| Brumilicious a întrebat:

Hello dau fundita

deci, va rog sa-mi spuneti 10 dintre cele mai cunoscute poezii ale lui eminescu

la fiecare vreau un foarte foarte scurt rezumat le max. 7-8 randuri

mercii mult dau vot si fundita

Răspuns Câştigător
| OliviaHoran a răspuns:

1.Luceafarul
Luceafarul' este expresia desavarsita a geniului eminescian, aparand ca o sinteza a gandirii sale poetice. Poemul are ca sursa principala de inspiratie basmul popular romanesc 'Fata in gradina de aur', cules de germanul Kunisch, valorificat mai intai intr-un basm si apoi prelucrat in cinci variante succesive. Un alt izvor, in afara de cel folcloric, care a penetrat benefic in poemul deplinei sale maturitati artistice, este vasta si profunda cultura eminesciana. 'Luceafarul' devine astfel un poem filozofic in care tema romantica a conditiei omului de geniu capata stralucire desavarsita.

2.Glossa
Glosa este o poezie cu forma fixa, alcatuita dintr-un numar de strofe egal cu numarul versurilor din prima strofa. Începând cu a doua strofa se comenteaza fiecare vers al strofei-tema, ultima reluând, ca o concluzie, pe prima in ordinea inversa a versurilor.
Poezia lui Eminescu reprezinta o culme a creatiei sale. Prin continut, poemul are valoare filozofica, gnomica, constituindu-se intr-un adevarat cod de cunoastere, de etica, cu valoare de generalizare maxima.
Motivul central este al lumii ca teatru asociat cu ideea dezolarii; iar detasare, izolarea, indiferenta sunt atitudini pe care poetul le asimileaza fiintei ce depaseste nivelul omului comun.
3.Sara pe deal
"Sara pe deal" nu este nici pastel nici idila ci este un poem eminescian specific în care temele naturii si iubirii fuzioneaza, si în care se creaza imaginea paradisul adolescentilor în care aspiratia spre iubire este pura, poetul crezînd în idealurile iubirii.
Chipul iubitei este imaterial abia definit fiind un simbol al iubirii însusi. Este o iubita ideala spre a carei iubire aspira poetul în versurile "sub un salcîm draga ma astepti tu pe mine", "Pieptul de dor, fruntea de gînduri ti-e plina" simbolizeaza acea pasionata si gingasa plenitudine a iubirii.
4. Floare albastra
Discrursul liric, scris sub forma unui dialog între poet si iubita sa, arata distanta enorma dintre modul de a concepe viata al fetei, pentru care viata înseamna bucurie, iubire si al poetului pentru care viata înseamna cunoastere, aspiratie spre absolut. Este vorba în fond de eterna oscilatie a omului între materie si spirit, idee si instinct.
5.Revedere
La baza poeziei stau unele doine populare cunoscute de poet, ale caror versuri Eminescu le stilizeaza iarlirismul este aprofundat. Unificand motivele folclorice, poetul creaza un cantec nou, in tonalitate de doina. Poezia devine o elegie filozofica pe tema vremelniciei si al caracterului perisabil al omului in contrast cu perenitatea naturii, simbolizata de codrul vesnic.
6.Calin(file din poveste)
Asa cum sugereaza textul titlul Calin (file din poveste) este un basm in versuri; al optulea capitol prezinta o poveste de iubire intre un zburator si o fata de imparat. Zburatorul este un spirit care fura inimile fetelor. Acesta apare in iatacul fetei de imparat apoi dispare.
Dupa sapte ani, ei se reintalnesc, fata fusese izgonita de imparat si aceasta sa refugiat intr-o padure. In cele din urma casatoria dintre cei doi tineri este posibila prin umanizarea zburatorului, acum un om pe nume Calin.
7.Dorinta
Ca la toti mari poeti romantici, dragostea si natura sunt teme permanenete în creatia lui Eminescu. Natura este un cadru fizic pentru toate gesturile poetului, de la atitudinea meditativă filosofică la cea erotică. Infatisarea ei se constitue pe două dimensiuni esentiale: una terestră, celalta cosmică, aflate de cele mai multe ori în interferentă. Fuziunea om-natură, pentru care pledează Eminescu în toate poeziile lui de dragoste este o modalitate de a nega totalitatea omului ca tinta trecatoare, natura este vesnică si, aspirind prin contemplatie la o contopire organică cu ea, omul caută o cale de acces spre eternitate.
8.Si daca...
Poezie sincera si calda, usor nostalgica, deloc siropoasa. Un elogiu adus iubirii si naturii. Eminescu, inainte sa fi analizat fin starea prin care trece un indragostit, a trait el insusi iubirea. De aceea limbajulpoeziei este cel al unui om indragostit cu adevarat, nu al unui poetcare scrie de dragul scrisului. Eminescu a intuit bine ca dragostea si natura se intrepatrund, formand acea stare euforica, intotdeauna capabila sa produca fericire. Cand simti iubirea ca pe ceva usor, simplu, natural, esti cu adevarat indragostit.
9. Ce te legeni
Poezia "Ce te legeni..." a aparut în volumul "Poezii" publicat la Editura "Socec" (1883), având o scurta prefata semnata de Titu Maiorescu, unde, pe lânga creatiile care vazusera deja lumina tiparului, sunt cuprinse si douazeci si sase de poezii inedite. Dintre acestea face parte si "Ce te legeni..."
Inspirata din creatia populara, aceasta poezie este conceputa ca un dialog dintre poet si codru, un dialog imaginar care pune în evidenta dragostea poetului fata de natura, dar si tristetea sa exprimata prin glasul codrului, în fata trecerii neînduratoare a timpului.
10.Somnoroase pasarele
Poezia Somnoroase pasarele de Mihai Eminescu seamana cu un cantec de leagan pentru o fiinta draga, sugerata prin pronumele personal de persoana a doua singular –ti din versul Fie-ti ingerii aproape, precum si prin urarile adresate: Noapte buna! Dormi in pace!
Natura in poezia Somnoroase pasarele este formata din elemente personificate, care actioneaza antitetic: izvoarele suspina, codrul negru tace, dorm si florile-n gradina. Acestea se afla in deplina armonie cu cele insufletite – lebada, pasarile, precum si cu elementul uman.


Cam atat. sper sa te ajute
pa-pa
GossipGirl

2 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Va-ti temele singur

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Eeeeeeeeeeeeta na