Urmatorul raspuns provine dintr-o revista, te rog sa imi scuzi greselile gramaticale.
Primele informatii despre jocul cu mingea vin din China, cu aproape 2500 de ani in urma. acest joc se desfasura intre doua echipe formate din militari si avea ca scop dezvoltarea agilitatii necesare in lupta. Pe atunci, mingea, confectionata din piele si umpluta cu par, nu era lovita cu piciorul.
Si grecii se jucau cu mingea! Numit aparoxis, la acest joc participau 15 jucattori, care foloseau o minge obtinuta dintr-o basica de bou umflata cu aer.
Se pare ca primul joc "cu mingea la picior" a fost practicat de romani, Se numea "harpastum, iar mingea era confectionata dintr-o basica de porc. Probabil ca romanii l-au introdus mai apoi in regiunnile cucerite din Spania, Africa de Nord, Franta.
In Franta, jocul era cunoscut sub numele de "la soule" si se desfasura intre tinerii din doua sate invecinate, sau intre celibatari si barbatii casatoriti din aceeasi localitate. Nu exista un numar fix de jucatori, iar sarcina pe care ei o aveau de indeplinit era aceea de a duce mingea pe teritoriul advers, Din fericire, la acea data nu existau porti si nici portari.
In anul 1066, deci cu mult de 900 de ani in urma, jocul a patruns si in Anglia, unde a fost indragit foarte repede. Se juca pe strazi, pe terenurile virane, sau pe cel dintre localitati, astfel ca unii regi ai Angliei l-au interzis, pe motiv ca tulbura linistea public.
Pe data de 26 octombrie 1863, ia fiinta in Anglia "Football Association (FA", prima asociatie de fotbal din lume. Atunci a fost elaborat si primul regulament scris al acestui joc. Din cele 14 articole pe care le cuprindea, unul interzicea "a se juca mingea cu mana", facandu-se astfel diferenta dintre fotbal si rugbi. Celelalte articole nu se mai regasesc in regulamentul fotbalului modern.
Odata cu extinderea jocului de fotbal, a fost necesara adaugarea unor noi reguli, obligatorii pentru cei care-l practicau. Prima moificare a fost introduse in 1866, cand s-a stabilit ca intre un jucator si linia portii adverse trebuie sa existe cel putin trei adversari. Ulterior, numarul acestora s-a redus la oi, regula cunoscuta si astazi ca regula "ofsaidului".
In acelasi an s-a stabilit ca inaltimea prtii, formata din doi stalpi legati intre ei la varf cu o sfoara, sa fie 5.50 m. Golul era valabil dac mingea trecea pe sub foara care lega cei doi stalpi.
Au urmat alte serii de modificari : legiferarea "cornerului s-a facut in 1874, din 1881 meciurle incep sa fie arbitrate, in 1891 apar plasele de la porti, completarile din 1924 stabilesc faptul ca se poate inscrie gol valabil dintr-o lovitura de col. Abia in 1899
se stabileste numarul jucatorilor (11, dintre care unul este portar). Lista este lunga si se incheie cu o modificare de regulament, introdusa in 200, care stabileste ca portarul are numai sase secunde pentru a repune mingea in joc.
In Romania, primele informatii despre fotabal apar intr-un ziar din anul 1888, care mentiona ca in imprejurimile Aradului se batea mingea. Un n mai tarziu este organizat primul meci de fotbal, intre elevii unui licei din Timisoara. Dupa cateva luni se disputa si prima partida internationala, intre o echipa din Budapesta si una din Arad. Ungurii au invins atunci cu 10-0!
Abia dupa primul razboi mondial au inceput sa se inchege primele echipe de fotbal romanesti si sa se organizeze campionate nationale.
Bună!
Vezi aici,
http://www.istoriafotbalului.com/
SAU
Http://ro.wikipedia.org/wiki/Fotbal
Te pup!