicati.

Importanta revenirii cat mai rapide la situatia anterioara este subliniata si de necesitatea de a utiliza in unele cazuri spatiile de locuit sau scolile ca centre de prim-ajutor, evacuare-cazare temporara pentru alte persoane, daca exista zone invecinate grav afectate de seism.

oNu plecati imediat din spatiul in care va aflati. Acordati mai intai primul ajutor celor afectati de seism. Calmati persoanele speriate si in special copiii de varsta mai frageda.

oAjutati-i pe cei raniti sau prinsi sub mobilier, obiecte sau elemente usoare de constructii cazute, sa se degajeze. Atentie! Nu miscati ranitii grav (daca nu sunt in pericol imediat de a fi raniti suplimentar din alte cauze), pana la acordarea unui ajutor sanitar-medical calificat; ajutati-i pe loc. Curatati caile de circulatie de cioburi sau substante toxice, chimicale varsate, alimente, etc.

oIngrijiti-va de siguranta copiilor, bolnavilor, batranilor, linistiti-i, asigurandu-le imbracaminte si incaltaminte corespunzatoare sezonului, in vederea unei eventuale evacuari din cladire pentru o anume perioada, de la cateva ore la cateva zile.

oNu utilizati telefonul decat pentru apeluri la salvare, pompieri, sau organisme cu insarcinari oficiale, in privinta interventiei post-seismice, in cazuri justificate, spre a nu bloca circuitele necesare altor actiuni.

oAscultati numai anunturile posturilor de radioteleviziune oficiale si recomandarile de actiune imediata ale organismelor in drept.

oVerificati preliminar starea instalatiilor electrice, de gaz, apa, canal, verificati vizual si starea constructiei in interior.

oIn caz de avarii constatate, inchideti pe masura posibilitatilor alimentarea locala sau generala si anuntati imediat dupa aceea institutia de specialitate pentru interventie. Nu utilizati foc deschis pana nu ati verificat daca nu sunt scapari de gaze. Nu folositi in acest scop chibrituri sau brichete.

oParasiti calm cladirea numai dupa seism, pentru a permite verificarea cladirii fara a lua cu dvs. lucruri inutile; verificati mai intai scara si drumul spre iesire.

oPentru orice eventualitate, preveniti ranirea provocata de caderea unor tencuieli, caramizi, etc la iesirea din cladire utilizand o casca de protectie sau, in lipsa acesteia, un scaun ori alt obiect protector (geanta, ghiozdan, carti groase, etc.).

oDaca la iesire intalniti usi blocate, actionati fara panica pentru deblocare. Daca nu reusiti, iar acestea au vitraj, procedati cu calm la spargerea geamului si curatirea ramei si zonei de cioburi, utilizand un scaun, o vaza, etc.

oEvitati cladirile grav avariate, cu exceptia unor cazuri de ajutor sau salvare ce trebuie intreprinse cu un minim de masuri de securitate si fara riscuri inutile. Evitati sa fiti confundat cu raufacatorii patrunsi in astfel de cladiri, nu aglomerati zonele calamitate fara rost. Deplasati-va intr-un loc deschis si sigur (parc, stadion, etc.).

oFiti pregatiti psihic si fizic pentru eventualitatea unor socuri ulterioare primei miscari seismice (replici), dar fiti constient ca aceasta se petrece in mod natural, cu intensitati variabile, fie in cateva ore, fie peste zile, saptamani sau luni. Numai intr-un numar redus de cazuri socul ulterior este mai puternic decat primul.

Pentru cutremurele de Vrancea, specialistii vor putea aprecia relativ rapid, pe baza inregistrarii miscarii respective, daca energia consumata indica un eveniment puternic de o anumita magnitudine si veti fi informati; este dificil totusi de evaluat probabilistic daca eventuala energie presupus neconsumata se va degaja ulterior brusc sau treptat si in ce succesiune din domeniul timp.

Întrebări similare