Buna!
Pai este mai usor de cat pare de exemplu:
personajul Trandafir din nuvela Popa Tanda poti scrie ceva de genul: Parintele Trandafir poreclit "Popa Tanda" este personaj principal dupa cum sugereaza titlul format din substantivul propriu"tanda" porecla data preotului Trandafir in urma inui conflict cu sateni este prsonaj principal deoarece apare in toate momentele subiectului etc etc...
Sau alt exemplu personajul Alexandru Lapusneanu din nuvela cu acelasi nume "alexandr Lapusneanu" poti scrie ceva de genul asta:Alexandru Lapusneanu este personaj principal Alexandru Lapusneanu este personajul principal al nuvelei cu acelasi titlu prin calitati de exceptie si efecte extreme, Negruzzi reusind sa intruchipeze un personaj unic prin complexitatea acestuia. Este asezat in centrul nuvelei, toate celelalte personaje, ca si actiunile prezentate, sunt orientate spre reliefarea caracterului acestuia. Ceva de genul. Sper ca te-am ajutat!
Bafta!
Pai eu iti zic cum fac eu avand in vedere ca am o profa foarte exigenta si care are foarte multe pretentii de la noi!
Deci eu incep cu date despre opera, apoi scriu si tema operei, incadrez opera intr-un curent literar sau ceva de genul si apoi incep caracterizarea personajului.dar sa scrii si relatia cu celelalte personaje si caracterizarea de catre alte pers.
Funda?:X